• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Здравейте колеги, много информация има тук във форума, но не намирам отговор на това което търся:
Става въпрос за вила строена някъде през 60-те години, първи етаж, състоящ се от две мази почти под цялата къща, над тях всекидневна + 2 спални +балкон, последен етаж две спални. Поради денивилация на терена, от едната страна мазите за под земята. Височината на стаите е около 2.08-2.12, а искам да е поне 2.40. Според вас има ли варианти за вкопаване на първи етаж, ако се запълнят мазите с бетон и арматура, или втори вариант - повдигане на височината на последният етаж и изграждане покрива отново. Тогава, може ли плочата между двата етажа да бъде изградена на по-голяма височина, например с метални греди и някаква конструкция, а старата да се разбие, с цел да се получи по-голяма височина на двата жилищни етажа? Мазите не ме интересуват, те са ниски под 2м. Няма ВиК. Приемам всякакви идеи и съвети!
mrsch66 - специалист
Бутай и строй отново ще излезе по-евтино иначе всичко е възможно ако имаш достатъчно пари.
Аз на един мой приятел му помагах така беше къщата втория етаж беше доста по-нисък скусяване надстроихме и покрива го направихме наново това е с етажа беше 1,40 и не го направихме 2,50 но това е за втория етаж А за първия етаж виж някой строителен техник да дойде на място и да ти каже
chapara - майстор
Влизаш в зоната на фантазиите, защо я купи или не си🤔
пет мар 28, 2025 6:46 pmchapara написа:
Обмислям покупката, но не мога да преживея ниските тавани и това ме спира на този етап. Покривът е за смяна, затова смятам че може там да се повдигне с едни 50см и да се изгради нов покрив, но надолу височината е неприятна картинка. Друг минус е, че няма баня и тоалетна, за което също трябва да намеря решение.
chapara - майстор
нед мар 30, 2025 2:41 amn_sko написа:
пет мар 28, 2025 6:46 pmchapara написа:
Обмислям покупката, но не мога да преживея ниските тавани и това ме спира на този етап. Покривът е за смяна, затова смятам че може там да се повдигне с едни 50см и да се изгради нов покрив, но надолу височината е неприятна картинка. Друг минус е, че няма баня и тоалетна, за което също трябва да намеря решение.
Бягай на далече
🏃‍♂️🧗
Svetoslavoff1 - майстор
Ако мястото много си струва, вероятно покупката е оправдана. Но цената, разполагаемия финансов ресурс..., само n_sko си знае.
chapara - майстор
нед мар 30, 2025 11:53 amSvetoslavoff1 написа:
Ако мястото много си струва, вероятно покупката е оправдана. Но цената, разполагаемия финансов ресурс..., само n_sko си знае.
Това не е моя работа, не съм сайбия на финансите му. Не е питал и за стойност на идеите си. И се водя от английската логика, ,,не съм толкова богат, за да си купувам ефтини работи''.
Благодаря ви за съветите, разбира се, че става въпрос за пари, ако имах свободни нямаше да се занимавам изобщо с такива истории. Но типично български се опитваме да направим от нищо нещо, което не е съвсем неприемлив вариант за каквото и да е ( много пъти съм виждал наистина добри резултати) макар че за къща е мисля най-малко желано подобен подход. Та да се върнем на вилата, в близост до голям град всичко е доста скъпо, само имот ако се вземе са големи главоболията по документация и съгласувания/одобрения. Мисля че повечето от форум бихте се съгласили, че е добре да се купи парцел със стара постройка, която да се бутне и се използват документи за изграждане на нова къща. В моя случай, цената е изгодна, с оглед на всички споменати минуси - няма баня и тоалетна, вилна зона е и предполагам скоро няма й да има ВиК. Другият проблем с ниски тавани, което е приемливо. Тъй като покривът ще се ремонтира, си мисля че може да направи нов надзид и така да се спечелят 45-50см - това е ясно, че е дейност която може да бъде изпълнена. Докато няма покрив, мисля върху варианти за повдигане на плочата между двата жилищни етажа. Идеята ми е, без да претендирам за каквото е да е строителни познания, плочата между втори и трети етаж да се изгради наново, като в сегашната плоча се пробият дупки, през които ще минат дървено трупи, върху които ще се изгради кофража за новата плоча, на височина 20-25см над съществуващата. В стените, на нивото на което ще е новата плоча, си мисля за варианти избиване на тухли и пълнене арматура с бетон, да се получи нещо като пояс от бетон и тухла през 0.5 мтр например. Отвън може да се добави метален пояс също, по протежение на цялата къща, или метален пояс да се изгради върху съществуващата плоча, като се запазят едни 10-15см от сегашният таван, с металните гърди върху тях (ще стои под новият таван като трегер) След като се изгради новата плоча, старта се разбива (чукове, къртачи и пр.) и така вдигаме тавана на единият етаж. Горният етаж е вдигнат заради изграденият надзид. Разбира се, ако се стигне до нещо подобно, ще се смята от строителни инженери и ще се прави под надзор, но се чудя дали изобщо може да се получи нещо такова . Почти всички вили които съм виждал са ниски, предполагам че по някакъв начин все някой се е борил с нещо подобно. Наистина всичко звучи сякаш е сферата на фантастиката, но не мисля че има нещо изключително сложно за изпълнение.
iliya_i - майстор
И какво спести по този начин?
Нито пари, нито време.
Направо сваляй стените на втория етаж до старата плоча. Махаш плочата. Надзид и нова плоча с пояс и някоя колона в ъглите. После си иззидай наново втори етаж. А ако искаш да спестиш някой лев използвай старите тухли.

А тази постройка законно ли е строена или е с удостоверение за търпимост?
  • 1
  • 2

Тема "Вила с ниски тавани" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: