• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
brum - майстор
Мислим да се нанасяме в къщата, ама нямаме пътека от стълбището до верандата около къщата. До преди два дни имаше кофражни платна, но строителят изчисти и ги вдигна. Те така или иначе не ставаха за мокро време, че се пързаляха безумно.

На снимката се вижда къде свършва стълбата от улицата и къде се е минавало до сега.

Търси се най-лесното и евтино решение което да свърши работа за идната зима. За сега обмислям да наредя тротоарни плочки 40х40 за да докарам пътека широка 120см. Ще насипя и ще трамбовам пръстта. Пясък не искам да слагам, че като свърши зимата ще пречи на изравняването на двора. Ясно ми е, че при малко дъждове тези плочки ще почнат да потъват, но се надявам криво-ляво да изкарат зимата.

Следващата пролет ще се подравни двора и ще се мисли за истинска пътека с евентуално основа от 6-7см бетон и отгоре залепени плочки или гнайс.

Та така - дайте съвети как най-лесно да закърпя положението за идната зима.

Прикачен файл

1.jpg
kr1100 - майстор
циментови колове отстрани .Между тях , чакъл, посипка , пясък .
nelina_london - специалист
+1 за чакъл.Така изкарахме миналата зима,на пътеките,които нямаха павета.Е,не е комфортно,ако жената ползва тънък ток :)
На пролет чакълът така се бе бетонирал там ,където върху него е минавала тежка техника,че едва го изкопахме,за да оправим вертикалната планировка.
miroki - майстор
Вземете големи плочи, камъни. За начало си наредете обикновени.
preslav - майстор
Продава се едно мулчиращо фолио, което ще ти свърши работа за тази зима, че и за повече https://shop.thconsulting.eu/produkt/we ... %B8%D0%BE/
Прилича на материята на чувалите за захар (не е найлон), по него се ходи без проблем, американците много обичат да го ползват за слой преди чакъла при изграждането на пътчетата до фермите си.
brum - майстор
Чакъл и бетонни колове ми допада като идея, обаче напролет ще трябва да се махнат за да се изравни и да се дадат наклони. Плочките и камъка могат да се използват отново.

Мулчиращото фолио е интересна идея. Няма ли да избива кал през него след дъжд?

Гледам, че над фолиото могат да се сложи дървен чипс като отстрани заградя с летви. Чипса мога да го оставя да си гние после при изравняването. Това като вариант как ще се държи при дъжд?

Ей го де последното в три варианта. Мисля, че за една зима и най-базовият ще свърши работа. Зимата треви не очаквам да има много. Пък и целта е просто да не се каляме.
kr1100 - майстор
нед ное 14, 2021 7:08 ambrum написа:
....Мулчиращото фолио е интересна идея. Няма ли да избива кал през него след дъжд?
Късна пролет купих 1 мулчм тип зебло. Зелено на цвят 1м широко ролка 50м - 55 лв. Ходи се спокийно по него . но нямаха 50 м и взех рплка 110 м - не знам дали са внесли 50м пак. Много е здраво за ходене.Сега си ходя по него да късам червено цвекло и алабаш - прибиране.
Като брах ябълките стълба не го проби.
От ъика го взех : https://vipborsa.com/index.php?route=pr ... uct_id=649
Явно не са внесли ролки по 50м.

Когато писах за бетонни колове отстрани имах в предвид ,че при силен дъжд посипката, чакъла не се отнася настрани.
brum - майстор
Намерих чипс на 60лв/м3. Действям по най-базовият подход - грубо подравняване, изкопава се улей широк 100см и дълбок 10см където ще минава пътеката и се засипва с чипса. Ще споделя снимки като прилкюча и напролет ще върна пак информация дали е издържало зимата без проблеми.
MamaMy - майстор
Това как се лигави като се намокри, не е истина. :-D
  • 1
  • 2

Тема "Пътека която да изкара зимата?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: