Всички въпроси за вилата.
dampi0 - напреднал
Привет,

Според Вас, дали може да се изгради канализация на път, където минават МПС, като се покрие с решетки и чакъл от тези:
Изображение ?

Тръбите дали ще издържат дългосрочно?
Благодаря за мненията.
nikolov333 - майстор
Може, но зависи какви са тръбите, как са положени и колко ще е теглото на превозните средства..
dampi0 - напреднал
вт май 11, 2021 3:06 pmnikolov333 написа:
Може, но зависи какви са тръбите, как са положени и колко ще е теглото на превозните средства..
Ето параметрите на решетките.

1m² черни X-Grid панели - X-Grid е фантастична решетка за армиране на земята, която може да се използва по множество начини като ефективно решение за пореста настилка. С предимства като: да бъде здрав (да побере до 420 тона на кв.м), напълно пропусклив, екологичен, устойчив на атмосферни влияния и без гниене. Специалният дизайн на X-Grid му придава пропускливост, голяма товароносимост, олекотена рамка и лесен процес на монтаж.
Размери: 1м х 1м х 40мм
Товароносимост: 420 тона на кв.м.
Направено от: 100% рециклирана пластмаса

Използват се предимно в Англия. По първоначален изглед, ако това наистина е възможно, то би редуцирало цената на изграждане на път с асфалт и канализация до 10 пъти.

Може би ако тръбите се положат достатъчно дълбоко, не би трябвало да има проблем?
zz_stefanov - майстор
Целият път ако е с тези решетки, не знам за какъв трафик са предвидени. Не са ли само за парко места.
Трябва да изчакаш да се слегне канализационното трасе или да го трамбоваш.
Ако тези решетки са само за върху канала, забрави.
Ако това е опит да се размине възстановяването на общински асфалт, след прекарването на водопровод до теб, то ВиК са длъжни да го възстановят, естетвено за твоя сметка и ще ти го включат в цената.
dampi0 - напреднал
От години чакаме общината да изгради асфалт с канализация по одобрен уж проект за 800 м. улица с черен път. Чудех се, дали с тези решетки и чакъл може да се реши по-евтино проблема. Трафика по улицата е редовен и ежедневен.
Последна промяна от dampi0 на вт май 11, 2021 6:16 pm, променено общо 1 път.
Не съм специалист по тези панели, но целия ми паркинг е от подобни. Издържаха само няколко години. Проблема е не като минават колите, а като завъртат гумите върху тях - направо се чупят на парчета.
BLUEPUPIL - майстор
Багера копае за канализацията с ширина
позволяваща да се движи малък валяк.
Валира на слоеве с подходяща фракция
не по-дебели от 10-15см. Изкопатата пръст
се депонира.
И чакате асфалта!
:wink:
Antonii - майстор
Може и един слой асфалт да му сложите.
Последно асфалт с дебелина около 4-5см излизаше около 35лв квадрат, но това за малки площи. За по-големи може и да е по-евтино.
pepi3196 - специалист
чет май 13, 2021 5:21 pmAntonii написа:
Може и един слой асфалт да му сложите.
Последно асфалт с дебелина около 4-5см излизаше около 35лв квадрат, но това за малки площи. За по-големи може и да е по-евтино.
Тон асфалт в София е на цена 100лв.без транспорт.
В един кв. Метър уплътнен асфалт с дебелина 12см. Влизат 290кг.
Най евтиното временно решение е трошен камък размер 10-20мм. Заравнен и валиран валяк .
ky-kyy - майстор
В наше село, живеем в комунизма. Имаме си електрификация, имаме си и общински съвет в по-голямото село, дето се води общински център. Пишман ебача Ленин, явно заради напредналия стадий на сифилис, нищо не е казал, за пътища и канализации, затова, половината ни село е без асфалтирани улици.... Някой от съвета обаче, посъветвал кмета, че това да се подмени старата водопроводна мрежа, с нова, ще доведе до рязко натрупване на първоначален капитал и 2-3 години, напук на сифилистика ленин, се започна мащабно разкопаване на и без това разбитите улици, на селото ни и подмяна на старите канцерогенни интернитови тръби, с нови екологични пластмасови, внесени по заобиколен път от Фукушима, щото Чернобилските и те интернитови, а интернита е канцерогенен.....И тъй и тъй, ще трябва да се трупат милиони, за които не трябва да се пита, започна и мащабнотто строителство на стадион, с модерна поливна система, 4-5 хиляди седалки и покрай него тенис кортове, фитнес зали и други несоциалистически придобивки, които да стоят заключени и да не се допуска народонаселението до тях, щото са гордостта на общината, а не може да се тъпче и да се плюе на гордостта....
Та малко издалече започнах, ама есенцията на цялата тази история е, че на неасфалтираните улиците, след като положиха тръбите, заляха с асфалт, само над тях. получи се, нещо като велоалея, а отстрани треволяци . Като минаваме с автомобилите си, с едното колело по асфалт, а с другото по чернозем, с привкус на буренак и тук-там камънак. Утре, ако има желаещи, ще направя снимки и ще ви покажа, за какво иде реч.
А сега, да го свържа някак с темата и с питането на човека. Може да прихване от мъдрото решение, на някоя умна инженерна глава и да залее с с асфалт, само над тръбите, а отстрани да си го чакълира, И те така.....

Тема "Изграждане на канализация без асфалт, а с чакъл и решетки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: