Всички въпроси за вилата.
mtvachev - напреднал
Здравейте, времето се затопля и дойде време да стартирам един доста отлаган от моя страна проект, а именно направата на лятна кухня на вилата. От както взехме имот в близост до гр. Враца, през ръцете ми мина доста работа с която не съм и мислел, че ще правя някога. Винаги съм обичал да правя нещо с ръцете си, а това да виждаш как нещата ти се получават и децата покрай теб помагат и се радвам е супер. Така за 3 години с доста четене от този форум успях сам да направя 25 метра подпорна стена с дренажна система, около 50 метра постамент с ограда от пада, септична яма на 30 метра от къщата и да ги свържа (успешно), поливни системи и още куп неща за да превърна едно запустяло място с моят рай. Стига съм се отплесвал...
Дойде време да бурна една барака и прилежаща към нея външна тоалетна, да излея плоча и на това място да направя лятната кухня в която да прекарваме съботните летни вечери.
До сега всичко което съм правил се е получавало, та реших и това да го проектирам и изграда сам. Бих се радвал ако имате идеи или критики към това което съм измислил, да ги споделите, за да мога да редактирам проекта и да го направя възможно най-добре.
Благодаря!

Размерите на които съм се спрял са 7 на 4 метра, като две от стените ще бъдат иззидани с бетонови тухли, армирани колони и трегер над тях. Все още не съм решил, но може би в стените ще сложа някой панорамен прозорец.
Направил съм два варианта. На кой от двата е по-одачно да се спря?
За размери на вертикалните и всички хоризонтални греди съм заложил 140 х 140 мм.
За размери на наклонените подпорни греди съм заложил 100 х 100 мм.
Извинявам се ако терминологията не е правилна, но все още ми е леко чужда.
При всяка сглобка на две греди, едната ще влиза в другата на 10 мм дълбочина. Наклонените греди също ще бъдат зарязани за да имат по-голяма контактна площ с гредите.
След реализирането на долу показаният етап, ще бъде. монтирана ламперия и керемиди.

Вариант 1:
Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
4.jpg
Прикачен файл:
5.jpg

Вариант 2:
Последна промяна от mtvachev на ср апр 09, 2025 2:25 pm, променено общо 2 пъти.
mtvachev - напреднал
Вариант 2:
Прикачен файл:
1 v2.jpg
Прикачен файл:
2 v2.jpg
Отворен съм към всякакви мнения и предложенея :partyman:
gogo7777 - майстор
Вариант 2 защото ще можеш да подпреш поповете с диагонали (ветроопори).
Добре си го замислил. Дори си се презапасил от към материал, може да намалиш от сеченията ако искаш да спестиш някой лев :wink:
imegogo - специалист
При мен са 4 метра ширина 12х12 см греди провиснаха според мен трябва да вземеш лепени за двете в средата

Тема "Навес за лятна кухня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: