Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
schuldiner - майстор
За нов строеж е скъпо, но все пак възможно с голяма вероятност да стане. За стар строеж - много рисковано. Хубавото на старата къща е, че в основите няма желязо, т.е. ако пренебрегнеш просмукването от каменните основи нагоре в стената 50-60 см, няма значими щети. Ей ти детайл да помислиш:
1. Подкопаваш пода на мазата до нивото на основите. Дано да не се сринат камъните навътре.
2. Полагаш хидроизолация - битумна, ПВЦ, ТПО - няма значение, важното е да издържа на елементарно механично въздействие и да е херметично положена, вкл. на 60 см по вертикала на стените над нивото на терена.
3. Отливаш мин 15 см армирана плоча на пода, после вдигаш и на 20 см по стените над терена. На стените може да е 10 см, но ако ще укрепваш зида с шпилки, пак идва мин. 15 см. Зависи бутобетонът в какво състояние е.
4. Ако не ти се свиди, оголваш основите и отвън, пак отливаш НЕармиран бетон до двайсетина см над почвата като цокъл.
Заб. Абсолютно недопустимо е да се полага армиран бетон без защита от вода. Ако се мокри, армировката вместо да помага, просто води до по-бързо разрушаване. А отвън очевидно хидроизолирането е невъзможно.
kozl - майстор
нед апр 18, 2021 8:15 pmЧираче написа:
нед апр 18, 2021 7:20 pmшоп написа:


Щом корито от неръждавейка е скъпо помислете за корито от полипропилен.

Всичко друго направено от вътре е пари хвърлени на вятъра.
Идеята не е лоша. Не знам обаче дали има ППР на листи, и как ще става лепенето? Не съм проучвал, и не знам каква му е цената? Нито трайността.

Че ще се изолира отвътре, спор няма. Така съм решил.

Искам да коментирате моята нестандартна идея за решаване на проблема. Който желае, може и да ме критикува. Ако пък се окаже сполучлива, ще е полезно за много хора.

Мисля да продълбоча дъното така, че в завършен вид височината от пода до тавана да е поне 2,30 м. Да измажа с хоросан зиданите камъни толкова, колкото да се получи равна повърхност. Камъните така или иначе и в момента са в подпочвените води. Къщата няма пропадания. Строена е от баща ми през 1962 г, когато съм бил на 9 г. Ще изравня дъното на мазето, ще положа по-дебел найлон. След найлона ще сложа пясъчна възглавница поне 10 см, и ще я трамбовам и изравня. Отново дебел найлон, и бетонова замазка с армираща мрежа с дебелина поне 5-6 см. Когато бетона на пода и измазването на стените изсъхнат, трябва да се сложи някаква плътна мембрана без възможност за пропуск на вода. Мислех да лепя с газова горелка воалит с посипка, но не знам как ще се залепи без възможност за пропуск. Другия вариант е вместо воалит да използвам поликарбонат 4 мм. На местата, където се срещат два листа, с добро обмазване със силикон да залепя лента поне 20 см. Да застъпва поне по 10 см от листите. Когато това се направи, правя армирана замазка на пода с дебелина 6-7 см. На следващия ден правя кофраж по стените, и отливам армиран бетон с дебелина 7-8 см, като в горния край захващам с метални анкери за камъните на основите.

Чакам коментари и критики :?
Хидроизолация под напор подпряна с мижав стоманобетон. Общо взето идеята е водоплътна преграда, която да се носи от стоманобетонова к-ция. Не съм конскруктор, но пък съм виждал надигната стоманобетонова настилка от водния напор под нея. Чисто теоретично бетона е към 2 пъти по-тежък от водата. Т.е. гравитачно настилката в-у хидроизолацията трябва да е с дебелина 1/2 от напора под нея, за да няма допълнително натоварване като при плоча. Да направиш армирана настилка 8 см е несериозно при напор 0,6 м. И от коя страна ще е армировката при тези 8 см :?
За стените не ми се коментира, не съм конструктор и съм забравил оразмеряване на стоманобетон. Без да се анкерират към основите при дебелина 8 см най-вероятно ще се деформират от водния напор щото ще работят като конзола към мижавата настилка. Анкерирани в основите ще удържат на 60 см воден напор, но ако се повиши водното ниво по неква причина :?
Чираче - майстор
пон апр 19, 2021 8:35 amkozl написа:
Общо взето идеята е водоплътна преграда, която да се носи от стоманобетонова к-ция.
Да, такава е идеята. Изпълнението - дебелината на бетона може да се увеличи колкото е необходимо за здравина. Армировката може да се направи двустранно. Проблема идва от водонепропускливата мембрана - тя трябва да не пропуска вода, и да е дълготрайна. Въпроса е КАКВА ДА Е ТЯ? А щом не пропуска вода навътре, бетона след нея не може да се компрометира от влага. И съответно мазето ще е сухо.
zz_stefanov - майстор
Чираче, имам усещането че ще потънат много средства със съмнителен резултат.
kozl - майстор
Няколко пъти съм работил с фирма (отдавна в несъстоятелност), която намираше начин да си изпробва хидроизолацията. Работеха и с битумни мембрани и с PVC фолио на заварка.
Та според мен въпросът е как ще се изпробва хидроизолацията след като бъде положена.

Много фирми вече предпочитат да разчитат на бетона като хидроизолация, защото позволява поправки от вътрешната страна, но дебелината на бетона е желателно да е по-голяма от 20 см.
Чираче - майстор
пон апр 19, 2021 10:18 amkozl написа:

Та според мен въпросът е как ще се изпробва хидроизолацията след като бъде положена.

Много фирми вече предпочитат да разчитат на бетона като хидроизолация, защото позволява поправки от вътрешната страна, но дебелината на бетона е желателно да е по-голяма от 20 см.
Важно е водонепропускливата мембрана да е направена така, че да няма пропуски. Вероятно резултата ще се види на финала след отливане на бетона. Въпреки това покрай стените ще оставя малки каналчета за евентуален пропуск, и водосъбирателна шахта. Ако все пак се появят течове, ще се изпомпва.
За момента мисля по въпроса първо да положа битумна мембрана, и след нея поликарбонат за презапасяване. Не искам да разчитам на бетона като хидроизолация.
ky-kyy - майстор
нед апр 18, 2021 9:14 pmЧираче написа:


За мен всяко мнение ми е от полза. Даже и негативните. А целта ми е да направя СУХО мазе с високи подпочвени води.
Имаш интересен начин на изразяване....Къде видя негативизъм? В това, че споделих лични наблюдения ли? В това, че те посъветвах да не хабиш нерви, труд и не малко пари ли?
Пак ще повторя, в моето село, няма мазета. Опитвали са се много хора и по какви ли не начини. Между тях и няколко с почти неограничени финансови възможности.Ще спомена един от тях, който е собственик на бетонов център, голям магазин за строителни материали, поддържа пътната мрежа от Ст Загора, до Габрово, да не изброявам всичките му бизнеси....Разполага с техника, материали и работници, ама и той е без мазета и в къщите си и в магазина си. Не че не иска мазе, не че не му е нужно....
Ама ти си искай...наливай бетони, инжектирай, кови неръждавейки, току-виж си измамил природата....А може и някой земетръс да тръсне, че да затапи твоите води, а да отпуши на тия дето са нямали. Знае ли се :)
Sandman - специалист
Тук в тази тема viewtopic.php?t=48536 има предложения по въпроса.
:)
nikolov333 - майстор
Ако разбираш руски гледай този клип след 22-рата минута.
Прикачен файл:
image1.jpg
image1.jpg (115.27 KиБ) Видяна 91 пъти

Тема "Как да се реши проблем с високи подпочвени води" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: