• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Реших да си закупя битумна хидроизолация Битупол с АПП на 0С и ВОАЛИТ произведени за Дехтохема Чехия от Техноникол Русия с единствен вносител Хидромат ООД и попаднах в приказката Алиса в страната на чудесата.
В нашата държава всеки пише каквото си пожелае и няма кой да го спре.

Накратко влязох в страницата на фирма Хидромат, която има билбордове из цялата срана с идеята да намеря подходяща хидроизолация за моите нужди и се спрях на материали с име Битупол и Воалит.

На техният сайт е публикувано:
БИТУПОЛ се рекламира като материал с АПП с параметри ≤0°С и ≥ +100°С
ВОАЛИТ се рекламира като материал с ОКИСЛЕН Битум с парамети ≤0°С и ≥ +80°С

Закупих си материалите и когато поисках Декларацията за съответсвие дойде изненадата.

Мaтериалът е с тиксо БИТУПОЛ, на етикета с малки букви пише Bitupol light.

ТУК МЕ ИЗЛЪГАХА С ИМЕТО убеждавайки ме, че продукта е качествен, удобно пропускайки допълнението в името: LIGHT
ТУК МЕ ИЗЛЪГАХА СЪС СЪСТАВА НА БИТУМА, че е АПП а той е ОКИСЛЕН. В декаларацията параметри са ≤0°С и ≥ +80°С като на ОКИСЛЕН БИТУМ.

Мaтериалът е с тиксо ВОАЛИТ, на етикета с малки букви пише Voalit light с параметри ≤0°С и ≥ +80°С отговарящи на ОКИСЛЕН БИТУМ

ТУК МЕ ИЗЛЪГАХА С ИМЕТО убеждавайки ме, че продукта е качествен, удобно пропускайки допълнението в името: LIGHT

Изображение Изображение

Изводът: България се е наводнила с нискокачествени материали с допълнения към основното именa като - Light, Eco, Zero и други. Има и фирми които дори го спестяват като Хидромат например за да може да си продават боклуците.

И така пробутват се нискокачествени хидроизолационни материали с окислен битум на руски производители, някои от които до такава степен са изнаглели че рекламират продуктите си като модифицирани с АПП, а те са с най-обикновен Окислен битум.

Цитат от имейл кореспонденция с предтавител на фирма Хидромат:
Здравейте, марките Bitupol i Bitupol Super са на Чешкия завод “Dehtochema”, който е собственост на компанията “Техно Никол”. Всъщност тези материали се произвеждат в завод “Технофлекс” на “Техно Никол” в гр. Разян в близост до Москва. Ф-а “Хидромат” е единствен вносител на тези две марки, а и на много други
Цитати от сайта на Хидромат- Линк
Рулонните изолации от битум модифициран с APP (атактен полипропилен) имат повишена топлоустойчивост от 130-150 °С, а тези от окислен битум само 70-80 °С
Също така APP модифицираните битумни хидроизолации са подходящи за изпълнение на мостови хидроизолации при директно полагане на асфалтобетона върху тях, което е немислимо за мушами от окислен битум. Стареенето на тези мушами се проявява три-четири пъти по-бавно в сравнение с мушамите от окислен битум. Пукнатини в APP модифицираните битумни хидроизолации се появяват след 10-15 години , а не след 3-5 години както е при тези от окислен битум
schuldiner - майстор
Ами то и да пише правилното нещо в сертификата или на сайта, материалът няма да стане по-качествен. Виж кво е с изола и саламбо - имат си хартийките, ама за нищо не стават.
Веднъж ми бяха купили битупол, та се наложи да поработя с него... няма да повторя. На качество е 1:1 с изола. За цена под 10 лв./м2 трудно ще намериш нещо добро. Има, но пък с компромис откъм армировъчната мрежа от "нетъкан полиестер". Малко е китайска тая мрежа и хич не е нетъкана, а и не е съвсем мрежа, по-скоро нишки в едната посока.
Успех с търсенето и ако намериш нещо добро да споделиш!
Отскочих до Изола Петров за да проверя как са нещата и останах приятно изненадан.
Оказа се че фирмата е с ново ръководство от 2021 година и с нов поглед върху качеството.

Показаха ми алтернативата на Битопол, която е ПОЛИЗОЛ К - материал със стъклотъкан.

Извадиха дебеломер и премерихме парчето, което бях взел с мен и тяхното и се оказа че има разлика в дебелината:
Битупол 4кг. - 2,35мм
ПОЛИЗОЛ К 4кг. - 2,65мм

Разликата в дебелината идвала от съдържанието на пълнителя вложен в битума. От там идва ниската цена и разбира се качеството полита надолу.

Излязохме отвън и прегънахме ПОЛИЗОЛ К, който беше стоял отвън цяла вечер. Битупола се пукна като пуканка, а на ПОЛИЗОЛ К нищо не му стана.

Най-ниският клас хидроизолация на Изола Петров е с показатели -5С, 130С. Клас сходен с Битупол не предлагат 0С, 80С

Да. Има разлика в цената но качеството си заслужава.

Браво на новият мениджмънт.
И не на последно място ПОЛИЗОЛ К е продукт произведен в БЪЛГАРИЯ.
Щом и качеството е ОК мога спокойно да го препоръчам и на други хора.
schuldiner - майстор
Колега, не знам какво количество търсиш и за какво ти е, ама изола не е за препоръчване. С новия или със стария мениджмънт, това си е фирма, ориентирана към обществените поръчки с критерий ниска цена и към мангалите за частния сектор, пак със същия критерий.
Тези простотии с дебиломера да ги пробутват на неграмотните - при еднакво тегло за квадратен метър аз предпочитам по-плътния материал, т.е. по тънкия. А дали е пластичен при ниски температури е важно улеснение само за изпълнението. За експлоатацията основното е как прилепва към основата и на снадките, дали се деформира след нагряване, механичната якост и т.н. Това от мостри няма как да разбереш, трябва да опиташ в реална обстановка.
И разберете най-сетне, мембраните със стъклен воал имат много ограничено приложение - изправяне на груби неравности, компенсатори по фуги и разни такива. Не са за финишно покритие. Това че дори реномирани производители имат завършващ слой със стъклотъкан означава само едно: не искат да изтърват масовия клиент, който определя голяма част от търсенето и са готови на компромис с качеството и спестяване на някои истини...
нед ное 21, 2021 9:22 amschuldiner написа:
Тези простотии с дебиломера да ги пробутват на неграмотните - при еднакво тегло за квадратен метър аз предпочитам по-плътния материал, т.е. по тънкия.
Искам да Ви поправя за дебелината.

Всики реномирани фирми предлагат своите материали основно в мм. (3мм, 4мм, 5мм и тн.) с една единствена цел и тя е да гарантират, че клиента няма да бъде ИЗЛЪГАН, какъвто е й моят случай. Изола Петров също ми предложиха материал от по-висок клас с полиестер - ПОЛИЗОЛ П ПЯСЪК 4мм но цената е друга.

Вие какъв материал бихте ми препоръчали за плосък покрив 250квм в 2 пласта. Ново строителство.
schuldiner - майстор
Да, в милиметри беше докато нямаше ментета. С Изомакс приключих, когато установих, че за покриване на минимална дебелина 3 мм, разходът се увеличава с 30-40%, сравнено с 12-15% фира при рулонните. За условията на полагане и експлоатационните качества изобщо не отварям дума...
В рамките 6-8 лв. мога да препоръчам Nova Glass, General Membrane, Nord Bitumi и Copernit. Кое италианско, кое румънско няма чак такова значение - все са с китайска мрежа, но биват. Грундът на dehtochema също не е лош. Ако търсиш по-добро качество, трябва да качиш ценовата категория - 10 лв. и нагоре. Примерно Astropol на Copernit. Отдели повече внимание на завършващия слой, долният не е фатално да е от по-евтините, но все пак с полиестерна армировка.
Имай предвид, че битумните материали засега не са поскъпнали като другите строителни. Очаква се. Например Nova Glass се изчерпа във Варна и доставка чак март, неизвестно на каква цена... Румънските се качиха с десетина процента.
Смятам да заредя известно количество да си имам от нещо подобно... Ако имаш къде да складираш и парите са налице, не се колебай отсега да купиш.
kozl - майстор
schuldiner
а може ли коментар за тази битумна мембрана?

Прикачен файл:
52344916.jpg
пон ное 22, 2021 8:13 amschuldiner написа:
В рамките 6-8 лв. мога да препоръчам Nova Glass, General Membrane, Nord Bitumi и Copernit.
Кои продукти на General Membrane използваш и можеш да ми препоръчаш?

Между другото нито една от изброените не е РУСКА. Поправи ме ако греша.
schuldiner - майстор
kozl, то си пише, че е SBS. Нямам положителни впечатлния от такива, а за тази конкретно - никакви. Ако няма да е изложена на слънце, сигурно ще става.

kajo, не са руски, а италиански или с италианска поточна линия в Румъния. Руските не ги ползвам, освен инцидентно, понеже им нямам доверие за постоянство в качеството. На българските още по-малко. То затова и не харесвам изола, преди доста години беше, ама така яко ме издъниха, че повече тяхно не пипвам...
На General Membrane може да погледнеш серията Aries - поносима цена и осезаемо по-добро качество от долния клас Sagita.
  • 1
  • 2

Тема "Битумни хидроизолации" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: