• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
schuldiner - майстор
Аз никак не оспорвам калкулаторите и изчисленията, но и не им се доверявам, ако противоречат на моята логика. А моята логика е, че трябва да се изолира подът на шкафовете - греди, вата, дървена плоскост за дъно. При дълбочина на шкафа повече от 50-60 см, най-вероятният термомост от подовата плоча при фасадата е почти сигурно прекъснат. "Почти", защото никога не знаем какво става в долното помещение.
За другите два термомоста не може да се направи много. Ако над стеничките има монтирана хоризонтална дървена греда и върху нея са ребрата, няма реално термомост, макар изчисленията да го показват. На теория трябва да се облече по-високата стена двустранно, да речем с 5 см ЕПС, а външната само отвътре, но с повече. Колкото покаже калкулаторът.
По въпроса за вентилацията съвсем накратко /за пореден път/:
Вентилацията на обема в помещенията, на пространството между пароизолацията на тавана и хидроизолационната мембрана и между хидромембраната и керемидите са три различни неща.
За шкафа аз бих оставил отвори в горната част на стената да се проветрява към стаята по наклонения таван. Хубавото е, че в стаите могат да се ползват абсорбатори, аспиратори и т.н. машини плюс датчици за контрол на температура и влажност.
Пространството на топлоизолацията се вентилира чрез пародифузната мембрана, а това над мембраната - по каналите на двойната скара и малко вентилационни керемиди или вентилирани билни капаци...
niki_sap - специалист
Благодаря за коментарите. Какъв калкулатор имате предвид - този ли https://www.marisanbg.com/bg/termokalku ... G3ROdpBxaQ
От прочетеното и изгледаното като клипове (примерно на Исовер), разбирам, че основна цел е влагата от помещението да не се допуска към изолацията - затова се слага пароизолационното фолио. Проблемът тук е складовото помещение между двете стени. Пароизолацията ще си върви по тавана чак до навън (до колкото може), но въпросът е именно за вътрешната стена и изолацията на веншната отвътре. Подът на "склада" е бетон и поне 40 см от него се явяват козирка на балкон. Стените са бетонни тухли. Именно затова си мислех за:
- изолация на покрива с пароизолация
- изолация на пода на складчето - някакъв вид EPS или XPS или какво?
- изолация на външната стена (отвътре) - също като пода
Уточнявам още, че няма външна изолация на фасадата и не се предвижда (поне в скоро време)
И въпросът остава за изолацията на вътрешната стена - ако ще се пуска парата през нея, то тогава трябва да е ЕПС? Или въобще да няма изолация

За вентилацията:
"Вентилацията на обема в помещенията, на пространството между пароизолацията на тавана и хидроизолационната мембрана и между хидромембраната и керемидите са три различни неща."
- В обема на самата стая - там си има прозорци и вентилацията ще се мисли, като за всяка друга нормална стая.
- В обема на склада - най-лесното би било да сложа решетки на вратичките. Ама тогава защо да лепя каквато и да било изолация на вътрешната стена - практически вкарвам склада към стаята, но никога няма да мога да постигна еднкви температури в склада и стаята, дори да го оставя без врата (вратата е 60/90см при дължина на стената 5м. и в крайна сметка склада ще е пълен с кашони и боклуци почти плътно и няма да има кой знае каква циркулация на въздуха, нали затова е склад).
- За вентилирането на топлоизолацията - това е също въпрос, но отделен от изолацията на склада, затова се опитвам да ги карам един по един :)
schuldiner - майстор
тогава защо да лепя каквато и да било изолация на вътрешната стена

Заради термомоста на стената през покривната конструкция. Дето само термокамера може да го хване в много студен ден и да отопляваш вътре. И пак не е много сигурно, че го има...
За останалото... не мога да преценя как е по-добре - вентилирано складово/шкаф или плътно затворено. Нещо ми подсказва, че като го напълниш с кашони и всякакво непотребно, в един момент ще замирише, като всяка маза, килер и т.н. на непроветрявано, вкл. и на мухъл. Независимо дали е отворено или не. Щото зад "стоката" така или иначе няма да се продухва.
Lutchezar - майстор
Това с плочата че е козирка на балкон и че имаш външни бетонови тухли, и че всичко това не е изолирано, но и не мислиш да го изолирашш не ми харесва. Всичко това първо трябва да се изолира хубаво отвън, тогава го мисли останалото. Външната изолация е първото нещо което трябва да направиш след строежа, иначе пренасяш външните условия вътре и се бориш с тях, излиза много по-скъпо.
niki_sap - специалист
чет май 25, 2023 12:44 amLutchezar написа:
Това с плочата че е козирка на балкон и че имаш външни бетонови тухли, и че всичко това не е изолирано, но и не мислиш да го изолирашш не ми харесва. Всичко това първо трябва да се изолира хубаво отвън, тогава го мисли останалото. Външната изолация е първото нещо което трябва да направиш след строежа, иначе пренасяш външните условия вътре и се бориш с тях, излиза много по-скъпо.
Не мога да го изолирам отвън. Нямам разрешение от съседите. Затова търся изолация само отвътре. Покрива е задължителен за изолация, там е горе-долу ясно. Въпросът е как да се оправя с това складче, което и граничи с външната стена и с пода/козирка. Затова говоря за xps, защото изолацията, пароизолацията от покрива ще стигне до склада и заради бетоннити тухли предвиждам конденз. Затова връзка с пароизолацията с xps на пода и на външната стена, вътрешната стена остава неизолирана. Това е най-доброто, до което стижнах до момента.
  • 1
  • 2

Тема "Как да избегна термомостове при изолация на покрив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: