• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13
Всички въпроси за вилата.
kborisov - специалист
Привет на всички,
Искам да "пристроя" към съществъващата дървена къщичка, барбекю с пещ и покрай това и баня. С това ще се занимавам това лято, едва ли ще го завърша съвсем тази година, защото ще работя сам и то събота и неделя. Мисля да почна с камината и пещта, че са ми най-наложителни :). Помещението в ъгъла ще или сауна или килер, все още не е ясно. Засега е само проект, но времето се оправя и ще го почвам по-малко.
Не съм строил досега и имам много въпроси:
Мисля да го правя с фасадни тухли заради външния вид. Трябва ли да му лея бетонни колони в ъглите? Според мен няма нужда? Покрива ще е лек а ъглите ще го държат (така си мисля)?
И засега ми е мътно как ще се свърже с бунгалото. Май ще трябва да му дигна стена от тухли и там?
Всякакви коментари ще са ми от полза!

Прикачен файл

bbq_place3.JPG
bbq_place3.JPG (44.11 KиБ) Видяна 17063 пъти

Прикачен файл

bbq_place1.JPG
А това е мястото
bbq_place1.JPG (54.46 KиБ) Видяна 17062 пъти

Прикачен файл

bbq5.JPG
bbq5.JPG (28.33 KиБ) Видяна 17062 пъти

Прикачен файл

bbq4.JPG
bbq4.JPG (48.16 KиБ) Видяна 17062 пъти

Прикачен файл

bbq1.JPG
Това искам да долепя до бунгалото
bbq1.JPG (40.95 KиБ) Видяна 17062 пъти
Последна промяна от kborisov на чет мар 25, 2010 3:55 pm, променено общо 2 пъти.
merakliq - специалист
Здравей,
Аз имам подобен проект - можеш да го погледнеш ако имаш желание.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=18924
Пещта просто си я начертал като място или така ще бъде? Откъде ще е отворът и? Щом като ще почваш първо от барбекюто и пещта, прочети подобни теми във форума - има доста показателни, които да ти дадат информация.
Имай предвид, че при така зададената покривна конструкция от теб ще имаш много фира при ребрата (мертеците), тъй като те са на размер 4 м. При теб е 4,47 м. Можеш да преработиш нещата, така че да използваш дължината на реброто, иначе ще трябва да ги снаждаш над междинната столица.
Относно колоните не мога да ти дам съвет.
kborisov - специалист
Забравих да спомена че изчетох почти всичко, което ми се стори подобно, написано в този форум и на други места, но на твоята тема merakliq, не бях попадал - благодаря.
Пещта мисля да си бъде така (поне горе-долу) подробностите ще решавам на място. отворът е към камината - за да ползва същия комин.
Виждал съм два варианта - с отделна дупка към комина над отворана пещта, и такива при които явно дима си излиза през отвора на пещта, струва ми се, че не е необходим отделен отвор?
За мертеците - четох че има и по 5 метра, може и да не ги режа а да пусна по-големи стрехи?

Прикачен файл

bbq_oven.JPG
bbq_oven.JPG (39.6 KиБ) Видяна 17017 пъти
kborisov - специалист
sezoni1 ми изпрати снимки (10x), които ме наведоха на размисъл:
Покрива дали да не го направя двускатен? или да го обърна назад наклона? Така е много отворено отпред и зимата ще е по-хладно ...
Тухли или итонг? И бялата стена ще изглежда добре, но итонга е по-скъп? и трябва да взема повече мерки срещу влага, което го прави още по-скъп?
merakliq - специалист
Можеш ли да драснеш на paint-а върху снимките контура на навеса - към коя част на бунгалото ще бъде и как ще е ситуирано върху терена.
Относно мертеците - да има и на 5 метра, но са по скъпи и не навсякъде ги има. Все пак говорим за 50 см в по - малко.
Тухли.
Transporterr - специалист
ako го направиш двускатен ще получиш повече пространство и съответно по сложно/скъпо.От друга страна тия 3,5м ширина са леко малко за двускатен,не че не е възможно де,но дали си заслужава.По скоро го разшири малко никога няма да кажеш че ти е широко после, но ако е тясно ще го усетиш веднага.Итонга няма смисъл , все пак ценното му е че е по добър изолатор от тухлите има смисъл ако го правиш затворено.Не забравяй да направиш колони и пояс над зида за да хванеш добре покрива .
merakliq - специалист
По скоро трябва да помислиш къде ще отводняваш покрива на бунгалото, тъй като той попада в контурите на навеса и стрехата му ще е по - ниско от стрехата на навеса. Ако обърнеш наклонът на ската трябва стрехата на бунгалото да е по - високо от стрехата на навеса и тогава ще стане много ниско.
kborisov - специалист
Да, сетих се - затова е едноскатен, искам да излезе над другия, иначе ще стане сложно. След време смятам да подменя другия и тогава ще направя както трябва връзката м/у двата.
Пак за "колони и пояс" - ясно че по-добре да има, ама не може ли без тях? Или поне без колони? В центъра на София има стари 2 и 3 етажни къщи строени без колони (поне така пише по вестниците)
Ако сложа само пояс отгоре?
Transporterr - специалист
по принцип това зависи от това колко ще се натовари конструкцията тъй като една съвременна сграда се носи от бетонната конструкция не от стените.Тия сгради без колони ги остави тогава не са знаели просто или са пестели.Ако е едноскатен и с битумни керемиди вероятно ще минеш без.Все пак някой по вещ трябва да се произнесе.Имай в предвид че съвременните тухли особенно решетъчните са зле и не се използват за носещи стени.Колоните ти укрепват с/у трусове и са свързани с фундамента.Иначе като нищо при силен хоризознтален трус ще падне колибата до тук ми стига общата култура по въпроса
ppeettiioo - специалист
Виж нещо и от мен

Прикачен файл

26032008(001).jpg
26032008(001).jpg (84.04 KиБ) Видяна 16588 пъти

Прикачен файл

26032008(002).jpg
26032008(002).jpg (88.07 KиБ) Видяна 16588 пъти

Прикачен файл

28032008(023).jpg
28032008(023).jpg (94.91 KиБ) Видяна 16588 пъти

Прикачен файл

23032008(005).jpg
23032008(005).jpg (93.12 KиБ) Видяна 16588 пъти
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13

Тема "Пристройка (Барбекю с пещ и баня)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: