Всички въпроси за вилата.
dragonn2 - специалист
Здравейте,

Наскоро закупих малка вила и един от първите проекти, които съм замислил, е усвояване на голяма тераса. Намира се пред входната врата, като има и врата от единия край. Идеята ми е да иззидам малка стеничка с итонг, както и отстрани по 50-60см, след което да поръчам дограма.

По долу слагам снимки с илюстрация на това, което имам като идея:
Прикачен файл:
Screenshot_2.jpg
Прикачен файл:
Screenshot_23.jpg
Прикачен файл:
Screenshot_13.jpg

Терасата е дълга около 5.5м. Колебая се между итонг 15см и 20см, но предполагам 20 е по-добре с цел топлоизолация. Ако може мнение по въпроса.

Също така имам още няколко въпроса:
  • Парапета е от метални винкели. Дали си струва да се остави и да зидам до него, с цел да добавя стабилност или да го изрежа и да си зидам на неговото място (по-близо до външния ръб)?
  • Нужно ли е да се прави бетонна основа на стеничката или мога диврктно да лепя върху пода?
  • На снимките можете да видите в оранжево винкелът, който продължава по стените нагоре и по тавана. Не знам каква му е идеята, но образува метален ръб на целия отвор на терасата. Дали ще пречи за поставянето на дограмата? Тоест, да го махна ли или е по-добре да стои за укрепване на зида и дограмата след това?
Извинявам се ако въпросите ми са тъпи, но ще пояснявам ако трабва :)
Моля да ми разясните, ако изпускам нещо важно при усвояването на тераси.

Благодаря предварително.
chapara - майстор
Лично мое мнение е да не зидаш нищо. Постави цяла ПВЦ дограма, като премахнеш парапета, по ръба на терасата, с цвят дърво. Долната част с термопанел със същия цвят дърво. Прозореца и вратата също. Така би се дал уют на къща в природата. Лесно, леко, лятно време отворено и ще избегнеш голямо гъзурчене😉
dragonn2 - специалист
Да, от към дизайн твоята идея ще е най-добре, но за съжаление трябва да го правя и да е практично. Идеята е по цялата дължина под прозореца да има шкафове за обувки и други неща, отгоре над тях някое цвете и т.н. А след време може би и ще лепя и изолация отвън.
chapara - майстор
Ти си знаеш. Но ако затвориш светлия отвор дори с 50-60см. в стаята отзад ще стане голяма тъмница. Има и други неща, обмисли го. Пък да видим и други идеи.
пишман_майстор - майстор
Точно идеята на колегата chapara е много добра.
Ще стане и бързо. Ценово няма е по-скъпо ( като цяло) .
Бабалъка също се беше "засилил" с газобетонни тухли да зида и т.н.
Казах му как е най-добре . След малко мислене се съгласи с мен и така го направи, с дограма.
Lutchezar - майстор
Тази тераса подпряна ли е с нещо отдолу?
Лично аз не бих се лишил от открита тераса с чудна гледка, това е чарът да си навън близо до дома. Иначе цялостното затваряне с дограма е добра идея. Също може и новите прозрачни гъвкави покрития, избяга ми наименованието, но да я обърнеш на килер си е направо грехота...
addicted - специалист
Абе само на мен ли ми се вижда провиснал "тавана" на терасата на снимката?
Не, провиснал е.

Съветът ми е да не се усвоява хубавата тераса.
zz_stefanov - майстор
Чудесна тераска с гледка.
Площ ли нямате, че ще я 'усвоявате'?
hidrazin - майстор
вт дек 03, 2024 7:34 pmzz_stefanov написа:
Чудесна тераска с гледка.
Площ ли нямате, че ще я 'усвоявате'?
+1000
Вижда се че не почти над дърветата (вероятно втори етаж) и гледката е уникална.
Това е правено с мерак и акъл/дизайн.
За някакви си пикливи 10-тина квадрата и тъпи шкафове за обувки, все едно няма де да се наврат малко обувки...
Все пак е вила а не модна агенция.
Такава красота и КЕФ не бих унищожил с "усвояване".
:partyman:

Тема "Съвет за усвояване на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: