Всички въпроси за вилата.
kocetoo - специалист
Привет съфорумци!

Хванали сме се няколко комшии да сътворим една пещ.
Засега редим тухли и замазваме с боро-термо теракол.
Мнения и идеи събирам - харесва ли ви? Ще стане ли? Какво да довършваме? Как?...

Прикачен файл

35128_1159795451294_1720040295_302228_7904871_n.jpg
pizza oven
35128_1159795451294_1720040295_302228_7904871_n.jpg (102.17 KиБ) Видяна 9470 пъти
merakliq - специалист
:2thumbs: На мен ми харесва, е как няма да стане като сте я почнали. Пускай снимки по често на всеки един етап.
ArturDent - Почти Безобиден
Зида се с шамот.
За да направиш дъгата се използва шперплат за кофраж - така зидаж наведнъж, а не като теб - по тухла на ден.
При първото запалване "кофража" просто изгаря.
Хицко - специалист
kocetoo написа:
Хванали сме се няколко комшии да ...
Извинявам се, но май сте се хванали да пиете бира, като избягате от жените си. :lol: Има няколко теми по въпроса, но кой да търси, и чете.

Едно от важните неща са тухлите - ако има ТЕЦ наблизо, винаги изхвърлят отпадъци. Даже и да са половинки, пак стават. Нови струват доста солено.
GEORGI5959 - специалист
Така както сте я захванали отделните редове няма да се разминават и няма да стане връзката. Започнете ги с парче и да станат като четирите хоризонтални реда. Във форума има доста материал по темата - разровете се.
А и още един съвет от мен - при зидането тухлите в свода поставяйте плътно в долния край, там да няма материал, а нагоре конуса колкото дойде. Това е гаранция, че при експлоатация няма да пада пясък върху печеното от високата температура. Гарантирам от личен опит, че ще е така, дори и с глина да е иззидано.
filmatoplo - майстор
Комин ще има ли , или само капак отпред -отваряш ,палиш вътре ,разгаряш ,поставяш месото и затваряш .
kocetoo - специалист
Първо искам да благодаря за отговорите и интереса за зададените въпроси и да добавя няколко нови от моя страна:
Бирите си ги пием с жените. Децата от двора и те помагат за строежа. Затова и скоростта ни е „завидна”, като гледам по десетина тухли на месец, почнали сме строежът от повече от година.
Изчел съм всички теми от форума, но нашият проект леко се различава - една идея по-малка е пещта и идейно е по-скоро декоративна. Първоначално не смятаме повече от два - три пъти годишно да е ползваме и то за по една две пици.
Дъгата за кофража е направихме от стиропор, защото това имахме под ръка, а и стана за 20 секунди - нещо сложно ми се видя това с шпертплата.
Има леко разминаване при горната арка, но ще гледам да го увелича за следващите два реда, като ползвам различни по размер тухли. - Благодаря за съвета.
Задължително ли е с шамот да се маже? Термо-теракола толкова ли е по-зле, няма ли да стане с него?
Тухлите ги поставям плътно в долния край, малко е поизцапано от мазането, затова не си личи ясно.
Не смятам да поставям комин, освен ако не е задължителен за функционалното действие на пещта.
На първи етап мислим да е неизмазана и без врата, но търся съвет дали ще е възможно.

В последствие смятаме да направим ъпдейт, позволяващ и мръвка да се пече, за което ще трябва да е предвиден капак. Търся съвет за оптимален размер на отвора, както и какъв да е капака?
pavkatay - майстор
kocetoo написа:
Изчел съм всички теми от форума,.......
kocetoo написа:
.......Не смятам да поставям комин, освен ако не е задължителен за функционалното действие на пещта.
?
Противоречиш си колега- комина си трЕбва :)
lov - майстор
pavkatay написа:
Противоречиш си колега- комина си трЕбва :)

На дедовата ми къща да не би да има комин. Да не би да мислиш че тогавашните майстори са били по глупави.

Истинската пещ няма комин.. Който не е опалвал такава да не дава акъл и да бърка колегата. Огъня се пали отпред на устата, а не вътре в пеща.

Италиянците не признават пица дето не е печена в пещ пък и с хляба е съшото. А една добре загрята пещ като твоята ще ти опече доста пици.
За капак виждал съм да слагат и рифелова ламарина. Става ама се губи чара. Иначе се ползва каменна плоча. Но задължително ако печеш мръвка се замазва с глина капака за да стане крехко и задушено месцето. Същото се прави и ако се пече и хляб.

Тема "Пещ на двора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: