Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
DeyanS - специалист
Здравейте. Темата ми е банална - жилищна кооперация и наводняване от горния апартамент. Наясно съм, че проблемите с водата се решават отвън-навътре при това генерално. Имам желание, но ангажирането на всички съсебственици е мисия невъзможна на този етап, а ми е спешно поне да огранича доколкото е възможно щетите, защото стаята е спалня, а и сме с 2 деца, поне за година-две докато не се изнесем. Със собственика над мен, както и с неговата наемателка също нещата стават много трудно, преминахме през нормални разговори, до тежки разговори, караници, адвокат и т.н. Същите ми наводниха и банята, но твърдяха, че не е от тях.....
Стената на снимките Stena-1, 2 и 3 ми е външна стена, тухлена, като отгоре имаше гипсокартон с тапет. Първо тапета започна лесно да се отделя, забелязахме, че под него е зелено/черно, на места си личеше влагата, а при премахването на гипсокартона си личеше как и той е влажен. Измазах стената със Sika MonoTop-120. Докато изсъхне напълно, за късмет хванах дъждовен период в края на март, началото на април. Трите снимки са в различни дни, след различни дъждове, а петната които излизаха при всеки дъжд, бяха на различни места, много рядко повтаряше. Поне нямаше теч.
Снимката Kozirka е на моята тераса погледнато към мокрещата се стена отвън и козирката/горната тераса. Направи ми впечатление позеленелия ъгъл. В този участък е сифона на горната тераса и понеже знам, че сифоните ни са малки дупки в плочките, бях убеден, че е запушен и терасата стои наводнена. Освен това съм наясно, че тези плочки лесно се износват, чупят, пада им фугиращата смес, пада и силикона по цоклите и дограмата - на мен и на двете тераси (на съседа) отгоре ми пада мазилката и при всеки дъжд плочата веднага прави мокри петна. Изрязох част от мазилката към стената - част от цветната и бялата част, под зеления ъгъл, и изтече задържана вода вътре в мазилката.
От съседната сграда направих снимка към проблемната тераса за да съм сигурен, че задържа вода - Terasa-1. Вижда се как всичко се разпада по тази плоча. Помолих касиера ни за съдействие и явно след проведен разговор си почистиха сифона и уж обещаха и другите проблеми да оправят. За късмет имахме цяла седмица с дъждове всеки ден и сега след като терасата не задържа вода, нямам нови петна по стената, в този си вид. От терасата на друг съсед на същия етаж успях да огледам проблемната тераса. На снимката Terasa-2 се вижда като натрупване на мръсотия, но реално добре видях, че между пода и плочките, налепени като цокъл, фугата я няма, стои празно. Този участък съвпада със зеления ъгъл при мен отдолу, съответно с мократа стена. Вероятно и част от фугите на плочките са износени и те пропускат вода, която е в по-голямо количество, когато сифона е запушен, а съм сигурен, че много скоро това ще стане отново.
Та молбата ми е, бихте ли ми дали съвет за качествен материал (замазка, силикон, лента или др.), който да купя и да дам на неутрален съсед да се качи горе и да запълни всички проблемни участъци.
Съответно при мен, вкъщи на стената съм планирал още една ръка Sika MonoTop-120, после слой обикновена мазилка и после се чудя дали да завърша с гипсокартон или нещо друго, което да стои на конструкция и да не е долепено до стената - мисля за всеки случай да оставя някакво проветряване на тази стена, в случай че прониква още някаква влага да има проветрение. Ще съм благодарен и на допълнителни изпробвани съвети. Благодаря.

Прикачен файл

Stena-1-2.jpg

Прикачен файл

Stena-3.jpg

Прикачен файл

Kozirka.jpg

Прикачен файл

Terasa-1.jpg

Прикачен файл

Terasa-2.jpg
kozl - майстор
Най вероятно проблема е м-у плочките и дограмата. Като се запуши сифона и навири терасата си тече през фугата на дограмата.
Би трябвало:
На последната тераса по височина, над която няма покрив сифона трябва да е по-голям и сериозен.
Под настилката обезателно хидроизолация, добре свързана с профилите на дограмата и обърната по цоклите. То за тва по дбре е под дограмата да има стъпало, а не профила да е в нивото на настилката.
Дренажните отвори в профила на дограмата трябва да се виждат и да изливат над настилката (плочките).

Тва дапсепразчита на плочкитепкатопхидроизолация е мизерна икономия.
Аз преди години запълвах фугата на дограмата си с някакъв английски силикон точно за такава цел, миришещ на ацетон. След това обаче изчезна от пазара, че беше скъп. Повече от 15 г не се е разпаднал. Беше прозрачен, сега е тъмно сив, налепен с прах.
В момента не знам по-добро от полиуретанов уплътнител. Две години ще изкара. И понеже съм попадал и на Сика менте, ми не немам идея каква марка да предложа.

Тема "Спиране на теч от козирка/тераса на горен етаж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: