Всички въпроси за вилата.
ivo_cool - напреднал
Здравейте, имам питане към всички който са се сблъсквали с това и имат компетентно мнение. Та имам вила която е с керемиден покрив, който в момента е в много лошо състояние. Изгнили дъски и греди и начупени керемиди. Решх да направя изцяло нов покрив но да е със сандвич панели и метална конструкция. Въпросът ми е колко дебели трябва да са металните профили и колко е допустимото разстояние между профилите?
ivanovbg - майстор
нед юни 30, 2024 7:56 pmivo_cool написа:
Здравейте, имам питане към всички който са се сблъсквали с това и имат компетентно мнение. Та имам вила която е с керемиден покрив, който в момента е в много лошо състояние. Изгнили дъски и греди и начупени керемиди. Решх да направя изцяло нов покрив но да е със сандвич панели и метална конструкция. Въпросът ми е колко дебели трябва да са металните профили и колко е допустимото разстояние между профилите?
Покрива със сандвич панели, ако го правиш като хората излиза по скъпо от керемидения.

Иначе много зависи от региона и наклона.
ivo_cool - напреднал
Покрива със сандвич панели, ако го правиш като хората излиза по скъпо от керемидения.

Иначе много зависи от региона и наклона.
[/quote]

Покрива е на вила в Бургас, а постройката е с размери 10м/4м
Киррил - специалист
Въпросът не е ли прекалено общо поставен?
Подобни метални конструкции се пресмятат от специалисти и не става някой да каже - слагай 10х10 см през 60 см. обикновено желязо, или използвай релси от ЖП-то. Обърни се към архитект и той ще направи чертежи, ще вземе в предвид снежна покривка, ветрово и всякакво друго натоварване, характеристики на панелите и т.н.т.
Просто няма как да минеш "тънко" по толкова отговорно действие.
ivo_cool - напреднал
нед юни 30, 2024 8:35 pmКиррил написа:
Подобни метални конструкции се пресмятат от специалисти и не става някой да каже - слагай 10х10 см през 60 см. обикновено желязо, или използвай релси от ЖП-то. Обърни се към архитект и той ще направи чертежи, ще вземе в предвид снежна покривка, ветрово и всякакво друго натоварване, характеристики на панелите и т.н.т.
Просто няма как да минеш "тънко" по толкова отговорно действие.
Значи всички заварчици който се занимават с съграждане на такива конструкции са и архитекти. Така ли да разбирам? Не искам да обидя никой нотова е абсурдно.
ivanovbg - майстор
Почети! https://europan.bg/information/installation/
Без характеристика на самия панел няма как да се изчисли дебелината на гредите на конструкцията. Панелите не са като керемидите. Имат различна дебелина и на пенополиуретана и на ламарината и от там много различни качества. Иначе можеш да правиш всичко - но да не стане като в viewtopic.php?f=47&t=72033
Киррил - специалист
нед юни 30, 2024 8:42 pmivo_cool написа:
Подобни метални конструкции се пресмятат от специалисти и не става някой да каже - слагай .......................
Значи всички заварчици който се занимават с съграждане на такива конструкции са и архитекти. Така ли да разбирам? Не искам да обидя никой нотова е абсурдно.
Не разбрах кое е абсурдно, че подобни неща се правят на око, или че всичко трябва да е пресметнато според размерите и характеристиките на използваните панели, натоварването им и т.н.т.. :rock:
Като си такъв отворко, хващай някакъв заварчик, тръби от отпадъци и заварявайте по твои указания. Ще стане чудесен покрив :partyman:
ivanovbg - майстор
А най лесно ще стане като повториш дървената конструкция и след това вместо дъски и керемиди завиваш панелите. Само не забравяй да обработиш гредите, че пак ще изгният. Щом са държали керемиди 100%ще издържи панелите. А и е по евтино от желязото.
нед юни 30, 2024 9:04 pmКиррил написа:
....... хващай някакъв заварчик, тръби от отпадъци и заварявайте по твои указания. Ще стане чудесен покрив :partyman:
Да, но малко е страшно, пък и на собствена отговорност....
Иванов и той сякаш това предлага, но не на шега?!

Знам се с едни, дето правят конструкциите на "веригите" у нас.
Там заварчиците се ръководят от техническите, а те изпълняват заръките на други, оставени на едни големи чаршафи.
У дома, сам, на своя глава, мога всякак.
hidrazin - майстор
Обърни се към архитект и той ще направи чертежи, ще вземе в предвид снежна покривка, ветрово и всякакво друго натоварване, характеристики на панелите и т.н.т.
Ще ме извинЯваш ама пак ... не си в час.
Нищо такова няма да му направи архитекта а ще му нарисува с молив/пастел някоя творба ма Пикасо. :rock:
Архитектите са художници дето обикновено рисуват невъзможни за изпълнение неща.
Работите за които говориш ги правят проектантите (с изключение на BLUEPUPIL дето и това не може) и инженер конструкторите.
Давай ся нататък... :)
:partyman:

Тема "Изграждане на нов покрив с метална конструкция и сандвич панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: