Всички въпроси за вилата.
niavik - напреднал
Стара ограда от кирпич с турски керемиди, поне от моята страна е измазана. Керемидите са се разместили, кирпича под тях се е изронил на места, някои керемиди са счупени. Съседите искат само да заменим керемидите с цигли, имаме ги. Настоях поне да сложим тухли под циглите, въпреки че пак е съмнително колко време ще издържи. Наели са доста съмнителни майстори и се чудя дали знаят какво правят.
Дайте акъл как най-правилно трябва да се наредят тухлите под циглите?
Майсторите смятат да сложат тухлата с наклона на циглата. На мен ми се струва по-добре да се сложат тухлите хоризонтално, по дължина на циглата, по две, върху тях една тухла перпендикулярно, от нея да се спускат циглите. Не знам дали се изразявам ясно.
miliad - майстор
Лично мое мнение е, че тези допълнителни тухли са излишен труд и наливане на пари върху глинени основи.
Ако искаш по-висока ограда, добре-зидайте.
Но ако само ще поправяте, просто изкърпете компрометираните участъци и пренаредете циглите или сложете нови керемиди. Все тая е, важното е водата да се оттича по-настрани от основата. Керпича само от вода се бои.
Иначе, как ще редиш тухлите е въпрос на визия и разход на материали - тухли и лепило/дали хоросан, дали кал вие си знаете/.
Преди 10 години поправях такава ограда, че и надзидах един участък. Ползвах керпич, кал и старите турски керемиди. Последния ред тухли е точно както са ти предложили майсторите. Така са го зидали навремето, така го поправих и аз. Не е мръднала от тогава.
П. С. Между другото, незнам колко е дебел зида, но при твоята подредба на тухлите ще се получи по-голям наклон на керемидите и ще надстърчат по-малко от страни.

Тема "Цигли на стара оргада?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: