• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Hursa - майстор
psychosocial написа:
В крайна сметка май ще разчитаме само на външната, а вътрешните ще ги затворим с конструкция гипсокартон, за да имам скрит монтаж на радиаторите.
След като ще правите конструкция за монтаж на гипсокартона - защо да не сложите и топлоизолация. През стената с прозорците, още повече - когато на нея са монтирани радиаторите - има повишени топлозагуби. Топлозагуби около прозорците. При външна топлоизолация - обикновено около дограмата слагат (ако въобще сложат, ако е предвидено при монтажа на дограмата) - 2 см по-рядко 3. (А дори 12 см да сложат - около прозорците има повишени топлозагуби.) С вътрешна топлоизолация намалявате тези загуби. Все пак си е външна стена (с допълнително отслабени топлоизолационни качества - ако на нея са монтирани и прозорци или врата), на която ще монтирате и отоплителното тяло - което директно ще я грее (аз бих сложил и отражател, зад радиатора, а ако е в ниша - по-всички повърхности на нишата).
chapara - майстор
Мое лично мнение, без да ангажирам никого е че от горенаписаното виждам реален смисъл за монтиране на отражателите. В дома ми е така. За вътрешната изолация става въпрос за хвърлянето на едни пари, като добавим към ватата и паро мембраната, които ѝ след 100години няма да са избити. Дограмата ако е калпава, си остава калпаво строителство и по никакъв начин вътрешна изолация няма да помогне! И пак изказвам лично мнение базирано на опит и разсъждения :cool:
Hursa - майстор
След като ще се слага конструкция - да се положи и вата - допълнителния труд не е голям. Остава разхода за вата (и паробариера, която въпреки радиатора - не си заслужава да се спести). Аз бих сложил вата. Топлозагубите съвсем не са пренебрежими, а и топлоизолация 12 см не е особено много.
  • 1
  • 2

Тема "Вътрешна и външна изолация на ЕПК" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: