Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
gruio - помощник
Здрвейте,
Предстои ми хидро и топлоизолация на плосък покрив около 100кв.м.Покрива е с външно водоотвеждане в двата края на покрива, но не с барбакани през бордовете а с дупки през плочата която в тази част се явава стреха.
По проект е неизползваем със заложена хидроизолация с битум, но смятам да я заменя или с течна гума или с пвц, почти на 100% съм за течната гума понеже мога сам да я сложа и да е използваем.

Това което ми се върти в главата:
- Стомано бетонна плоча
- Пароизолация - алуминиево фолио
- Топлоизолация включително по бордовете - 10см. XPS, за бордовете може и да намаля на 5см.
- Замазка с наклони - по проект е 5%. Мисля да го намяля на 3%
- Холкери между борда и замазката - циментови
- Хидроизолация - течна гума - Isoflex може би, препоръчаха ми и някаква гръцка, но не се сещам името в момента.

И с оглед на горното ми се появиха доста въпроси в главата:
Как е редно да се монтира пароизолацията за плочата?
Как точно да монтирам XPS за пароизолацията? Мога ли просто да я наредя и да разчитам на тежеста на замазката?С какво да замажа/запечатам XPS-а по бордовете за да няма после проблеми с холкерите? По проект нямам топлоизолация по бордовете, но искам да ги изолирам.
Какви да са воронките - PVC,TPO със гладка, оребрена или перфорина периферия? Да търся ли такива с нагревател срещу замръзване?
Достатъчен ли един отдушник за тази квадратура. И колко всъщност работят при XPS с дори с разминато застъпване? Да оставя ли отвор за отдушника преди полагането на замазката и армировката или след замазка да пробивам отвор през нея за да го монтирам?Има едно коминно тяло на 20-30см от борд - нещо по-специално трябва ли да предвидя около него освен каменна вата за комини по телата?

Всякакви съвети и мнения са добре дошли.
gruio - помощник
Виждам, че никой не е писал, но аз ще си говоря сам тум от време на време. Може на някого след време да му е полезно или пък да имате на какво да се смеете,
Май си промених мнението и ще е каменна вата за изолацията.

Иначе алуминиева паробариера не се предлага много в България, тя и цената и е доста повече спрямо обикновен найлон.
На запад се слага такава със самозалепващ битумен слой, но тук никаква я няма. Някой ако знае къде може да се намери да свирка.

Също ще положа изравнителна замазка за която да монтирам пароизолацията и върху нея ще залепя топлоизолацията.

Разсъждавайки по темата последните няколко дни мисля, че въпросната пароизолация е доста по-важна при плосък топъл покрив отколкото последния слой хидро изолация. Понеже течовете се появяват от компреметирани слоеве а хидроизолацията и замазките рядко се повреждат от атмосферни фактори (освен при стареене) и главните проблеми са от парите в някой от слоевете и последвалото замръзване, надуване и скапване на топлоизолацията. Естествено с презумцията, че наклоните и самата хидроизолация са изпълнени добре и няма задържане на вода и лед. Мисля да заложа на това и на отдушници за плочата и за слоя топлоизолация.

Отделно алуминия отблъсква инфрачервените лъчи което би трябвало до някаква степен да помогне с топлоизолицията. Дори ми се иска да сложа и над топлоизолацията, ако намеря подходящ материал, или вата с фолио подходяща за покрив, че за малкото време което търсих не видях такава.
naster - майстор
Понеже никой не се е, ще се изакам по темата:
- Пароизолация в/у плочата няма да върши никаква работа. Поставя се откъм топлата страна, към помещенията под плочата, евентуално преди някаква вътрешна топлоизолация.
- Ако има стрехи, а в/у тях са бордовете, изолирането им е безсмислено. По-добре да изолирате стрехите отдолу до зида/трегера. Като цяло съм виждал или със стрехи, или с фронтони/бордове.
- Замазката 2% минимум. Може да се играе с дебелината на изолацията за наклона. При покрив 10х10м 5% ще даде 25см разлика, което вече не е много плосък покрив... или?
- Изолацията се фиксира за плочата с пяна.
- Воронките са обект на проектирането, но като цяло ще усложните ситуацията с наклоните: искате да работят като барбакани по периферията, но на 360@. Иначе казано, в зоната на стрехата трябва да има обратен наклон. Виждал съм стрехите да ги отводняват с безшевен олук по цялата периферия, а фронтоните - с барбакани.
- За отдушник нищо не мога да кажа. ХПС като цяло е със затворена структура - Хидро, замазка и ХПС, ако са правилно проектирани и изпълнени може и да няма мужда от отдушник.
nelina_london - специалист
Аз съм от неразбирачите,но ще се включа с линк.Дано да свърши работа,има един разрез.
https://archcons.blogspot.com/2017/06/b ... t.html?m=1
gruio - помощник
Благодаря за мненията.

По въпроса с пароизолацията и топлозилоцията на борда съм на 100% че са необходими, ако желаете мога да влезна в обяснения защо е така. Отделно, че дори ми е заложена в проекта над плочата.
За момента плана е:
- Плоча
- Изравнителна замазка с 1-2% наклон като по този начин ще спестим трупането на много материал в една зона в замазката над изолацията.
- Пароизолация с алуминев слой и самозалепващ такъв залепена към замазката и бордовете която е обработена с битумен грунт.
- 2х5/2х4 каменна вата за под обработена за смоли за влага. Тук още не съм наясно за дебелината понеже трябва да видя как ще дойдат нивата и да си избера продукт за да видя в какви размери се предлага. Но на нашия пазар май няма много избор та няма да се чудя много.
- Пароизолация(найлон) над топлоизолацията.
- Замазка с наклони 3%. Циментови холкери.
- Течна гума с платно за армиране.
- Два отдушника всеки на две нива за под всяка пароизолация.

Остaнаха да ме мъчат 2-3 въпроса.
- Отворите ми за воронките са вертикални 150мм а такива размери воронки не намерих. Не знам как е най-правилно да се монтират 125мм и как да се "уплътнят" в тези по-големи отвори.
- Холкерите ми са заложени на изравнителната замазка. Тоест под всичката топло, хидро и пароизолация. По проект първата пароизолация е битумни листове на газопламъчен монтаж и според мен холкерите са там да обират линейните разширения на битумните листове. И доколкото разбирам това е основната функция на холкерите по принцип. При алиуминиевата пароизолация(по-точно чистия алуминий) коефициента на линейно разширение е около 10 пъти по-малък (0.0001200 срещу 0.0000130) за това си мисля да ги оставя на последния слой преди хидроизолацията. Грешно ли е това мислене?
- С какво и как да измажа бордовете? Теракол и мрежа? Грам не съм го проучвал този въпрос.

Тема "Още една за плосък покрив :)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: