Всички въпроси за вилата.
Здравейте , купих си стара вила на 1 етаж построена с тухли единични с размери 5х5м. Мисля да я съборя и да ползвам фундамента и за да я построя наново , само че на 2 етажа. Втория етаж ще е с гредоред от метални профили , а покривът двускатен с метална конструкция и термопанели. Идеята ми е около стария фундамент(плътно около него без да го къртя) да направя нов ивичен , като в четирите края мисля да направя носещи колони. Идеята ми е да я зидам после върху него с 24см поротерм . За носещи греди да гредореда мисля да сложа 100х100x4mm през 50см , като напречно на тях по средата на вилата ще пусна една 100х100х5мм да ги държи да не провисват. Въпроса ми е мога ли да ползвам бетонни тухли 25см широки за кофраж около стария фундамент и да бетонирам и армирам. Мога ли също така да ползвам бетонни единични блокчета 25х25см за изграждане на носещите колони и съответно как правилно да армирам бетонния пояс и колоните. Също така колко трябва да е висок бетонния пояс за да носи всичко това. Пускам снимка на стария фундамент , на терена има лека диневилация в единия край е на 10см над земята в другия около 50см. Изображение

https://i.postimg.cc/FsMhMLvK/Screensho ... c2d2e6.jpg
chapara - майстор
Ох, като гледам и гипс за прикриване по основите ми се струва че всичко е за багер. Един хубав фундамент със стъпки и чакаща арматура за колони. Ако ме питате, но едва ли, не бих правил никога втори етаж, ако статуквото го позволява.
пон ное 25, 2024 12:52 amchapara написа:
Ох, като гледам и гипс за прикриване по основите ми се струва че всичко е за багер. Един хубав фундамент със стъпки и чакаща арматура за колони. Ако ме питате, но едва ли, не бих правил никога втори етаж, ако статуквото го позволява.
Вилата си е законна и по документи е 27кв , като единствения законен начин , това което направя да не подлежи на бутане в бъдеще е нагоре , тъй като е на земеделска земя и не мога да я разширявам настрани. Дали ме разбрахте че стария фундамент ще се ползва единствено за стъпване и няма да носи , макар че не изглежда тънък.
BeTaTesTeR - специалист
Както си тръгнал направо си я направи цялата метална конструкция, защо ти е да се разправяш с тея тухли, да правиш колони и после пояси.
Направо си завари цялостна метална конструкция и после може да си я облечеш с термопанели, а ако много ти се зида може между металните греди да запълниш с газобетон за да имаш добра термоизолация. Ти и без друго като покрива ще го правиш с метална конструкция, гредореда също с метални профили и то това са ти 60% от конструкцията, остават само гредите към фундамента да сложиш.

Тема "Събаряне и построяване на ново на стара вила 25кв." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: