Всички въпроси за вилата.
Здравейте, споделям идеята си с молба за критика и съвети. Детето винаги е мечтало за къщичка на дърво, само че такива дървета нямаме на двора. Сега взех един стар морски контейнер с размери 2.5 х 2.5 х 6 м. и ми хрумна че мога да импровизирам нещо доста приятно отгоре. Обаче ми липсва опит с дървени конструкции и се опасявам че ще направя ключова грешка при конструирането поради незнание. Направих си чертежи в 3д студио, не съм сложил диагоналите никъде, но ще сложа. Контейнерът лежи върху 3 греди, две от тях мисля да използвам като стъпки за носещите покрива греди. Има една относително толяма козирка, която ме притеснява най-много - да не съм прекалено оптимистичен. Но пък няма да е покрита, а само пергола. Ако виждате възможни проблеми, моля споделете! :?: Ще съм благодарен :prayer:

Прикачен файл

CH7.jpg

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
шоп - майстор
съб апр 30, 2022 6:13 pmcyclop_s написа:
Контейнерът лежи върху 3 греди
Елементарно е за направа, но контейнера не може да лежи върху дървени греди.
Ще потънат, ще изгният и след година ще е леш.

Отлей бетонен фундамент или бетонни стъпки за основа на контейнера. Анкерирай здраво дървенията за бетона или за контейнера за да не отлети при първият силен вятър.
Успехи!
schuldiner - майстор
Има и по-мързелив начин, без местене на контейнера с кран. Повдигаш с крик греда по греда, подлагаш трупчета на височина малко над бетоновите стъпки, а като стегне бетонът - в обратния ред пускаш върху стъпките, плюс по един анкер през дървото да не шава. Хоризонталните греди под контейнера е желателно да се импрегнират много яко, ако ще и с битумен грунд или циментова хидроизолация. Вертикалните са лесни - както се мокрят, така и съхнат, затова няма голяма опасност от загниване. Нормален лак за дърво стига.
Конструкцията върху контейнера на пръв поглед е ОК. Заварени планки или друг як монтаж към желязото, както каза колегата. Само перголата под наклон нещо не ми хваща окото... Обаче пък ще стане едно прекрасно студио, че и за живеене ще става...

ПП Може и без отлети стъпки, направо тротоарни плочки по 3-4 под гредите, нивелирани разбира се.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
нед май 01, 2022 12:58 pmschuldiner написа:
... Обаче пък ще стане едно прекрасно студио, че и за живеене ще става...
си мисля, че това е целта на занятието
GGK - помощник
Ще следя темата с интерес! cyclop_s, моля да ни държиш в течение. И ако е възможно, дай малко повече информация за това, колко ти излезе контейнера (+ транспорта)?

През годините съм си мечтал да ползвам 20-футови контейнери за разни полужилищни цели, но когато проучих въпроса се отказах. Зимата студ, лятото жега, трябва изолация голяма, която свива обема и отваря проблеми с кондензи, мухъл и корозия. Не, че няма как да се преодолее това, но сякаш за мен не си струваше.

Иначе, не съм експерт в строителството, но съм виждал подобни контейнерни жилища да лягат върху бетонни "траверси", да ги наречем. Със сигурност ще излезе по-евтино от бетонен фундамент.
Прикачен файл:
Untitled.jpg
Благодаря ви за полезните мнения! Знаех си че ще почнат да излизат разни проблеми, за които не съм се сетил. Поставянето върху бетонен фундамент или стъпки е малко проблемно, понеже дори извън парите, организирането и вкарването на кран е мъка... Обаче имам два фермерски крика, с които ще мога страна по страна да го излъжа, както каза schuldiner. Само ще трябва да изкарам първо един тон желязо отвътре :roll: Това с бетонните траверси ми хареса много, но продават ли се готови? Скоро рових за готови бетонни форми и не видях. Иначе да кажа на всеки интересуващ се - контейнерът е най-неподходящото възможно нещо за какъвто и да е вид обитание. Напече ли го слънце е фурна. Зимата проблемът е не само със студ, но и с конденз. Само за лятна къщура, ако се прикрие откъм слънцето със зеленина или навес - може би. За склад е перфектен, напълно изолиран, заключва се много сигурно и труднопробиваемо. Купих го чиналото лято за 4200 лв, а транспорта, честно казано, не помня колко дойде, но не беше драматично, понеже беше от същия град. Сега както вървят цените, не знам колко би струвал, може и доста повече. И последно - абе вярно нещо тая наклонена пергола... не седи. Ама пък покрива искам да е скатен. Ще премисля дали да ги разделя, и колко зор ще ми е това :-D Че може и да ме домързи.
schuldiner - майстор
Контейнерът определено не е за живеене. То и за работилница не става, само за склад. Над 20 години се мъчих с подобни железа, лани всичко отиде на скрапа. Остана едното хале, дето 1/3 от годината пак е трудно да се застояваш...
Траверсите не са от най-леките, за да ги нивелираш от време на време пак ще ти трябва крик. То вместо тях отливането на стъпки с дълбока и широка основа е по-лесно, а и наистина трайно. Разликата е повече в документацията и спазването на изискването за "преместваем обект", ако някой се вгледа...
Покрива просто го завърти с високата част към перголата. Ако гредите й влизат в бунгалото, на тях ще окачиш тавана. Макар по принцип перголата да е леко повдигната в далечния край, не е фатално и да е хоризонтална /заради тавана/.

Тема "Дървена къщичка върху контейнер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: