Напишете въпрос свързан със санирането.
Whiskey - специалист
Здравейте колеги, пускам нова тема, тъй като имам специфично питане.

Обектът е стара селска къща в котленския балкан. Каменни основи за първи етаж с дебелина 60 см и талпено-спонцова конструкция на втория, с плетарка между вертикалните греди, като от вътрешната част е завършена с безциментова мазилка и вар. Ясно е, че външна топлоизолация е изключено да се постави - сградата е паметник на културата. Единственият вариант е да се изолира от вътре.

Минават ми няколко идеи - третиране на стените с дълбокопроникващ грунд и лепене на твърда каменна вата 30 мм. с някакво полиуретаново лепило (не ми се иска да товаря конструкцията на сградата). Разбира се отгоре ще се наложи тънкослойно измазване на две ръце с мрежа. Предимство е, че такава изолация ще диша максимално и е с най-висока степен пожаробезопасна, което за дървена къща не е за пренебрегване. Не съм сигурен обаче колко здрава ще стане стената при натиск. Да не е при най-леко подпиране да хлътва? Дали е възможно да се приготви "сандвич" от гипсокартон, на който от вътрешна страна да е налепена ватата, след което той да бъде залепен за стената, като картонът се хване с винтове през ватата за дървената конструкция, където е възможно?

Втори вариант - EPS 30 мм по горния метод. Притеснява ме обаче липсата на дишане и по-лесната възпламеняемост. По отношение на здравината, мисля е по-добре от ватата.

Трети вариант - предстенна обшивка с вата и гипсокартон, но тук има страшно много особености. Не искам да създавам кухини. Къщата е в гората, както се казва, плъхове няма, но гаранция, че някоя горска мишка няма да се намърда не мога да дам на 100%. Отделно, няма как да закрепя CD профилите вертикално през 60 см - стената не може да ги държи. Дървената конструкция на сградата е през 80 см, което е много и картонът ще се деформира. Алтернативно, мога да търся чалъм да захвана профилите хоризонтално за дървените греди с плоскоглави винтове през челото на профила, обаче какво ще стане нямам идея. Никъде не открих подобен начин на изпълнение. За летвена конструкция не искам да мисля, все някъде нещо ще се изметне. Като цяло ми се струва по-сложно за изпълнение, но пък ще има здравина на стената.

Четвърти вариант - депрон или XPS - мисля, че са лоши варианти. Не дишат, ще стане беля да започне да образува конденз зад плоскостите - не ми се рискува.

Кое според вас е най-удачно? А може да предложите и други варианти.
torbalan - Дървен философ
Ще се обитава ли целогодишно?
Ако не - няма смисъл от топлоизолация.
Ако ще се обитава целогодишно и е необходима топлоизолация (тук трябват малко сметки), по-добре да е отвън.
Lutchezar - майстор
Не се казва нищо за прозорците и за тавана?
Какви са?
Whiskey - специалист
Прозорците са PVC дограма с двоен стъклопакет, таванът е стандартен за такъв тип сгради, дървен, насипан с 30-40 см нещо си, отдолу е дъсчена облицовка. И под цялото това нещо - конструкция с 5 см вата и ламинат.

Варианти за външна топлоизолация не обсъждаме - фасадата не може да се пипа.
schuldiner - майстор
фасадата не може да се пипа.

Тя вече е "пипана" - как се вързва пвц дограма с автентичния вид? Никак.
Иначе няма какво да се притесняваш от предстенната обшивка с вата и гипсокартон. Нито от шпаклованата фасадна вата /стига да има кой да ти я направи равна/. Те и оригиналните стени не са много твърди, нито непреодолими за плъхоци и всякакви гадини.
Ако отговаря на духа на къщата, вътрешно бих затворил ватата с подходяща ламперия. Ама то и ламинат беше споменат...май все тая.
brick - специалист
Културата да не се е споминала, че са й вдигнали паметник?
Шегата настрана - по днешному терминът е "културна ценност". Щом само фасадата не може да се пипа, значи е "от местно значение". В София на такива сгради им сменят дограмите с PVC и им топлоизолират калканите отвън без специално разрешение, а вътре всеки прави каквото иска - дори препланировки... Запазването на цялостната автентичност е оставено на съвестта на собственика.
Whiskey - специалист
В конкретния случай дограмата е сменена, но е във вид почти идентичен с оригиналните прозорци. Няма как да пипам каквото и да е останало, дори щори и комарници не мога да сложа отвън :). Така че външна изолация просто не е вариант.

Днес ходих до един склад за строителни материали и огледах фасадната вата, наистина е твърдичка и мисля, че ще се справя. Ще я залепя с пяна и ще я дюбелирам с винтови дюбели директно за гредите. Просто ще ми излезе най-евтино, а и мисля достатъчно бързо. Поразпитах за хоризонтална конструкция от CD профили, вдигат рамене. :-D
chapara - майстор
ср сеп 21, 2022 11:03 pmWhiskey написа:


Поразпитах за хоризонтална конструкция от CD профили, вдигат рамене. :-D
Ми ще вдигат рамене, те са продавачи, не са....

Нямаш проблем с хоризонтално положени UD!, монтираш и отвесираш. Растояния 50см. Картона вертикален, на два слоя, разминат, а първия слой пожароустойчив! Важното е да дублираш UD то с прихлупване и закопчаване с ,,копчета"! Така ще имаш квадратен профил :wink: Нямаш нужда от лепене, а добро подреждане на ватата, достатъчно е твърда за да не се свлича. Пълнене на профилите с вата за да няма термомост!
kr1100 - майстор
Може да се помисли вместо гипскартони да се сложат магнезиеви плоскости /2,4 х 1,2 м, б 4,6 .. мм/. От едната страна са ламинирани, а от другата на ситни квадратчета тип мрежа с око 1,5х1,5 мм.По- леки от гипскартона и издържат на висока температура.
Whiskey - специалист
ср сеп 21, 2022 11:17 pmchapara написа:
ср сеп 21, 2022 11:03 pmWhiskey написа:


Поразпитах за хоризонтална конструкция от CD профили, вдигат рамене. :-D
Ми ще вдигат рамене, те са продавачи, не са....

Нямаш проблем с хоризонтално положени UD!, монтираш и отвесираш. Растояния 50см. Картона вертикален, на два слоя, разминат, а първия слой пожароустойчив! Важното е да дублираш UD то с прихлупване и закопчаване с ,,копчета"! Така ще имаш квадратен профил :wink: Нямаш нужда от лепене, а добро подреждане на ватата, достатъчно е твърда за да не се свлича. Пълнене на профилите с вата за да няма термомост!
Брилянтна идея! Никога не би ми хрумнало, но по този начин хем монтажът на профилите ще е по-лесен за дървената конструкция, хем ще имам и монтажна плоскост за картона. Само че с UD профил няма ли да е по-трудно да се хване картона, ще имам двойно по-тясна ивица за монтаж и ще трябва да го завивам с лазер. Но пък е бюджетно решение, признавам. И най-вече ще ми спести мокри процеси, които ги мразя страшно много. В този случай какъв тип вата трябва да се вземе и нужно ли е да е отново фасадна? Все пак е добре да може 1-2 мм. да държи на компресия, макар че те два профила като се направят на кутия и ще приближат 30-тина мм дълбочина. Ватата само на места ще я фиксирам с пяна, колкото да стои по време на монтажа, тя наистина няма да се свлича. Сърдечни благодарности за съвета!

Тема "Вътрешна топлоизолация на балканска къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: