• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
vlax - специалист
Сега видях темата.Браво.Много хубаво е станало.Да сте здрави да я довършите и ползвате.Много работа ви чака,ама като гледам не се плашите.Ще садите ли някакви дръвчета,какво расте там,комшиите какви дръвчета имат? :partyman:
Благодаря за хубавите думи :)

Като взехме мястото имаше няколко подивели череши, една ябълка и един лешник (не броя горските). Лешника е ок, обмислям преместването му, тъй като не е на подходящо място.

Ябълката беше много висока без следи от плодчета. Реших преди да я отрежа да я подрежа брутално(бях скептично настроен).
Но след подрязването май живна :mrgreen:Остават още малко "бетонени саги" след което ще обърна внимание на озеленяване и засаждане на дръвчета. В частта между паркинга и постройките има достатъчно място. Там мисля да засадим плодни дръвчета (Ябълка, Круша, Кайсия). Никак не съм запознат с тази дейност и като му дойде времето ще има въпроси(от набавянето на фиданки до разстояния една от друга и т.н).

В едната част вече подготвихме малка зеленчукова градина:


Заградихме я временно, тъй като кучето ни е доста любопитно. Набодена е с лук и чесън - де да видим напролет ще извадим ли нещо :)

Другото което се чудя е ако положим тревна смеска колко време е необходимо до израстването и. Има ли вариант за "пълно щастие" - хем да не е капризна, хем да стане "зелено килимче". След багерите и влаченето на материали с телфера се уби доста от зеления чар на мястото.

Поздрави!
Чираче - майстор
Лешника не го мести, а извади корени или издънки. Вероятно има около дръвчето. И го оформи като дърво, а не го оставяй да стане като храст.
Не слагай тревна смеска, а намери от някъде корени от троскот. Нарежи ги на ситно, зарови ги в земята, и поливай често. Но не го слагай на място, което мислиш после да обработваш. Много трудно се премахва.
vlax - специалист
Според мен махай тази ябълка и засаждай нови дръвчета.Виждам,че дънерите на отрязаните дървета не са извадени,а трябваше да ги извади багера,иначе бавно гният.Имаш време до пролетта да мислиш какви дръвчета и къде да ги засадиш.Ако има нещо питай,ако може ще помагаме. :partyman:
Благодаря на всички за отговорите!

A защо да махам ябълката - като е била голяма и има хубави корени дали няма да стане хубаво ниско дръвче?

Напролет ще оформя терасите и ще доотлея площадки/подпори.

Следващата стъпка ще е да маркирам със спрей(от тези за маркиране на тревни площи, които НЕзнам къде се продават) къде ще е пътека, градина, дръвчета и т.н.

До колкото разбрах с троскота трябва да се внимава - ще се постарая да го засадя само където трябва. Има ли някакъв по-мързелив вариант за засяване или трябва да се прекопае всичко? Чудя се дали има вариант с троскот да озеленя и грозните шкарпове долу на паркинга. Доста стръмни и твърди са и нямам идея как бих могъл да задържа семената/корените.

Поздрави!
  • 1
  • 2

Тема "Трънака - малка вила до София" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: