Всички въпроси за вилата.
brum - майстор
Та имам си подпорна стена която е хидроизолирана от външният край. Един път със хидроизолация на циментова основа и втори път с онези хидроизолационните мембрани дето са черни и на пъпки.

В стената е оставен технически отвор през който влиза тръбата за подаване на вода към обекта. Проблема е, че през тази дупка тече вода. Водата идва зад черната мембрана от горе - все още не е довършено там, образува се голяма локва и водата минава по пътя на най-ниско съпротивление - между стената и мембраната. Ясно е, че като се надигне мембраната в голяма степен проблема ще се реши.

Въпроса е как да се оправи дупката оставена за тръбата. Изпълнителят леко не е помислил за тази работа, че като мажеш цяла стена с хидроизолация трябва да няма дупки по нея. И вместо да циментира тръбата, да сложи от онези гумените ленти за хидроизолация и да намаже с хидроизолация около отвора просто го е оставил като отвор.

Вариантите които виждам са два. Но първият с изкопаване от вън и правилно отстраняване на проблема е скъп. По договор с изпълнителят хидроизолацията на тази стена е само с мембраната. Та не мисля, че има вариант да искам да оправи нещо за което не съм плащал и да си викне багер за да изкопае 3м пръст за да може да се работи там. 3м, защото толкова под нивото на улицата се пада отвора.

Вторият е да се запълни дупката от вътре с нещо което да не пропуска вода. За сега търся мнения за този вариант.

Най-лесният е с пенополеуретанова пяна. До колкото знам тя не се плаши от вода и е със затворена клетъчна структура. Т.е. би трябвало да е водоплътна. Светлина няма да види през живота си. Обаче тази тръба дето минава през нея трябва да се фиксира някак си за да не мърда. Та тоя вариант ми е малко несигурен.

По-труден вариант е с запълване с нещо двукомпонентно което е предназначено за това. Отвора е квадратен, та си представям да го подпра от вън с кофраж и да пробия дупка на 45 градуса от горе която да влиза по средата на отвора. Ако дупката е 15-20мм би трябвало да успея да вкарам един тънък маркуч и през него да наливам двукомпонентната история. Ама трябва да е нещо което леко се разширява за да може да уплътни към бетона. От външният край ще ползва хидроизолационната мембрана като кофраж и няма да има много на къде да избяга.

Та така. Търся съвети :) .
schuldiner - майстор
Ако тръбата за водата е прокарана след хидроизолацията, нямаш право на гаранция. Случвало ми се е нееднократно. При последващо прокарване, задължение на монтажника е да уплътни пробивите в изолацията, т.е. който полага ВиК-то, иначе той нарушава гаранцията на хидрото.
Сега правилното е изкопаване, обръщане с маншон самозалепваща към пъпчивата изолация и още веднъж към циментовата. Ако фундалинът пречи, изрязва се, обработва се бетоновата стена и чак после се затваря , а това на пъпките, пак със самозалепваща битумна.
brum - майстор
Един и същи изпълнител е правел и двете части. И тръбата, и хидроизолацията на стената.

Иначе тръбата не минава през черната мембрана. Идея си нямам какво са сътворили на 3 метра дълбочина, но тръбата излиза между стената и хидроизолацията.

Та правилното решение ми е ясно. Въпроса е в "лесното" решение дали има някакъв хляб...
schuldiner - майстор
Отвътре забрави. Щом е един изпълнителят, да си рови и да си оправя отвън.
Поначало е приел да изпълни грешен детайл, значи негов проблем.
preslav - майстор
Полиуретановата пяна не мисля, че ще реши проблема, по-скоро трябва да се намери вариант да се инжектира бетон или циментов разтвор с добавка за водоплътност.
Руди - майстор
Всъщност, полиуретанът има приложение
при запълване на тия технологични отвори.
Има направени набъбващи смеси.
Може да се прочете в тази дипляна
Скъпички са продуктите, обаче съм виждал как
профила (маркуч) уплътнява при намокряне.
naster - майстор
пон мар 22, 2021 3:34 pmbrum написа:
По договор с изпълнителят хидроизолацията на тази стена е само с мембраната.
Така, тази въпросна черна пъпчива мембрана не ми звучи като да е хидроизолационна, а дренажна, на жаргон, т.нар. "бонбониера". Тя изпълнява точно това - да дренира м/у хидрото и земната маса.

Ще помоля и за снимка, защото ми звучи като незавършена система: условно, на ниво терен от външния край, да трябва да се "захапе" правилно хидрото, дренажа, цокъла и елементите на вертикалната планировка - настилка с наклони и определена степен на водонепропускливост, за да работи системата правилно. Но това си остава в моите представи за момента.
brum - майстор
Това последното обяснява много неща и сега ми звучи по-логично. Ако тая черната пъпчива история е с цел дренаж вече ми става малко по-ясно как работи системата. Тя точно това прави в момента - позволява на водата между стената и пръстта да се отича на долу. Лошото е, че при такава система е нужно от долу да има дренаж, а при мен няма такъв.

Подходящи снимки май нямам в момента. Това е което намерих. Вижда се тръбата къде излиза и там в момента тече вода. Това се води под-гаражно помещение. Над него малко над нивото на улицата има навес и там се ще се паркират колите. Помещението от долу ще се ползва за склад и работилница. По тръбата която се вижда там ще влиза водата и ще стига до къщата (там от където са правени снимките). Над подпорната стена се вижда и тази черната пъпчива мембрана за която става дума.

Прикачен файл

unnamed.jpeg
naster - майстор
И мен ме озадачи заглавието: подпорна стена, подразбирам открит терен и от двете страни - и как ВиК излиза през подпорна стена надземно... Това аз го третирам като фундамент на постройка, била тя и покрит паркинг, а не като подпорна стена.
brum - майстор
В лявата част си е чиста подпорна стена. В дясно може да е много неща :) .

Но като цяло лицето към улицата играе роля на подпорна стена. Затова така го наричам.

Иначе по проект е 1/2 подпорна стена и 1/2 стена на помещение.

Тема "Запълване на дупка в худроизолирана подпорна стена" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: