Всички въпроси за вилата.
chapara - майстор
Чак пък да фалира? Иска решение, има го. Колко контактна площ трябва за лепене в/у ламарина и разбира се че няма да се лепи на цялата площ? С 600 млл горе долу ще налепи 10 кв.м. А до колкото разбрах няма да тапицира МОЛ :cool: А пък приказката искам да направя едикакво си, но да е без пари някак ми убягва. Без пари може само да си лежиш и да си мечтаеш :-D :lol: :wink:
8180 - майстор
Няколко съображения:
1. И аз съм ЗА ЕПС, налепен с ПЯНА.
2. По-икономично и сигурно според мен, ще е пяната да се нанася по върховете на ламарината, а не както е в клипа върху стиропора. Аз изчаквам пяната да започне да се тегли на конци, а не да се пробива (и изчезва) с клечка (зависи от пяна, температура, влажност).
3. Затвореният въздух дава ефект, ако е неподвижен. Хубаво е да се запълнят низините на ЛТ-то (ако е монтирано вертикално), което може да стане след залепването на ЕПС, преди "запенването" на горния ред.
4. Отвън, ако се отиде на по-тежки покрития (мазилки, армировки), може за сигурност да се "дюбелира" с шайби и подходящи самопробивни винтове.
nobreak - специалист
chapara написа:
А пък приказката искам да направя едикакво си, но да е без пари някак ми убягва. Без пари може само да си лежиш и да си мечтаеш :-D :lol: :wink:
Е не съм казал без пари, а да е евтино :) То като има човек достатъчно пари за харчене му знаем колая...пазариш майстори и не му мислиш за цената.
Чираче - майстор
8180 написа:
.
4. Отвън, ако се отиде на по-тежки покрития (мазилки, армировки), може за сигурност да се "дюбелира" с шайби и подходящи самопробивни винтове.
Не забравяйте, че стиропора няма носещи способности, а само изолационни. Малко усилие трябва, за да се изрони. И да остане пяната със стиропорени топченца. :lol: Но, ако се дъбелира с пластмасови дюбели, положи се мрежа и мазилка/или каквото трябва довършително/, тази опасност отпада. Но всеки решава за себе си как да постъпи.
stenmark - специалист
Тези дюбели няколко пъти ги споменаваш,ама задал ли си въпроса че дори всички производители позволяват да се лепи без тях до определена височина.И друго за ламарина не са дюбели а видий с метална шайба.Последната е специална за такъв дейност.
Чираче - майстор
stenmark написа:
Тези дюбели няколко пъти ги споменаваш,ама задал ли си въпроса че дори всички производители позволяват да се лепи без тях до определена височина.И друго за ламарина не са дюбели а видий с метална шайба.Последната е специална за такъв дейност.
Да, задавал съм си въпроса. И отговора ми не е в полза на производителите. Мое мнение. Много се чудих дали да отговоря, щом видях това в червено. Обикновено подминавам неграмотността. Но метална щайба във фасадна стена е глупост. Извинявай!!!
Pooh - майстор
Чираче написа:
... метална щайба във фасадна стена е глупост. Извинявай!!!
Няколко дни подминавам постовете ти по темата, ама ...
КОЙ точно дюбел ще препоръчаш за закрепване в ЛАМАРИНА? и как точно я виждаш физиката на анкериране в случая? Слез на земята. ако обичаш, защото
Чираче написа:
Обикновени пластмасови дюбели. За стиропор.
не е и не може да бъде вариант!!!
То бива - бива, но хайде и МАЛКО мисъл поне да се вкарва, преди да се пишат пълни глупости. Че и чак почна да намираш маана на значително по-разумни предложения.

П.П. Не взимам отношение по въпроса за изолацията, защото за мен това е равносилно на изолиране на палатка ... даже по-зле, щото ламарината е по-добър проводник :wink:
ralev - специалист
Пяната не държи на поцинкована ламарина, така че с PU както каза Чапара или с Локтаит профешънъл лепило за ЕПС и метал кофа 5кг около 230лв . А анкерирането с самопробивни винтове с шайби:

Прикачен файл

images21.jpg
images21.jpg (3.23 KиБ) Видяна 3679 пъти
nobreak - специалист
ralev написа:
Пяната не държи на поцинкована ламарина, така че с PU както каза Чапара или с Локтаит профешънъл лепило за ЕПС и метал кофа 5кг около 230лв . А анкерирането с самопробивни винтове с шайби:
230 лв. си е доста за лепило...тези флакони по 800-850 мл няма ли да ми свършат работа? До колкото гледах са по 12 лв за около 8-12 м2...Това с анкерирането добре, гледах на морето една кабина от IFA облицована с EPS и анкерирана, но тогава не ибърнах внимание с какви дюбели, само ме притеснява, понеже е само поцинкована ламарината и като и наруша покритието с анкерите има ли вероятност отворите да започнат да ръждясват?
8180 - майстор
Pooh написа:
П.П. Не взимам отношение по въпроса за изолацията, защото за мен това е равносилно на изолиране на палатка ... даже по-зле, щото ламарината е по-добър проводник :wink:
За теб палатка, за мен основа за ТИ. На днешно време почти всичко е конструкция, ПЪЛНЕЖ и ТИ, с малки изключения - Итонг, Тивит, Поротерм с цената на 40-50см зид.
Всичко си има колегата - ще си стане добре, според мен.
ralev написа:
Пяната не държи на поцинкована ламарина,
Важно уточнение. Аз не съм пробвал и си "взимам думите за пяната назад" засега. На черна, ръждясала и алуминиева ламарина не съм имал проблем.
С някои (повечето) PU лепила съм имал проблем за стиропор.

Тема "Изолация на ЛТ ламаринени стени" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: