Всички въпроси за вилата.
Чираче - майстор
пон юни 17, 2019 12:25 pmn_a написа:
На Чираче и още 1-2 ника, би било добре да не им обръщаш твърде внимание. В крехка възраст са и далеко от реалността, също
Благодаря за крехката възраст :lol: Преди половин месец подкарах 67 :lol: А за реалността.....
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пон юни 17, 2019 12:45 pmЧираче написа:
пон юни 17, 2019 12:25 pmn_a написа:
На Чираче и още 1-2 ника, би било добре да не им обръщаш твърде внимание. В крехка възраст са и далеко от реалността, също
Благодаря за крехката възраст :lol: Преди половин месец подкарах 67 :lol: А за реалността.....
Имах предвид мъжкия климектериум със съответните изблици :-)
Както и да е. Жив и здрав да си, всички сме натам
miliad - майстор
n-a, ама и ти си една.... магарица! :lol: :yawinkle:
tpv88 - помощник
пон юни 17, 2019 12:25 pmn_a написа:
Това, възможно ли е, да не е хоросан (пясък+цимент+вар), а само слоеве вар?
На такова тънко, ще стане без хоросан, само с циментово лепило запълнено. Мокриш, грундираш пукнатините с дълбокопроникващ и тънко запълваш.
Може и с гипс да запълниш. После грунд за стари основи, ковеш мрежа и шпакловаш цялата стена с каквото искаш. Така, май, най-много ще ти хареса :-)
На Чираче и още 1-2 ника, би било добре да не им обръщаш твърде внимание. В крехка възраст са и далеко от реалността, също
пон юни 17, 2019 11:03 ammiliad написа:
Нищо лично, Чираче, но картон и вата на кирпич е като да изграждаш жилищен комплекс за плъхове. Виждал съм тунелите и леговищата вътре в керпичените стени, изнасял съм по една кофа черупки от орехи.
Колега, като гледам снимките по твоите стени хоросана е много тънко положен, то май и няма , ми е само кал варосана. МАЙ.
Ако ще правиш кърпежи, внимателно сваляш само това което е шупнало или много напукано. Без да блъскаш по стените, че ще тръгне и останалото, спойката обикновенно е слаба. Чистиш до тухла, мокриш обилно да падне праха и нахвърляш шприц на стената. Като изсъхне шприца, започваш мазането с хоросан.
Ако участъка е много голям армираш с рабицова мрежа прикована за стената с пирони и биренки капачки/шайби по-лесно се намират :) /. Има една стара тема :Варо-циментова мазилка-етапи на работа. Прочети я. Има и тема за Боядисване с варов разтвор с рецепти в нея.
След като изкърпиш стената може да я шпакловаш с циментова шпакловка и армираща мрежа за топлоизолации. Предварително обезпраши стената, обикновенно са толкова груби стените че не е нужен свързващ грунд преди шпакловката.
Кардиналното решение е нова варо-циментова мазилка на всички стени. Но това е друг филм. Вие си решавате.
Благодаря ви много!

Консултирах се със старейшината и наистна е ползвана само вар на много тънък слой, което реално можех и сам да забележа де, но...
Действаме с мрежа, шпакловка и после каквото сабя покаже. Ще вдигна темата, когато се наканя да се изцапам и свърша нещо.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пон юни 17, 2019 1:11 pmtpv88 написа:

Действаме с мрежа, шпакловка и после каквото сабя покаже. Ще вдигна темата, когато се наканя да се изцапам и свърша нещо.
Нещо много важно!
Ако!!! Ако ползваш гипс и има метални елементи/ скоби, пирони... гипсът ги съсипва и после имаш петно на стената :-)
Та, съобрази тези неща
Успех!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пон юни 17, 2019 12:58 pmmiliad написа:
n-a, ама и ти си една.... магарица! :lol: :yawinkle:

:rolleyes: Вярно е
miliad - майстор
Щом е измазвано само с кал, най-лесно е да повториш същото. Технология от предишен век е,но все пак :-D
И да приемеш " битовият стил" или "винтидж стил" по новому.
https://www.leshtenhouse.com/pic/9.jpg
tpv88 - помощник
Здравейте,

За да има продължение темата ще разкажа как върви ремонта.
В крайна сметка след много умуване и чудене реших да рискувам, разчистих всичко около дограмата всичко "лабаво" (на места стигнах до самите кирпичени тухли, камъни, дъски и тн.) и за малко да излезна отвън особено под прозореца.

Направих същото и на останалите стени като това предимно бяха дупки от пирони, чукнато от някакъв предмет или отронен ъгъл.

Искам да отбележа, че съм пълен дилетант и изпълнявам каквато и да е замазка/шпакловка (не че може да се нарече така но...) и нямам никаква мускулна памет или опит с подобен тип задачи.

Та стига отклонения...взех си инструменти (маламашка, мистрия, шпакли, кофа, бъркалка, нивелир), циментово лепило за изолация с фибри - бяло, алуминиев ъгъл с вградена мрежа за обръщане, варова боя на Jupol и може би най-критичното за постигнатия частичен успех - грунд за критични основи на Ceresit.

Всичко що беше кирпич, кал, слама, дърво камък грундирах директно без да разреждам. След 2 часа се беше оформило солидно покритие, трудно за драскане. Разбърках си циментовото лепило и се започна мацане, пълнене, трупане... абе борба като цяло. С ъглите се оправих горе долу, доволен съм от резултата. Дупката под прозореца остана още 1 път да я напълня и горе долу изгладя. Всички стени са доста кривички и този автентичен ефекти ми харесва, така че идеална шпакловка някой друг път. Боядисах на 2 ръце всички останали стени освен тази с прозореца. Взел съм си 80/180 шкурки с трупчета и финна циментова шпакловка, пак на Термофлекс, пак с фибри и за лепене на изолация, но за слой до 3 мм за последната ръка.

Дотук със стените, доволен съм въпреки изключително аматьорското изпълнение. Исках да си докажа, че през 2019 е възможно да се направи покритие върху кал, което да се хване без да се ползва рабица/хоросан и т.н. Чест и почитания към хората, които ми помогнаха много в тази тема.

Относно пода - там нещата са малко ... хмм ... сложни. Беше си на пръст/кал и един познат ми направи замазка от бетон с армираща мрежа. Това се случи преди 1 година и въпреки че 2-метровата SOLA показва стойности в толеранса е видимо с просто около, че в краищата се е вдигнало (заради натрупан найлон отдолу) и на места има вълнообразни вдлъбнатини до 5мм. Аматьори в действие както се казва...

Та каквото такова, взех си аз XPS на Fibran 30 мм подов наложих го и стана ясно, че тези вдлъбнатини са леко осезаеми. Идеята за изпълнението беше XPS, OSB i otgore ламинат. Не търся някакъв перфектен резултат, но да потъвам не си е работа. Бях взел полиуретаново лепило, но при тази ситуация се чудя дали да не използвам отново циментово лепило, за да компенсирам вдлъбнатините...та мнения по този въпрос ще са много полезни.

Прилагам и снимки от гореспоменатия прозорец.

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Lutchezar - специалист
Браво, добре се справяш!
Има ли снимки на неравностите по пода?

Тема "Измазване на варосан кирпич" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: