Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
От около половин година сме собственици на къща с ~100кв плосък покрив. Завършена е 2012, покрива е битумно-рулонна хидроизолация с посипка. Има вграден улеи за оттичане на водата и в четирите ъгъла на покрива. В една от стаите, в радиус около 2 метра от ъгъла на външните стени и тавана, боята стана на мехури и почна да се бели. Огледахме покрива, не си личеше от къде може да идва. Извикахме специалист с термокамера, той гледа 10мин и каза че улеят е проблемът, ама не ми вдъхна много доверие. Проверихме дали не се пълни улея с вода, не е това, но тъй като е вграден и с чупка, трудно е да го огледаме добре навътре за пукнатини. Изглеждаше сякаш хидроизолацията не е добре уплътнила входа на улея и при оттичане може би влиза и под нея. Разрязахме с идеята да преправим около улея, явно не сме и първите защото и в четирите ъгъла на покрива има мазано с течна гума. Оказа се, че 20-30см около улея е почти сухо. Изолацията се беше отлепила от плочата и надигнахме да видим и по-встрани - беше много влажно, даже горния слой на плочата се ронеше в ниската част / в ъгъла. Тръгнахме да махаме още от хидроизолацията, да видим до къде стига водата... Изолацията едва се държи за покрива и има направо локвички по плочата. Спряхме да махаме след 3м, нямаше признаци да става по-сухо. Не виждаме някъде да е компрометирана изолацията и да пропуска вода. Шапката на борда също изглежда е добре направена, с нужните сгъвки. Тъй като водата е доста разпръсната, сегашната хипотеза е, че хидроизолацията се е отлепила от плочата в някой момент и е почнала да събира вода от кондензация, и е избило където успее да проникне... в случая, въпросния ъгъл.

Интересно ми е какво мислите относно произхода на водата, и как да процедираме. Така или иначе, нещата отиват към да оправим горния слой на плочата и да преправим хидроизолацията на целия покрив - да го правим ли с битумно-рулонна с посипка, или течна гума е по-добре? По принцип, къщата е проектирана за още един етаж, и има разрешение за него... не знам ще имаме ли мерак за това някога, но може пък в някой момента да направим поне някаква лека конструкция с тераска тъй като има готина гледка. За това също ми казаха, че течна гума е по-удачно, после можело направо върху нея да си направя подова настилка.

Прикачен файл

roof4.jpg

Прикачен файл

roof3.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пон юни 12, 2023 10:44 pmxlr8 написа:
...По принцип, къщата е проектирана за още един етаж, и има разрешение за него...
Ако още важи разрешителното, дигнете някаква покривна конструкция
schuldiner - майстор
Двете най-вероятни причини:
1. Конденз, ако къщата е измазвана отвътре есенно-зимния период, плюс прекомерно влажни процеси в бита - готвене, цветя, бани, перални и т.н. без достатъчна вентилация.
2. Разлепени барбакани и връщане към замазката или направо през нея към плочата по малко вода, но на всеки дъжд.
По това колко кал има пред барбакана, бих съдил че е второто... Отделно, че ми се случи два-три пъти последните години заради некачествено ПВЦ.
По разликата вали/не вали когато се появяват мокрите петна също може донякъде да се определи причината.
Термокамерата хваща местата на натрупване и термомостовете - невинаги съвпадат. Примерно вода се натрупва в центъра на тавана, където плочите обикновено са провиснали, а конденз от термомост нормално е на външна северна стена.
За ремонт: Особено внимание на "улея", т.е. барбакана. Ако там не е ок, няма голям смисъл от хидро на останалия покрив. Връщате старите парчета, доколкото е възможно ги подлепяте, лепите отгоре им един нов пласт, монтирате 4 пароотдушника - по един за всяко поле, някъде във високата част. А после не пречи да вземете мерки за паропреграда откъм таваните и редовна вентилация на жилищната част.

Тема "Вода под битумно-рулонна хидроизолация на плосък покрив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: