Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Здравейте,

в нов апартамент съм и след последните дъждове, имам течове по стената. Трябва да се импрегнира врачанския камък, който служи за външен перваз, но някога в миналото по него е слагана течна гума. Прилагам снимка.

Взех следния импрегнант:

https://mr-bricolage.bg/impregnant-za-k ... /p/1018784

, но не съм убедена, дали мога да го сложа върху течната гума директно или трябва да се шкури? Тъй като е трудно достъпно, има ли вариант да се сложи върху нея или знаете ли препарат който мога да нанеса върху нея?

Благодаря много!

Прикачен файл

viber_image_2022-08-22_10-46-53-269.jpg
kozl - майстор
Течовете може да не са от там дето искаш да импрегнираш. Тази течна гума на снимката се вижда, че е тръгнала да се отлепя. Камъка се шлайфа и след това се импрегнира с цел да се запази камъка, а не срещу течове.
Фугите м-у камък и дограма трябва да се уплътнят, примерно с полиуретанов уплътнител.
Може течовете да са от тези фуги.
А къде се намират дренажните отвори на дограмата - над или под камъка?

Този камък на нивото на настилката ли е?
Ако да - нов апартамент, калпаво строителство. Там трябва да има хидроизолация, не може да се разчита само на импрегниран камък. Търси гаранция.
Благодаря за отговора.

Дренажните отвори са над камъка, камъка е на нивото на дограмата, около 70-80 см над настилката на апартамента.

Блока е на около 10 години и за това вече няма гаранция, проверих.
kozl - майстор
Дори и на нивото на дограмата пак трябва да има хидроизолиране. Не е удачно да се разчита само на камъка и фугоуплътнител против течове. И камъка граничи с мазилката, а мазилката не е хидроизолация. Явно необмислен към изолиране детайл.
Течната гума е хидроизолация, а не импрегнант и решава проблема за 2-3 години или повече докато се нацепи и отлепи. После може почистване и нова. Има и по издръжливи хидроизолации, но аз не знам такива със вид на камък. Така че вида на камъка се губи.
Тези места с издадени пред стените первази са проблемни и трябва да се изпълняват по обмислен за хидроизолиране начин. Иначе почват проблемите с течове и влага. Особено зимата когато се натрупа сняг там.
chapara - майстор
Принципа е че не трябва да има теч преди полагане на камъка, а той се ползва за красота( става дума конкретно за този камък)😎

Тема "врачански камък импрегниране" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: