Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
wpw - специалист
Привет на всички.
Закупихме семейно къща във Варна преди 2 години. На схемата която ще прикача, ще видите и подробностите. Тази спалня която искам да ремонтирам и подобря е вътрешна стая. Когото купувахме имота, тази стая беше празна. Тогава не се замислих зашо, но сега знам - заради трудното проветряване и влажноста в нея. Предстои ми да я поизмажя и боядисам и заради това преди да започна ремонт изчетох доста от темите в раздела. Целта е намаляване на влагата в нея. Нямам никаква идея какво и как е строено в тази къща. Сложих влагоабсорбатор в стаята за една седмица и първите дни събираше по 2,5 литра вода, после нямаля и събираше по около половин литър на ден. При включване на влагоабсорбатора показваше влажност около 80 процента, но много бързо падаше до около 60 процента и там се задържаше повече време. Къщата се намира на северен склон (заради гледката към Варна). Първия етаж от към юг е вкопан напълно в земята - това е стена 1. До тази стена нямам достъп от външна страна. Там минава път, който е бетониран. Стена 2 е полу вкопана в земята, има два дървени прозореца, които ги няма на скицата. Те са на мястото на цифра 4 (размери 20 на 40 см.) и 5 (размери 60 на 60 см.). До нея имам външен достъп, но трябва да вляза в чужд имот (съседния парцел). Собственика нито съм го чувал, нито виждал. Бил англичанин. Двора закупен и изоставен. Само тази стена НЯМА никаква изолация, иначе цялата къща има 5 см. стиропор и минерална мазилка. Основно е тухла 4-ка, но тъй като е достроявана от малка вила, при ремонтите попадам и на единички зидани с кал. Където е цифрата 3 има прозорец от дървена дограма. Лятото този прозорец не сме го затваряли и през вратата на преходните стаи (мазите) се проветряваше, но тъй като предстои ремонт на самата стая искам да направя каквото е необходимо за намаляване на влагата. На котелното прозореца се затваря само в много големи студове.
От това което изчетох от темите в раздел хидроизолация, мисля за:
- изчистване на пода до пръст, чакъл, найлон, бетон, изолация и замазка, включително и лента в ъглите (или поне да поизкъртя за да видякак е направен, сега е покрит с ламинат, ама фугите му са се отворили и скърца);
- вентилационна система;
- трябва да хидроизолирам и стената на мазите от вън, така ще намаля и влагата в тях ;
Ще се радвам да споделтите и вашите виждания.
Дали да изкъртя целия под или само да го мина с хидроизолация? Няма подпухнала и паднала мазилка в стаята.

Прикачен файл

Къща 1 етаж.jpg
Къща 1 етаж.jpg (55.7 KиБ) Видяна 1010 пъти
Последна промяна от wpw на вт окт 29, 2019 8:29 am, променено общо 1 път.
шоп - майстор
От къде идва влагата?
капилярно от основите или битова дейност и липса на вентилация?
Или пък и от двете?

Аз бих свалил нивото с 20ина см и после малко пясък, уплътняване с виброплоча или пачи крак, 2 реда найлон 200микрона и 10 см фибран.
Отгоре 7-8 см армирана замазка, с пластификатор + подово. Крайно покритие каквото ти душа иска.

Вентилация с рекуператор и ...това е.
VLADO66 - майстор
Аз имах такова помещение на вилата, хем е на нивото на земята.правих цокъл от хидроизолация и нямаше никакъв ефект- вътре като влезеш и те удря тежка миризма на влага и мухъл.Направих дренаж около къщата и пътеки от бетон с наклон навън, вместо фугирания цепен камък , който беше.Може да не изглежда красиво, но помещението стана сухо като барут.Затова предполагам, че има капилярна влага, а и откъм пътя може да влиза по малко.
wpw - специалист
пон окт 28, 2019 2:34 pmшоп написа:
От къде идва влагата?
капилярно от основите или битова дейност и липса на вентилация?
Или пък и от двете?

Аз бих свалил нивото с 20ина см и после малко пясък, уплътняване с виброплоча или пачи крак, 2 реда найлон 200микрона и 10 см фибран.
Отгоре 7-8 см армирана замазка, с пластификатор + подово. Крайно покритие каквото ти душа иска.

Вентилация с рекуператор и ...това е.
Мисля, че повечето влага е от битовата дейност, но както е писал колегата VLADO66 над котелното и вътрешната маза които са на нивото на пътя, е облицовано с котленски камък.

Не знам колко влага се просмуква от там. Смятам да обърна особено внимание на оттичането на дъждовната вода! Доста изчетох за тези рекуператори и май това е варианта....

Прикачен файл

IMG_20170721_193859.jpg
IMG_20170721_193859.jpg (103.11 KиБ) Видяна 934 пъти
wpw - специалист
След доста умуване и най-вече измервания, стигам до извода, че проблема е в изключително влажния въздух във Варна. Като пример - вчера 13.11 влажността на въздуха навън бе 75-78%, а днес сутринта показваше 82%. И това е при положение, че не е валяло, даже нямаше роса днес. Може би един влагоабсорбатор поне за по-влажното време... Мисля, че и рекуператор няма да помогне, защото той не премхва влагата от въздуха!
Хубав ден на всички!
wpw - специалист
Привет на всички.
Докладвам докъде я докарах. В неделя махам стария ламинат и подложката и отдолу намирам фазер, който е залепен с черна смола върху замазката. Фазера на няколко места раздут от влагата. Явно влагата е основно капилярна. Смолата рехава - тук таме. Отлепих фазера, а той излезе на места със замазката. Като я чукнах с перфоратора той потъва, все едно я няма - постно откъм цимент. Направих една проба да проверя дебелината на замазката - 2 см, а отдолу сгур и пръст. Ядосах се и ...
Смятам да положа найлон (или може би е по-добре хидроизолация), да поставя мрежа 4 или 5 мм., да излея поне 7 см бетон, върху него фибран и ламинат. Миста така да го направя, за да не топля този бетон, тъй като се топля с радиатор на пелетна камина и на ми се занимава с преработки към подово отопление, още повече, когато наближава студено време.
Моля споделете вашите виждания. Ако смятате, че нещо е кардинално грешно или друго, моля споделяйте. Мисля, че след бетона и преди фибрана мога да направя хидро и на фугата към мазилката и плочата. Фибрана да го лепя ли?
Благодаря на свички за мненията.

Прикачен файл

IMG_20191117_145732.jpg
IMG_20191117_145732.jpg (97.34 KиБ) Видяна 754 пъти
wpw - специалист
Изкопните дейности започнаха....

Прикачен файл

IMG_20191120_071331.jpg
IMG_20191120_071331.jpg (101.59 KиБ) Видяна 702 пъти
VLADO66 - майстор
Има теми във форума с аналогичен проблем, но накратко.Под найлона трябва да насипеш 10см ситна фракция чакъл и да я заравниш.За всеки случай може да сложиш в бетона добавка за водоплътност.
wpw - специалист
Каква е ролята на този слой 10 см. ситна фракция чакъл, само заради заравнянето ли? Аз друг смисъл не намирам. Ако е само заради това смятам да мина без този слой.
zz_stefanov - майстор
wpw, като гледам скицата, мисля че имаш еднакво излъчване на влага от пода и стените на всички помещения, но понеже проблемното помещение е с най слаба вентилация, там се усеща влагата. И аз ще ти препоръчам дренаж, отвеждане на дъждовните води, хидроизолация, изолация на пода.... .
Проблема ти е че, част от стените са ти недостъпни отвън. Виж дали отвътре на мазите и котелното покрай външните стени не може да се направи вътрешен дренаж и да се постави това : viewtopic.php?f=20&t=51805&hilit=%D0%91 ... 0%BE%D0%BD . Ако можеш да го изпразваш по гравитачен път, най добре, че иначе си иска помпа.

Тема "Варианти за намаляване на влагата в помещение" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: