• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
пет мар 28, 2025 6:51 pmn_a написа:
То и с бетонни блокчета не става
А ти с какво ще ми препоръчаш да го направя едното което съм гледал по магазините с едни керамични блокчета другото е с бетонни блокчета с какви материали ще ми препоръчаш да го направя и с какво да го иззидам
chapara - майстор
пет мар 28, 2025 7:59 pmn_a написа:
пет мар 28, 2025 7:03 pmchapara написа:
Що🤔, нали са коминни тела🙄
Бъркаш коминно тяло и димоотвод.
Айде бе, би ли ми дала отговор с изкуствения интелект🤔
BeTaTesTeR - специалист
Aми виж, важното е много добре да изолираш металната тръба с нещо устойчиво на високи температури, например керамична вата. Не слагай гъвкаво гофре, има си плътни неръждаеми димоотводни тръби, които са по-устойчиви, а и задържат по-малко сажди и по-лесно се чистят, защото са гладки отвътре. Вече изолирал ли си я добре, отвън може да я затвориш с каквото ти е кеф. Може с гипсокартон, може с газобетон, гледам има вече някакъв нов материал скамотек му викат, който е огнеустойчив и баш за затваряне на камери за вграждане.
Принципно комина като го правиш го започваш от пода и правиш включването за печката с обърнато У под 45 градуса, така тягата ще е по-добра. На дъното си оставяш ревизионен отвор и затапваш тръбата, може да си направиш някакъв дренаж. Така ако има конденз или вали дъжд водата ще се събира на дъното и няма да ти влиза в печката. Направи го колкото може по-голям ф200-250мм. Сега ще сложиш печка ама след време ще ти се прииска да сложиш камина, а те си искат сериозен комин, особено отворените.

Комин с керамични тела, който най-вероятно си виждал е системата на Schiedel, много са добри, но са скъпички. Представляват огнеупорни керамични тръби, които се слагат в бетонни блокчета и се изолират с вата, имат готови елементи за всичко. Но за тях ще трябва да изкъртиш плочата, да разкараш стария комин и да направиш цялостно комина отгоре до долу с тяхната система, защото ще е глупаво да направиш голям хубав комин само на първия етаж, а след това малки дупки в плочата и стар тесен комин нагоре, ще се изгуби целия ефект.
Ето клипче как го правят да добиеш представа:

А сега виждам, че и Винербергер имат подобна система, да не кажа направо същото нещо. Ето ти тяхно клипче дори на български обясняват:
hidrazin - майстор
Баба ти все с Винербергер си е зидала комините...
По селата сигурно 80% от комините са зидани с тухли/кирпич и кюнец който се изтегля нагоре с въртене.
Иначе да, може и с плътни тръби от титан.
Много лек, устойчив на температура, на киселини и основи... Буквално вечен.
:partyman:
Другари и другарки,

Солидните комини работят добре и имат смисъл при отоплителни уреди на твърдо гориво които работят постоянно, да речем. Инертни са, така да се каже, а инак казано- за вила и циклично ползване трябва да се прецени дали има смисъл заигравката. Негатив от краткотрайни цикли е налице- конденз, налеп, запушване, запалване...

На подобна финикийска стойност бих направил комин с двойно стенни изолирани иноксови тръби.
Нета е пълен с такива предложения.
Този комин започва да работи веднага. Тягата му тяга, конденз почти никакъв.....
Няма да е излишно да се разгледа такава цялостна система. Вече изградена може да се скрие с картон.

Дядо се тъй съветваше.
Николов Н. - специалист
След това правиш 2 отвора-горе и долу 20/30см, слагаш вентилатор с термостат в горния отвор. Така ,като се загрее комина до определините градуси,вентилатора ще засмуква въздух от стоята и ще го изкарва от долу,вече затоплен от димохода.
П.С.: Това ,което написах е за куфара от гипсокартон,ако искаш да отопляваш стаята.
пет мар 28, 2025 10:40 pmBeTaTesTeR написа:
Aми виж, важното е много добре да изолираш металната тръба с нещо устойчиво на високи температури, например керамична вата. Не слагай гъвкаво гофре, има си плътни неръждаеми димоотводни тръби, които са по-устойчиви, а и задържат по-малко сажди и по-лесно се чистят, защото са гладки отвътре. Вече изолирал ли си я добре, отвън може да я затвориш с каквото ти е кеф. Може с гипсокартон, може с газобетон, гледам има вече някакъв нов материал скамотек му викат, който е огнеустойчив и баш за затваряне на камери за вграждане.
Принципно комина като го правиш го започваш от пода и правиш включването за печката с обърнато У под 45 градуса, така тягата ще е по-добра. На дъното си оставяш ревизионен отвор и затапваш тръбата, може да си направиш някакъв дренаж. Така ако има конденз или вали дъжд водата ще се събира на дъното и няма да ти влиза в печката. Направи го колкото може по-голям ф200-250мм. Сега ще сложиш печка ама след време ще ти се прииска да сложиш камина, а те си искат сериозен комин, особено отворените.

Комин с керамични тела, който най-вероятно си виждал е системата на Schiedel, много са добри, но са скъпички. Представляват огнеупорни керамични тръби, които се слагат в бетонни блокчета и се изолират с вата, имат готови елементи за всичко. Но за тях ще трябва да изкъртиш плочата, да разкараш стария комин и да направиш цялостно комина отгоре до долу с тяхната система, защото ще е глупаво да направиш голям хубав комин само на първия етаж, а след това малки дупки в плочата и стар тесен комин нагоре, ще се изгуби целия ефект.
Ето клипче как го правят да добиеш представа:

А сега виждам, че и Винербергер имат подобна система, да не кажа направо същото нещо. Ето ти тяхно клипче дори на български обясняват:

[/quote

Благодаря за изчерпателния отговор ще го анализирам доста полезно му беше но като че ли ми се струва за сложно да го правя аз може би ще го иззидам отдолу да сложа едно от тези гледам по praktiker се продават керамични тела гледаме клипове в YouTube първото се слага нивелирано на пода и се запълва с бетон и нагоре се излиза като ще се слага може би на второто блокче ако ми но тялото керамичното да се сложи ревизионен отвор да си почистя и най-горе също с отвор за тръбите от печката не знам как вие му казвате кюнец или буря. Това ми се струва най-лесно което мога да го направя лично аз сам А с какво ще ме препоръчаш след като се излиза да се измаже само вароциментов разтвор или някакви специални тереколи огнил температура устойчиви може би ще трябва и с мрежа да се сложи преди измазването
chapara - майстор
В един комин не може да вкараш четирите точки ( печки ). Винебергерите и сие са за един отоплителен уред, да сме на ясно😉
  • 1
  • 2

Тема "Комин в къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: