Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
ve4er - напреднал
Основите са лети като за кофраж, така наречения майстор, си е ползвал изкопа. Сега оголихме основите отвън на 30см под нивото на пода в стаите и искаме да поставим дренажна мембрана/PVC фолио с бобчетата. Нека някой каже цялата процедура, как да почистя, с какво да измажа неравностите след като ги заравня. Мембраната как се поставя, до къде над земята, след това ще се прави пътека там. Мислим сами да се справим само някой да каже компететно кое как, може и нещо друго да предложите освен тази мембрана. Не искам да коментирам защо не е направено преди всичко това, то мъките със строенето край немат... Изкопа е 10 метра някъде, прилагам снимка.
ZEDYCUS - майстор
Не съм компетентен по въпроса, но да покажа как се справих с избиването на вода през стената. Ската е по висок от пода на помещението. С нищо не съм измазвал каменната стена(каменен зид) зад мембраната, изкопано е само на метър под нивото на керемидите, на дъното на подвитата мембрана има насипан чакъл покрит с геотекстил. Изкопа е с наклон наляво към другата ограда. Единствено изрязах буците неравен цимент по края на стената наляти също без кофраж от моите майстори. Един курс са карали явно. :cool:
От тях мембраната беше положена не на цялата височина зад дувара, а на 50 см под пояса отгоре.
Изображение
Откакто направих дренажа, не е избивало повече вода през стената дори и при последните големи валежи. [-o<
Изображение
Изображение
Изображение
ve4er - напреднал
Ами явно и един унивеситет са карали тез пишман майстори :) . Би ли уточнил колко чакъл над подгънатата долу в изкопа мембраната и над него разбирам че е геотектила и колко от него се слага? След това до края с чакъл ли се дозарива/изравнява?
ZEDYCUS - майстор
Изкопа е широк 35 -40 см, дълбок 1 м, слезнах 50см под старата мембрана . Мембраната е подвита над нивото на пояса от към къщата, към ливадата е на около 30см по ниско. Чакъла съм го насипал 20см височина приблизително Върху дренажна тръба с отвори положена върху мембраната, геотекстила се слага върху него за да не влиза пръст и да запълни дренажната тръба. Затова е и наклона към другата ограда за да се оттича водата настрани. Насипах обратно старата пръст. Има скици в нета по тях съм гледал, схемата.
Изображение
ve4er - напреднал
Благодаря ти много за помоща, жив и здрав да си. Ориентирах се кое как, утре го захващам. Тръбата ф110мм ли е или може и по-тънка?
ZEDYCUS - майстор
Взимах фи 110мм, не са скъпи. Имат и снадки , по 6м са дълги тръбите. Нямам идея дали има по тънки, не съм търсил.
Успех в борбата с влагата. :partyman:
zz_stefanov - майстор
Има по тънки, като дебел маркуч са, но не виждам смисъл от тях. Важна е площта на повърхността на тръбата, а при ф110 е по голяма. Ако има ф200 ще е по добре.
BLUEPUPIL-2 - специалист
ZEDYCUS, Хубаво си го направил. Следващото ниво, ако в бъдеще се появи влага е да се премести ската 1.5-2метра назад с подпорна стена.

Тема "Поставяне дренажна мембрана на неравни основи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: