• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
ivoto - специалист
Здравейте,

искам да лея плот, дебел 8 сантиметра.
Ще бъде с бял цимент и черни мраморни камъчета 15-20 милиметра.
Има и доволно количество арматура.
Идеята ми е след това този плот да го шлайфам фино.

И това което ме мъчи, е по каква рецепта за сместа да работя...

Мога ли да забъркам само цимента и камъните и да стане като мозайка? На този размер камъни, и без пясък, ще имам ли здравина? Защото четох, че мозайките са финиш, и слоят не е по дебел 3 сантиметра. Пък тук ще е 8, и няма хастар който да носи слоя мозайка.

Или трябва да забъркам задължително цимент-пясък-камъчета, за да стане нещо като бетон?
Hoвoceлckи - майстор
Такова XXL изпълнение не съм правил. Правил съм корита с перила (и за шкафчета) с мозайка. Арматура фи 5 и дебелина на стените 4-5 санта. Пропорцията е 1/1 обемни части мозайка/цимент. Не виждам причина в твоето "гранд" изпълнение да не се получи, т.е. - да има проблем откъм здравина. С търкането обаче ... При класическата мозайка, с търкането се свалят 2, 3, 4 мм - ~1/2 от дебелината на камъчетата. Не те виждам как ще изтъркаш 8-10мм от въпросния бетон. Ако не го направиш, камъчета или няма изобщо да се виждат, или ще се виждат съвсем малки петънца от тях.
А и мисля, че ще ти отиде доста цимент.
ivoto - специалист
Мислех го това, и реших ръчно да наредя най-едрите камъни в горния слой. И да ги слагам хоризонтални. Така петната ще са по-големи. Притесняват ме и камъните по тясната страна (дебелината на плота). За да не стане постно откъм петна, мисля да залепя камъни на челната дъска на кофража. И те после да останат най-външни и готови за шлайф...

Цялата ми драма е в проклетия пясък. Не искам да го слагам, защото искам белия цвят на глетчер цимента. Обаче искам и да е здраво, и да не се напуска после...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
С мраморно брашно или кварцов пясък става, но жълтее.
Камъните по кофража трябва да закрепиш в неактивна маса, инак циментът ще навлезе и там
Шлайфай след няколко часа, че като мине време и е невъзможно
:-) Направи си проба, преди големия обем, все пак
nork - специалист
За камъните, сложи ги най отдолу, по лесно е и имаш идеално гладка повърхност. Направи си кофража от нещо супер гладко-- акрил, пластмаса и ползвай някво олио. Като не искаш пясък и се притесняваш сложи фибри или пастифиатор. И както ти казах направи малки проби докато ти хареса резултатът.
Поразгледай в тубата бях попадал на доста добри клипове с обяснения на руски.
MamaMy - майстор
Много хубава лята мивка гледах с плот лят върху стъкло/ Изобщо няма нужда от никакво шлайфане. Седеше супер. Майстора беше натрошил вътре в сместа и шишета от бира и вино защото се виждаха цветните стъкълца много ефектно. Не съм гледал отливането, а само крайния резултат. :)
Hoвoceлckи - майстор
Бих ти препоръчал да ползваш направо начупени мраморни плочи (с идеята на @мамаму), но ти говориш за черни камъни и бял цимент. Изобщо ли не приемаш обратния вариант - черен цимент и бели камъни?
ivoto - специалист
Той плота няма да е лят отделно, Има неправилна форма и чупка между две стени. Лее се директно на мястото си, върху зидани крака. Заглаждам горния слой колкото мога, после ще свалям първата дебелина с най-грубия диск, който намеря да купя.
Но както казвате, ще направя първо проба...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Шлайфане то е за да се покажат камъните, не за да е равен цимента!
miliad - майстор
Сместа трябва да е за класическа мозайка. Бял цимент и ситна фракция бяла мозайка /грис /. Има и мраморна такава.
Според мен реда на работа е следния. Изливаш плота от бетон. Чакаш леко да стегне. Върху него редиш/лепиш едрата фракция. После заливаш с мозаечната смес. Чакаш 3-4-5 дни да стегне и шлайфаш.
Принципно едрата фракция предварително може да я залепиш на мрежа. Даже има такива готови мозайки.
П. С. В тоя ред на мисли би трябвало, и има и готови фугиращи смеси за такива мозайка.
Специалистите да кажат.
  • 1
  • 2

Тема "Бетонен плот за външна мивка." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: