• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
chapara - майстор
Гущеров👋, тръбата за подмяна няма проблем, огледай снимката, 3-4 дъги, компенсатор, 2м.тръба и е готово. Свали огнепръскачката от гърба😁 Видяно и преценено е, строителствого е низ от компромиси. Този е сведен до 1,333 %😉
hidrazin - майстор
съб юли 13, 2024 11:32 pmchapara написа:
...3-4 дъги, компенсатор, 2м.тръба и е готово...
Вижда само този, който мое да гледа... :)
То щом и аз го виждам, при условие че в строителство, ОВК, ВиК и тям подобните му съм пълен профан...
Да не говорим че бетон под тръбата едва ли ще влезе много.
Пък и в тръба 160 мм спокойно влиза 125 мм... Канал, канал, колко да е канал?
Айде не го филмирайте човека.
По толкова снимки и обяснения - толкоз.
:partyman:
gkamenov - специалист
Благодаря на отзовалите се! Съжалявам, че не съм описал подробно, но бях много притеснен. Основите са за малък гараж в изключително тясно пространство, за който си имам съвсем истински одобрен проект с РС, и който разбира се е от миналата годинина. Тръбата лично съм я поставил преди 2 месеца при подмяна на канализацията в двора (около 20 метра) преди да съм намерил изпълнител за гаража, и да, трябваше да е по в страни за да избегне бъдещата основа, но с багериста това ни се получи. Погрижих се в този участък под тръбата да е добре утъпкано и й направих хубава пясъчна възглавница. По проект изкопа за основите трябваше да е 60см дълбок, а тръбата беше на 80см, така че очаквах основите да са над тръбата. По препоръка на изпълнителя на гаража обаче, основите ги направихме с 80см дълбочина. Това предварително беше консултирано с конструктура, който съответно не знаеше за тръбата. Когато се показа тръбата при копането за основите, очаквах че ще е много по-малка част от нея, но не обърнах особено внимание и не се замислях за бетона върху нея.

Вчера се чух отново с конструктора, както и с техническият ръководител да им обясня за притисненията си. Отговорът и от двамата беше, че би трябвало да издържи. Бетона ще се налива с помпа, като техническия ме увери, че ще внимават около тръбата. Според конструктура - бетонът ще я притисне от всички страни, като по този начин ще я предпази от деформиране, а след като се стегне ще премости през нея. Почти цялата дъга на трабата е над изкопа, отдолу е стъпила в земята (възглавницата) дъга да кажем 5см.

Изпълнението на обсадната тръба, която при 80см дълбочина излиза извън изкопа не можах да си го представя като реализация, а отделно трябваше сам да вадя арматурата и после да я слагам, с което ако не се справя в понеделник ще изненадам всички.

От всички мения, които чух до момента преобладават тези, че тръбата ще издържи. Това малко ме успокои, така че утре ще изливаме. Намерих човек с който след като излеем бетона ще вкараме камера да видим как е тръбата. Ако е повредена или запушена имам вариант след като стегне основата да изопая 5 метра на ръка там, където трябваше да бъде тази траба и да я преместя - на около метър вдясно на снимката успоредно на сегашното и положение. Ако тръбата е здрава, варианта с местенето й ще остане за по-спокойни времена. Надявам се да е второто...
hidrazin - майстор
нед юли 14, 2024 8:24 pmgkamenov написа:
Ако тръбата е здрава, варианта с местенето й ще остане за по-спокойни времена.
Аз пък съм сигурен че тръбата няма да се мести.
Поне не и защото няма да е в близките десетилетия. :)
Разбира се освен ако решиш да копаеш за нещо друго и тръбата ще ти пречи...
Свиркай си и успешно изливане на бетонЯ ...
:partyman:
chapara - майстор
+1,ако не се излее на веднъж отгоре, а се положи в началито бетона и се завърши последен участъка в тая жега, ще е частично дръпнал и ще намали риска. Като идея.
kozl - майстор
съб юли 13, 2024 11:20 pmMamaMy написа:
Аз лично мисля, че ако не се ползва бетон помпа проблем няма да има. Дори и с помпа, ако се внимава да няма директно някой изстрелян в тръбата камък всичко друго не е страшно. Налягането не е колосално.
Налягането на 80 см бетон е към 0,17 бара. Сравнено към натоварване за SN4, което е към 0,4 бара е по-малко, което означава, че пръстеня няма да се деформира от натиска на бетона.
Но....
Тъй като бетона няма дя обгърне тръбата, то тръбата ще получи частично натоварване и в най-тежкия случай, натоварване от тежестта на бетона. За конкретния случай по дължина 110 см , макс товар ще е към 250 кг. И при това натоварване линеънита деформации ще са в зависимост от подложката под тръбата.

Та в конкретния случай моето мнение съвпада с цитираното по-горе, че най-опасното е от начина на полагане на бетона - като динамичен товар, примерно вследствие от изливане от височина.

А какво възпрепядсваше обсаден кофраж или предварително да се положи бетон около тръбата поне 10 см отгоре и отстрани :?
brum - майстор
Видимо е кое - желязото е наредено и е приготвено за изливане. Днес им идва бетона, та няма много смисъл за коментар от тук нататък. За следващият четящ е ясно как е най-правилно - с обсадна тръба или обсаден кофраж.
gkamenov - специалист
Бетонът е отлят. При отливането наливаха около тръбата и го оставяха да се стича над и около нея. Днес викнах човек с камера и прегледахме тръбата от вътре - изглеждаше нормално. Благодаря на включилите се по темата! :partyman:
Излишно беше притеснението, но след като си в "непознати води", по добре да се посъветваш.
Ако беше помислено предварително, мнението на bigdragon не е за пренебрегване.
Лично аз, при тази ситуация, не бих се поколебал да лея. Правил съм го, тридесет години минаха, няма проблем.
Нямаше интернет тогава, нямаше притеснения, нямаше и болежки от ядовете.
  • 1
  • 2

Тема "Притеснение за изливане на бетон върху PVC тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: