Напишете въпрос свързан със санирането.
lampamp - напреднал
Здравейте. Искам да си изолирам тавана на къщата външно от към покрива. Плочата е дебела около 8\10 см. Над нея е изграден скатен покрив под циглите няма обшивка виждат се.
Площа е 75 кв. подпокривното пространство не се ползва за нищо освен складирана някоя дреболия.

Вариант едно с EPS дебелина 10 см ще е нужна тънка замазка с армировка за да може да се стъпва и да няма достъп до него на животинки .... Този вариант ще стане с повишена пожароопасност не ,че сухите дървени греди не са.. .

Вариант две е скара от дъски и между тях минерална вата 10 см за пример URSA SF38 10 см
Като отгоре още един слой такава вата 5 см и се затвори с OSB . Така ще е по скъпо от EPS , но няма да има мазанки и цопаници .

Вариант три е с XPS но той ще запечата целия таван , дали няма да кондензира и да мухляса така ,парите от помещенията ще се натрупват в плочата?

Как ще е най добре да постъпя в случая според вас? Кое ще изолира и по добре?
djogobg - специалист
Плоскостите имаш ли как да ги качиш горе? Аз нямах и действах с кофражни дъски. Стана като дюшеме с около сантиметър-два между дъските.
Отделно се изхитрих и намазах плочата с някаква изостанала хидроизолация, течна в кофа, за вътрешно приложение, а в скарата сложих не вата, ами перлит, че имам проблем с мишките от полето зимата.
Над скарата закопчах подпокривна мембрана, да пази, ако прокапе нещо покрива, да не накваси перлита, а и да не хвърчи прах. Отгоре наредих "дюшемето".
Правилно си се ориентирал към поне 15-ина сантиметра дебелина.

Пък да ти кажа, ако пламне някой ден, едно е пушек от полистирен да разстелиш из квартала, друго е от дървената скара. Ватата и перлитът не горят тъй или иначе.
ivanovbg - майстор
Бетон се изолира с XPS. 10 санта стигат. Оттам нагоре разликата в дебелината за мен не си струва. Добре е да е свързан към външната изолация ако имаш такава за да няма термомостове. Ако нямаш външна по добре го изолирай отдолу.

Тема "Как да изолирам тавана на къща външно (отгоре)?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: