Всички въпроси за вилата.
Здравейте,

Обмислям да направя ограда със съседа (ок. 30м), със готови оградни пана и колове. Самите колове ще монтирам с точкови фундаменти в дупки ф250 в земята. В перспектива, по оградата ще има храсти / жив плет, и оградата и самия цокъл вероятно ще бъдат скрити от погледа след време.
Обаче, терена има лека денивелация по линията на оградата (ок. 1:10), и по-силна денивелация напречно на оградата. За да реша въпроса с денивелацията, трябва да направя цокъл. Обмислям следните три варианта:
  • С габионни мрежи. Самите габиони ще огъна сам, от поцинкована електрозаварена оградна мрежа с диаметър на тела ф3мм и каре 60х100мм. Размерите на габиона ще са В=36см, Ш=30см, Д=250см. Габиона ще е частично вкопан в земята от към високия край на терена. Предимства: не се изисква механизация; дори да се изметне във времето, пак ще си стои естествено красиво. Недостатъци: живот около 40-50 години.
  • Класически бетонов цокъл, В=30см, Ш=20см, Д=250см. Цокъла предвиждам да е вкопан 5 см в ниската и 30см във високата част на терена, и да представлява самостоятелни единици от по 250 см, така че да не е консруктивно свързан с оградните колове (да не компроментира линията на оградата дори да улегне / размести във времето). Предимства: не се сещам друго, освен че "така се прави". Недостатъци: изисква бетонпомпа/бетоновоз, доставка на арматура, приготвяне на кофраж (който след това ще артиса -> CO2++), мястото ще се превърне в строителна площадка, скъпо.
  • Зидан цокъл от бетонови блокчета 50/25/10 см. В изкопаният канал в земята, ще насипя пясък ок. 10см, и отгоре нареждам блокчетата. Предимства: лесно за работа. Недостатъци: като се разкривят блокчетата след време, ще изглежда грозно.
  • Друг вариант, като например вместо да правя цокъл, да режа оградните пана отдолу (с арматурна ножица) косо, така че да следват терена.
Бихте ли ме посъветвали, кой вариант да избера?

Прикачен файл:
ogr-nylofor3d.png
Прикачен файл:
ogr-nylofor3d камък+габион3D.png
А защо просто не вкопаеш в земята първия ред от платната?
А защо просто не вкопаеш в земята първия ред от платната?
чет мар 18, 2021 6:20 pmcenko13 написа:
А защо просто не вкопаеш в земята първия ред от платната?
Имаш впредвид да вкопая "горната" част (лявата по схемата) от триъгълника на всяко от паната, или нещо друго?
Вкопаването принципно е вариант, мислех да вкопая и да запълня с дренажни камъни. Но пак ще изгние паното, заради това се отказах от тази идея.
Сега разбрах. Пано казвам на телената част, която е всъщност оградата, и се крепи от коловете. А отдолу под него има цокъл, който да поеме денивелацията.
Иначе си прав, има такива готови бетонни цокли (с дебелина 6 см, височина 30 см, дължина 240 см), обаче ме притеснява, че ако разчитам само на вкопаване в единия му край, то ще се наклони в другия му край.
kozl - майстор
От некаков опит с огради със сериозни фундаменти и стоманобетонов цокъл, ти препоръчвам твоя вариант с габионите. Не съм сигурен за трайността, която си посочил, но има и неръждаеми телове пък и ремонта ми се вижда възможен като пренареждане с нови телове и използване на същия материал от камичоци.
Има готови решения за подобни огради от предварително изготвени изделия. Така кофража се спестява, но си трябва някаква механизация за монтаж и бетон за запълване на фундаментните чашки. Предимство е, че стоманобетона е изготвен в заводски условия, което му гарантира по-голяма дълготрайност и естетически вид.
На Банско сме правили стоманобетонови фундамент и цокъл за дървени огради. Изкоп, кофраж, армировка, бетон, изливане на място. Всичко това в наклонен терен. Обаче бетона се облицова с цепен камък за да е убав и да се предпази от атмосферните влияния.
Руди - майстор
Изкоп, подложка от бетон или бутобетон, зидария с бетонови
блокчета, блокчета - "колонки" на местата на коловете,
коловете се вбетонират вътре, плюс малко арматура.
Цокълът завършва с пояс.
Изкопът трябва да е на хоризонтални стъпала, да премине
слоя с коренчета на треви и храсти в най-плитката си част,
да достигне що-годе еднородна почва.
naster - майстор
чет мар 18, 2021 4:30 pmборко написа:
Здравейте,
Започвам почти същото начинание - само че около 100м ограда. Ще е с бетонов фундамент - ивица, армировка 6х8мм и бигли 60х20 през 25см. Цокъл, около 25см над земята. Бетонът може да се излее на един-два пъти, според условията и достъпа, без помпа или пуми, т.е. няма излишно оскъпяване.

Коловете ще анкерирам в бетона, а за тях ще закача пана, мисля поцинкованите на Стад да ползвам, заедно с пешеходна врата и двукрила порта 3м (за инцидентен достъп на мпс в двора).

Тема "Цокъл за ограда с пана" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: