• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Razer_86 - специалист
Здравейте колеги. Къщата ми е около 100кв и при по силни дъждове в мазето ми влиза вода. Ама много вода на места чак локви се образуват. На земята все още няма бетон всичко е на пръст, водата си е направила тунелчета и буквално се вижда как извира. Мисля да направя някакъв дренаж като на снимката по долу, да изкарам водата отвън и да я включа в шахтата. Въпроса ми е какви дренажни тръби да си взема (гледам че вече има много модели) като се има предвид че една част от мазето ще се използва за гараж. Също така на каква дълбочина се полагат тези тръби и последователността на работа. Тръба/филц/геотекстолит ако може да ми обясните всичко стъпка по стъпка. Благодаря предварително!
Прикачен файл:
IMG_20220823_120231_copy_790x1053.jpg
шоп - майстор
Шахтата по-ниско ли е от пода на мазето? Ще имаш ли наклон?
Razer_86 - специалист
вт авг 23, 2022 1:23 pmшоп написа:
Шахтата по-ниско ли е от пода на мазето? Ще имаш ли наклон?
Шахтата ми е на около 15м от къщата и цялото това място е под наклон. Мисля че горния край на шахтата е поне 1м (ако не и повече) под нивото на мазето. Въпроса е на каква дълбочина да положа тръбите в мазето да не стане така че докато стигна до шахтата да слезна 2м под земята.
шоп - майстор
Ами за да не копаеш много си зариваш минимално дренажните тръби в пода. Правиш сметка и след като направиш замазка да не стане ниско мазето. Тръбите към шахтата си ги полагаш с наклон 1 см на 1м
Razer_86 - специалист
А как да направя самия дренаж? Доколкото разбрах от интернет след като се изкопае канала на необходимата дълбочина първо се полага геотекстил, след това филц, после тръбата, върху нея пак филц да я покрие и цялото това нещо се завива с вече положения геотекстил и се зарива с пръст. Това ли е правилния начин на работа или има и друг по добър?
joro_kem - специалист
Аз процедирах така: изкоп, пясъчна подложка, тръба, геотекстил, филц.
kozl - майстор
А от покрива водата как и къде се отвежда?
mrsch66 - специалист
С икономии не става дренажа трябва да е около сградата това което си го измислил може би няма да има локви но мокри стени и влагата няма да намалее и колегата е прав водата от покрива трябва да е отведена далеч от къщата :-D
Razer_86 - специалист
Не е до икономии колега. Проблема при мен е че от предната страна на къщата (не тази откъм шахтата а другата) по цялата дължина на сградата е отлята плоча с арматура. Всичката вода която напива в тази плоча както и водата от покрива всичко влиза в мазето. Съгласен съм, че най добрия дренаж е около къщата защото хваща водата и я отвежда преди да е влезнала вътре. Ще ми отвори много работа ама поне ще стане един път. А и като е външен дренажа в него мога да вкарам и водата от покрива. Май ще се търси машина за рязане на бетон :?
Andri01 - майстор
Водата от покрива НЕ се вкарва в дренажа! Тази шахта каква е? Мръсен канал или яма за отпадни води?
  • 1
  • 2

Тема "Вътрешен дренаж на къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: