• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
chapara - майстор
+1 :supz:
jabata - специалист
ср май 13, 2020 7:14 amkozl написа:
Е какъв е този водомер? На мокрите водомери механизмите са под вода и като е замърсена водата, не конденз, а утайките скриват показанията.
PVC шахтата ако има външни оребрения може с бетон да я затежниш. Смяташ бетона да е над 2 пъти по-малък от обема на изплуването.
А може да изолираш бетоновата шахта, като и подлееш и дъно, но технологията която си представям ще е по-трудна от това да разрушиш съществуващата шахта и да направиш нова с хидроизолация.
Е какъв е водомера, от новите сухи водомери, които ВиК-то слагат.
Иначе дъното мога сравнително лесно да му направя една замаска...или едно малко бетонче да отлея на място и отгоре една хидроизолация.
А разрушаване, забрави. 15 см. са дебели стените на шахтата и това просто няма как да стане. А и самата шахта е 1/1.20 м. и тръбите са на 1м. дълбочина.

На мене идеята за хидроизолация ми беше за да мога когато се налага да спирам водата, да не греба с кофи.
Ама затова май по-добре ще е да сменя крана с един тротоарен кран с удължител и да не се абстрахирам от това че става мизерия... Или вдигам тръбите до нивото на което се вдига водата, надзиждам шахтата с още 20см (тя и без това в момента е толкова под нивото на терена) и така.
Иначе аз в момента имам изолация и на тръбите и на капака. Но понеже капака пропусна вода, намокри ватата, отдолу водата се качи намокри изолацията и стана веселба.

Явно мисля в грешна посока. Просто трябва да оправя капака и да го изолирам по-добре, а не да мисля да уплътнявам шахтата. А тя водата като се вдигне, си има вътре поне 0.5-0.6 куб. и няма как да замръзне, ако капака отгоре е изолиран добре.
preslav - майстор
Аз още в началото те попитах, какво те притеснява водата в шахтата? Щом основният проблем е как да спираш и пускаш крановете - сам си стигнал до извода за тротоарния кран, макар, че с малко фантазия и на сегашният може да му се направи подходящ щок. Хидроизолация не се прави от вътрешна страна, а от страната, от която идва водата т.е. мисията е невъзможна - вода ще има в шахтата. Топлоизолацията е най-важният момент и доколкото ми е известно, единственото решение е XPS с подходяща дебелина и най-вече да няма движение на въздуха в самата шахта.
kozl - майстор
чет май 14, 2020 6:11 ampreslav написа:
Хидроизолация не се прави от вътрешна страна, а от страната, от която идва водата т.е. мисията е невъзможна - вода ще има в шахтата.
E с това не съм съгласен. Правили сме хидроизолация на сутерени в сгради от вътрешната старана на бетона. Та мисията е възможна. Сега на нашия пазар има продукти поне на 3 фирми предвидени за хидроизолиране от негативната страна към напора. Друг е въпроса, че в тази шахта си е тесно за работа и требе стабилно армирано дъно да се излее, замазката е неподходяща.

А вата и вода са неподходяща комбинация. Стиропора (от евтиния) се рони и остава като най-подходящ XPS-a за топлоизолация.

При тези мокри условия водомера трябва да се подмени с "мокър", но след като е на ВиК-то те трябва да го сменят освен ако не те чукнат на база.
preslav - майстор
чет май 14, 2020 7:24 amkozl написа:
E с това не съм съгласен. Правили сме хидроизолация на сутерени в сгради от вътрешната старана на бетона. Та мисията е възможна. Сега на нашия пазар има продукти поне на 3 фирми предвидени за хидроизолиране от негативната страна към напора.
Не споря, всякакви химии с всевъзможни обещания за ефективност има вече, но си остава проблематично уплътняването на вход/изход на тръбите (към шахтата), а ако са и полиетиленови... Човекът да си осигури отваряне и затваряне на крановете, незамръзване на карантията в шахтата, а ВиК да си мислят какъв водомер да слагат, как да го отчитат и къде да си го навират (извинявам се за израза, но си имам причина и на тях да им Е.. Мамата, както във вица).
  • 1
  • 2

Тема "Хидроизолация на водомерна шахта" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: