• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Razer_86 - напреднал
В такъв случай ще трябва да си пусна отделна тръба в същия изкоп само за водата от покрива. Но къде да я положа тази тръба? Над дренажната или до нея? Иначе шахтата е мръсен канал. Има си тръба която отвежда водата от нея.
Andri01 - майстор
Дренажа може да го вкараш в мръсния канал/ няма да те усетят/. Но ако видят, че дъждовната вода отива в мръсния канал,ще те подгонят! Не е законно. Трябва да има отделен канал за дъждовната вода.
kozl - майстор
чет сеп 01, 2022 8:55 amAndri01 написа:
Дренажа може да го вкараш в мръсния канал/ няма да те усетят/. Но ако видят, че дъждовната вода отива в мръсния канал,ще те подгонят! Не е законно. Трябва да има отделен канал за дъждовната вода.
Трябва не значи, че има.
В София канализацията е смесена - фекална и дъждовна заедно.
На Банско съм свидетел на изграждане на разделна канализация. Кой къде се включил, не съм сигурен дали и на ВиК-то местно това му е известно :?
Дъждовната канализация по принцип се прави над дренажната.

При дренажите може да се получи суфозия. Това е изнасяне на материал от земната основа. За повече сигурност два пласта геотекстил в-у перфорираните тръби и засипка с пясък около тях. И наблюдавай изтичането в шахтата. Мътилката е признак на суфозия.
Консултация с местен геолог е препоръчителна.
шоп - майстор
чет сеп 01, 2022 10:00 amkozl написа:
геотекстил в-у перфорираните тръби и засипка с пясък около тях.
Аз бих засипал с чакъл.
Razer_86 - напреднал
Тоест върху тръбата първо се слага геотекстил и после засипката с пясък/чакъл, а не обратното? Иначе за дъждовна канализация съм сигурен, че няма. Аз за първи път чувам от вас за такова животно. :?
kozl - майстор
Пясъка също е филтър, което в някаква степен е защита от суфозия, а и се препоръчва за легло под тръбите и защита над тях при засипване и трамбоване.
А с какво ще се засипва дренажа се решава от начина на работа на дренажа. Дали да приема повърхностни води?
Ами има решения, при които приемат повърхностни води и при тях засипването е с пропусклив материал (пясък, филц, чакъл .. ). Има решения при които друнажа се тампонира към повърхността с глинест непропусклив материал.
Твоята идея за вътрешен дренаж предполага тампониране на дренажа, може би със стоманобетонова настилка При това положение моето мнение е, че пясък около дренажните тръби е най подходящ.

Малко инфо за сграда построена до река без никаква хидроизолация. В сутерена на сградата заварих вече не работеща помпа за отвеждане на дренаж направен в сутерена. Съответно сутерена се пълни спрямо нивото на реката.
Обаче пробите от бетона в основите бяха зле. т.е. бетонът бе загубил якост от излужване (изнасяне на материал от него). Въпреки това по сградатапнямаше видими признаци за деформации.
Някои почви при отводняване може да се деформират, за това писах препоръчителна консултация с геолог.
BLUEPUPIL - майстор
Прикачен файл:
Q1.jpgПрикачен файл:
Q2.jpeg
И да е нетъкан non woven.
Тъканият е по-здрав, но пропуска
водата доста слабо и затова се
ползва за геозащита, но не и за дренаж.
  • 1
  • 2

Тема "Вътрешен дренаж на къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: