Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
XF4-C50/60 - специалист
вт авг 26, 2025 6:20 pmТрифон П.Трифонов написа:
Какво ще подобри с две последователни помпи по тръби 1/2.....3/4 или еквивалентните им PPR?
съб авг 23, 2025 3:33 pmSanDRo написа:
В случая при пускане на вода от някоя чешма - отначало тръгва нормално постепенно намаля налягането в рамките на 2-3 секунди, след което помпата се включва и вдига налягането. Въпросът е точно в ей тия 2-3-4 секунди, които отнема на помпата да отчете спада на налягането и да заработи.
SanDRo - напреднал
Сега като казахте за Scala 2.. не ми беше предложена като опция, въпреки че в последствие бях чел за доста оплаквания от тях, че протичат и се скапват в рамките на месеци/година и даже се зарадвах, че не съм случил на нея. Сега като гледам явно Scala 1 е по-скоро за поливане/индустриално ползване, а Scala 2 за битови нужди:

https://www.grundfos.com/solutions/supp ... ala2-pumps

По принцип имам и ВиК, та сондажа беше предвиден само за поливане, може и за това да са ми предложили такава помпа, а тогава хич не се заинтересувах. В последствие тествах водата и излезе читава, та реших да я ползвам и в къщата, за да не давам пари на ВиК, тъй като така или иначе ще си сложа омекотител, филтри и т.н.

В краен случай, ако много ме дразни, просто ще си завъртя къщата през ВиК, а ще оставя сондата да се ползва по първоначалното предназначение само.. и евентуално ако спре водата някой път. Поне няма да ми се налага периодично да тествам водата да не би да се е променило "съдържанието" ѝ, което също си струва колкото битовата ми употреба за 2 месеца...

Относно опцията с допълнителни помпи преди консуматорите - няма как да стане - нито ми се плаща още повече ток, нито консуматорите са чак толкова малко и групирани. Има 5 бани/тоалетни, външни чешми, гаражни, кухненски и т.н. факт че от тия примерно 3 или 4 ще се ползват най-редовно и ще се "усеща" най-много, ама не смятам да се глезя чак толкова.
Не го мисли това с втора помпа, последователно свързана по трасето. Такъв подход се налага само когато една помпа не е достатъчна да осигури нужната височина на водния стълб. Освен това, Scala1 има ограничение по входно налягане от 2 бара. Това евентуално ако си бил склонен да си купиш още една неподходяща Scala. Естествено, при други, различни от твоите условия, би могъл да се направи такъв монтаж.
Чел съм и аз за проблемите, споделяни в нета за двойката- Scala2. Макар при мен да няма никакви такива, вече не си позволявам да я препоръчвам.
kozl - майстор
От години посещаваме един и същ хотел на морето.
Та и тук като ползвахме вода се усещаше постепенно намаляне на дебита и в някакъв момент рязко увеличаване, съпроводено с шума от помпата.
Шумна беше помпата и най-вече това се усещаше през нощта в тишината.
Тази година няма шум, няма колебание в дебита :shock:
Явно старата техника е сдала след "вековна" служба.
Ако случа с възможност ще помоля собственика да покаже какво е подменил. #-o
ср авг 27, 2025 8:30 amkozl написа:
........
Ако случа с възможност ще помоля собственика да покаже какво е подменил. #-o
Ако склони, нека каже и с какво!
Би могъл да подобриш нещата с фини настройки.
MamaMy - майстор
Ако намали максималното налягане няма да е толкова изразена разликата и ще дразни по-малко. И аз загледах в една къща за гости подобна пулсация, но казаха, че нямат хидрофор а се дължало на ограничен дебит на входния тръбопровод спрямо броя на консуматорите.
kozl - майстор
ср авг 27, 2025 8:35 amТрифон П.Трифонов написа:
Би могъл да подобриш нещата с фини настройки.
От малък кога Фанах пътеката "направи сам", на принципа "майстор, разтуркьо" са ми набивали у главата:
Нещо де работи - не го бараш.
:-D
Иначе наложиха се подобрения по ВиК-то.
Почистих аератора на смесителя на мивката, обаче като шурна се оказа, че сифона не поема и се пълни мивката. Смених сифона на мивката, защото беше задръстен и като го барнах да го чистя и се разпадна в ръцете ми.
Смених и слушалката на душа и с нея така при опит да я почистя направо я очистих :-D
Само аератора на смесителя на мивката не се разпадна при почистването :supz:
Явно филтъра при помпата е от тези с цедката и финното минава през него и задръства аератори и дюзите на слушалката.
А все пак съм тук на море, за слънчево пържене и мокро и солено топене :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз си казах мнението още в началото - трябва на тази Scala 1 да и се шунтира калпавото управление, да се изкарат двата захранващи кабела на мотора на помпата и да се подвържат към подходящ електронен пресостат с желаните възможности.
Повтарям (вероятно потретвам) мнение.

ВНИМАНИЕ ! За избягване на чести включвания при наличие на малки течове във водопроводната инсталация след регулатора да се монтира мълък разширителен съд / 5 - 20 литра / въздух с налягане с 0,5 бара по-ниско от налягането на което е настроен инвертора - обемът на разширителния съд нараства с увеличаване на дебита на помпата.
https://aquapump.net/product/145

Тази помпа, с нейното си управление, допуска 40вкл/ч., по спомен от скорошното четене на инструкцията. При шунтиране на управлението не е ясно какво се случва с честите включвания и поносимостта ѝ.

Та, монтирането на РС си е направо задължително.

Интелигентния вариант за нейното ползване вече бе споменат от собственика.
ср авг 27, 2025 1:24 amSanDRo написа:
...........В краен случай, ако много ме дразни, просто ще си завъртя къщата през ВиК, а ще оставя сондата да се ползва по първоначалното предназначение само.. и евентуално ако спре водата някой път.
По принцип имам и ВиК, та сондажа беше предвиден само за поливане, може и за това да са ми предложили такава помпа, а тогава хич не се заинтересувах.
......нито консуматорите са чак толкова малко и групирани. Има 5 бани/тоалетни, външни чешми, гаражни, кухненски и т.н. факт че от тия примерно 3 или 4 ще се ползват най-редовно и ще се "усеща" най-много, ама не смятам да се глезя чак толкова.
MamaMy - майстор
ср авг 27, 2025 11:13 amТрифон П.Трифонов написа:
...Тази помпа, с нейното си управление, допуска 40вкл/ч., по спомен от скорошното четене на инструкцията...
Допустима честота на включванията и изключванията в рамките на 1 час: 25 пъти

Тема "Разширителен съд (с балон) към бустерна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: