• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Напишете въпрос свързан със санирането.
mgbagera - специалист
:goodman: Здравейте!
Планирам да премина на отопление с климатици и за целта ще трябва малко да изолирам жилището.

Става въпрос за тухлена къща (предполагам тухли единичка), тавана е гредоред, няма външна изолация.

Като за начало ще започна с премахването на старата дървена дограма.
Следващата стъпка е да положа някаква изолация на стените и тавана.

Питането ми е само външните стени ли да изолирам или всички?
Каква изолация да използвам за стените и каква за тавана?

Аз си мислех нещо за гипсокартон с вата или пък само фибран :? Отворен съм за всякакви предложения и съвети :prost:
MamaMy - майстор
Изолирай тавана с вата и гипскартон. Не бързай със стените. Кажи как ще се обитава жилището! Целодневно или само вечер? Ако ще топлиш целодневно, не ти трябва вътрешна освен тавана. Ако ще топлиш само вечер и през нощта, тогава вече ти трябва вътрешна изолация. За вътрешна в твоя случай препоръчвам пресован стиропор на ролка. Лепи се като тапет.
mgbagera - специалист
Ами да предимно ще е вечер и нощем но, са ми казвали че е по добре климатиците да не се изключват а да си поддържат някаква температура.

Да това пресоването на руло го знам. Предполагам ми го препоръчваш само за вътрешните стени, защото за външните не върши работа или поне не качествено. То това е много тънко към 5мм. От него слагах на северната стена, и да, има някакъв ефект но пак стената си е студена зимно време. В спалнята слагах 1см фибран и определено беше по добре.
Grozdev - специалист
Със това заглавие, темата ми звучи като : със какво да си направя
"ПАРНИК" Във вкъщи!
Моят отговор е - със какъвто и да е изол. МаТрял,,,, ще го постигнеш!
А дебелината няма да е от голямо
Значение.... :)

:yawinkle:
chapara - майстор
Нещата стават все по зле, ужаст🥸
hidrazin - майстор
нед авг 04, 2024 8:09 pmmgbagera написа:
Като за начало ще започна с премахването на старата дървена дограма.
Следващата стъпка е да положа някаква изолация на стените и тавана.
Гъбарник ли ще правиш? :?
:partyman:
mgbagera - специалист
Хора не ви разбирам на къде биете. Пуснах темата защото ми трябва съвет от вас с какви материали да го направя.
За сега съм се спрял на варианта с гипсокартон и стъклено минерална вата по стените и тавана. За фибран разбрах че не е за вътрешно полагане.
Grozdev - специалист
нед авг 25, 2024 2:43 ammgbagera написа:
Хора не ви разбирам на къде биете.
За сега съм се спрял на варианта с гипсокартон и стъклено
Ще разбереш. като по живееш вътре след време.!..!
Просто. ВЪТРЕ квото и да слага чиляк,, си става ПАРНИК! ?
Изолира се нещо от ВЪНШНИ АТМОСФЕРНИ ВЛИЯНИЯ,,,, АНОМАЛИИ,, или промени в климата..!
От вътре се изолира собствената температура да стои топлината у Въздуха. В помещението..
И ДА ПРЪДНЕ някой вътре ,, топлото от това ще стои вътре.. И ше топли също. :) но ВЪЗДУХА.
НЕ и нещо друго което да. Акомулира топлината или Хладилната.!!
Докато не се отвори прозорец да излети. Барабар с топлото.. :lol:
Кво не разбираемо е гбгова.

Въздуха се стопля и изстива най бързо.!
Само когато е затворен плътно е изолатор...!
Повече коментар нямам..
В случая матрияла Вътре е...
ВСЬО РАВНО.... :lol:

ivanovbg - майстор
нед авг 25, 2024 4:15 amGrozdev написа:
нед авг 25, 2024 2:43 ammgbagera написа:
Хора не ви разбирам на къде биете.
За сега съм се спрял на варианта с гипсокартон и стъклено
Ще разбереш. като по живееш вътре след време.!..!
Просто. ВЪТРЕ квото и да слага чиляк,, си става ПАРНИК! ?
Изолира се нещо от ВЪНШНИ АТМОСФЕРНИ ВЛИЯНИЯ,,,, АНОМАЛИИ,, или промени в климата..!
От вътре се изолира собствената температура да стои топлината у Въздуха. В помещението..
И ДА ПРЪДНЕ някой вътре ,, топлото от това ще стои вътре.. И ше топли също. :) но ВЪЗДУХА.
НЕ и нещо друго което да. Акомулира топлината или Хладилната.!!
Докато не се отвори прозорец да излети. Барабар с топлото.. :lol:
Кво не разбираемо е гбгова.

Въздуха се стопля и изстива най бързо.!
Само когато е затворен плътно е изолатор...!
Повече коментар нямам..
В случая матрияла Вътре е...
ВСЬО РАВНО.... :lol:

Еми не си прав. Човек живее вътре в стаята, не в стените.. при вътрешната изолация вярно е че топлиш само въздуха и мебелите вътре, но това са едни 300кг материал, а не 50 тона тухли и бетон.

Колкото до проветряването, всички къщи независимо от това дали са с вътрешна или външна изолация се проветряват. Тоест отваряш и топлия въздух излиза и се сменя със студен. Тоест добавянето на топлина в следствие на проветряването и в двата случая е еднакво, но е необходимо защото кислорода си го издишал.

Реално тавана го изолираш с вата и картон, а стените с 2 сантима фибран - само външните. Върху фибрана шпакловаш с мрежа и мазилка. Пода съшо трябва да изолираш. Два три санта фибран и отгоре ламинат. Разлика в комфорта няма.

Разлика в цената на отоплението и охлаждането също почти няма да има.

Проблема при външната изолация е , че ако е студена къщата с външна изолация докато я стоплиш отвътре ще минат три - четири дни, а с вътрешна за час си готов поради по малкия топлинен капацитет. А и климатика се грижи точно за температурата на въздуха в къщата.

Та всичко е въпрос на избор - дали стените ще ги приобщиш към вътрешното или към външното пространство.

Когато стените са към външното пространство конструкцията на къщата си е както е била досега. Изкарала е 50г на външните условия и още толкоз ще изкара без проблем, но ако ги приобщиш към вътрешното се почват някакви сметки за точки на оросяване, дишащи материали, паропропускане... Абе проблеми.
B0bi - специалист
Имам и външна, и вътрешна изолация. Първо направих вътрешна на една стая. Такива бяха финансовите ми възможности и актуалните нужди. После и на другите стаи. Със стиропор 2см, само външните стени и тавана (отдолу). Не съм имал такъв проблем като "спарване". За това, че става задушно и е нужно по-често проветряване, причината е дограмата. Със старата ми можеше почти да не проветрявам ...
Този начин не се препоръчва поради две причини:
1. Било пожароопасно. В смисъл ако стане голям пожар, стиропорът би допринесъл за смъртни случаи ... Иначе в стената той няма как да се запали.
2. Вътрешните стени са сериозни термомостове. Външната ти е студена, а въпросната вътрешна е в контакт с нея. Това е абсолютно така - мерил съм с безконтактен термометър. Все пак за мен не беше генерален проблем. Отоплявам се на дърва. На ток ще си минус едни пари.
Бих ти препоръчал сериозно да се замислиш за външна. На първо време - само една страна - подветрената. Без финишна мазилка. Тя е най-скъпа в начинанието и най-трудна за нанасяне от човек без опит. Но не е фатално къщата да постои някоя година на основната шпакловка.
Вероятно къщата се нуждае от ремонт вътре, та смяташ "с един куршум - два заека"? Рискуваш наистина да си развъдиш яко мухъл между тухлената стена и гипскартона. Чел съм коментари, че това се случва и при лепен стиропор. Е, аз не съм имал такъв проблем, но не бих ти гарантирал, че и при теб няма да се прояви.
Фибран, до колко знам, се слага на бетон. На тухла - стиропор.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Избор на вътрешна изолация на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: