• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Baлepu - специалист
Предстои ми. За сега чета, събирам инфо, гледам клипове. Писали сте доста. Споделили сте всякакви методи. Което повече ме обърква ... Имам заформило се решение и когато се появят конкретни въпроси ще питам. Това, че си помагал на лични, не е много похвално - за никой друг няма да е полезно. А винаги някой ще се захваща с това начинание. Там е добре да се "джавкате" с личните си "врагове" - кофти е като ангажирате аудиторията с нападките и нелицеприятните си определения.
Благодаря ти все пак за отзивчивостта!
miroki - майстор
Нямам време да пиша бре хора.Кладемец не съм копал. Исках и ф200 сонда, но ме съм. И забих тръба само. Клипа е на 1 вата страница. Така забих тръба. Цол и половина. На 5 м. И купих ръчна помпа. После и един кран под нея и тетка за електрическата помпа. Имам лятото 10л/мин. Пролетта си върви.
С едно сфредло 5 см си пробих началната дупка. И после с едно парче релса я забих, нямам подобно устройство за заклинване (топуза). Много се изкривява муфара, за това е добре да се сложат две и едната да е ударна. Или и върху нея да се слага още нещо подложно.
Ако трябва нещо конкретно питайте. Не знамкакво ви трябва. И аз така питах. На мен Хидрата ми помогна.
miroki - майстор
Сега се изписахме.
Мога да пиша. Нямах време да чета каква е тази тема в която ме цитирате и не знаех и какво да отговоря. Но уточнявайте какво питате.
Обичайно не отнемам правото на този, който дава съвети да си ги дава.
И аз на негов гръб да се правя на велик.
Та както писах, сложих тръба, пробих около 4 метра с ф50мм такова за дрелка заварено на 1/2 тръба. Отне ми 3 часа. Два след обяд и 1 на другия ден, като удължих тръбата. Помогна ми и една черница която е над мястото, че подпирах на клоноте. Понякога и пречеше, но...Напрактика стигнах до мокрото. Там се спира, понеже със сфредло не се вади през вода. Първата тръба 1,1/2 я пуснах парче 4 метра. Разпробита около 70 см. С копие/конус/ отпред. Което ми направиха в един цех.
После вече парчета по метър нарязани с резба. Забиваш, навиваш. Много калчища и една мазна паста за тях.
Накрая помпа ръчна да извади пясъка. През тръбата се мери до къде е водата, за да се забие под последните дупки. Края на август в най-голямата суша се мери. Ако има дупки над водата ще смуче въздух. Тръбата трябва да се уплътни добре, за да не смуче отгоре през почвата.
Поливам капково фиданки и ми стига водата. Пролетта едни картофи поливам, но тогава още има вода.
Хубаво е пролетта да се източи докато има вода да изкара повече пясък. Той пак се натрупва но поне да има повече дебит.
Имах много дилеми какви помпи, ток/ бензин и т.н. там се консултирах с Хидразин.
Това зависи какво имате налично. Аз нямах нищо. Ни вода, ни ток. Лозе е. Кладенец излиза 1000 лв на метър. Преди 2 г. Сега евро може да е. И понеже моя е плитък никой не иска да се захване. Пък за едно лозе да дам 5-6 к лв няма да си купя толкова грозде. Та минах с около 200 лв.
Както писах. Муфата се сплесква и трябва втора, ако трябва и парче ударно над нея. Изкривява се и резбата. Въпреки, че забивах няма и метър.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб фев 28, 2026 9:46 ammiroki написа:
Кладенец излиза 1000 лв на метър. Преди 2 г. Сега евро може да е. И понеже моя е плитък никой не иска да се захване
Стига бе, толкова ли стана? Имам перфектна технология, която сме си разработили с брат ми за назе си, подле по нея сме направили 20-тина кладенеца, последния преди 15-20 години и всичките не са мръднали , няма пясък, тиня, затлачване. Отдавна се каня да я споделя, но иска много време, а го нямам. Но все някога ще стане. До 10м е перфектна, до 15 став, копал съм до 22, но там е много трудно. Основното предимство пред сондажа е, че слагаш филтър от чакъл 10-15-20 см, колкото желаеш и не се затлачва никога, а при сондажа филтъра в най-добрия случай е "мижи да те лажем"
Baлepu - специалист
съб фев 28, 2026 9:46 ammiroki написа:
Обичайно не отнемам правото на този, който дава съвети да си ги дава.
И аз на негов гръб да се правя на велик.
Благодаря за отзоваването в крайна сметка!
Изобщо не става дума да ставаш велик на чужд гръб. Съвети различни дават доста потребители, споделят своя опит. На някои е по-лесно, по-евтино или по-надеждно, функционално ... Лично намирам за много важно, всеки възползвал се от съвети (в мрежата), да сподели своето постижение или провал. Така следващите четящи ще могат да си изберат най-доброто за себе си. Това - във всички теми.
Въпроси ще задам, когато се появят такива. На етап съм проучване на способите и избиране на най-добрия за мен.
съб фев 28, 2026 10:58 amLazarGanev написа:
Основното предимство пред сондажа е, че слагаш филтър от чакъл 10-15-20 см, колкото желаеш и не се затлачва никога, а при сондажа филтъра в най-добрия случай е "мижи да те лажем"
Би ли казал малко повече за слагането на този филтър от чакъл? Струва ми се става дума за обсадна тръба? Колко фи? Колко фи го дълбаете? Най-добре намери малко време за жертване и спретни една хубава темичка. Определено имаш значителен опит и разработката ти явно е добра. Ужасно е, че почти не могат да се качват снимки във форума! Но някъде временно пак си е нещо. Впрочем вече си изтеглям интересните такива си ги съхранявам в личен архив.
miroki - майстор
Искаха 300лв/м копане, 300 за тръба и 300 за чакъл и обратен насип. И още имаше за нещо. Преди 2-3 г цена. Със сонда трябваше да платя за повече метри за да дойдат изобщо.
Това за 5 дена ще го изкопая сам. Сам няма как да сложа тръби от бетон. Бях загледал пластмасовите, че да мога да ги сложа. Но сега свикнах с това което имам.
MamaMy - майстор
съб фев 28, 2026 1:53 pmmiroki написа:
Искаха 300лв/м копане, 300 за тръба и 300 за чакъл и обратен насип. И още имаше за нещо. Преди 2-3 г цена. Със сонда трябваше да платя за повече метри за да дойдат изобщо.
Това за 5 дена ще го изкопая сам. Сам няма как да сложа тръби от бетон. Бях загледал пластмасовите, че да мога да ги сложа. Но сега свикнах с това което имам.
И за това има лечение. Опита от 3 кладенеца не е много, но ще споделя и аз.
Първи кладенец: Подготовката е месец преди копаенето. Два листа поцинкована ламарина 2х1. 4 парчета винкел 2х2х2ммх50см. Нитачка с нитове, метални шишчета за скара около 30бр, парчета и обрезки от пластмасови тръби 1/2 най-различни видове, макара с кука и триножник от тръби за скеле. Може да замените тръбите за скеле и с достатъчно дълги дървени колове. Две тръби черни 3/4 и над 50 парчета винкел и всякакви други железа по 10-15см. 1,5м3 пясък, 1,5м3 филц и 10 торби цимент + един найлон за боядисване.
Избрахме мястото за копане и около него в кръг подготвихме като изчистихме от тревата и подравнихме 15 площадки по 2 м2. Листовете ламарина ги срязахме на дължина по средата и направихме два окръжности. По-малката е с диаметър 1м и дължина точно 3,14м, а ширината е 50см. Мястото на снадката на двата листа е с подгъване и защипване, а после и занитване с нитовете на вътре. Затварянето на окръжността е изработено с помощта на две парчета винкел 2х2 като винкелите се хващат един към друг две болтчета с гайки 6мм, а към ламарините са занитени с нитове през 10см. Монтирани са върху вътрешната страна на ламарината за вътрешния кръг и върху външната за външния кръг. Това е кофража за пръстените. Избрахме 50см пръстен с дебелина 10см за да може сам човек да си го изправи и дотъркаля до изкопа. За арматура използвахме всякакви парчета железа до 50см, но на всеки пръстен има по два кръга с диаметър 1,1м. Може да си нарежете и завиете предварително железата с малко презастъпване за да ви е по-лесно при отливането. Бяхме взели на заем и една бетонарка. Тя е задължителна за да не се пребиете от бъркане. Като инструменти ви трябват една мистрия две-три железни кофи една мини кирка на която въпреки всичко намалихме дръжката. Една крива лопата която префасонирахме с ъглошлайфа защото иначе трудно се маневрира вътре в пръстена.
Отливането беше сравнително лесно. Първия път само се бавихме повече и ще обясня защо. Завихме ламарините и ги монтирахме една в друга, но всичко беше гъвкаво и бягаше. Започнахме да дупчим с бургия 3мм ламарините на 10см от долния ръб нагоре като се стремяхме дупките да са максимално точно една срещу друга. На всяка пробита двойка дупки се слага дистанционер между двете ламарини който представлява 10см пластмасова тръба. Прокарваме по едно шишче от вътре навън да държи дистанционера. Като завършим целия кръг спускаме един кръг арматура и започваме втори кръг дупки на 15см под горния ръб на ламарината. Повтаряме цялата процедура докрай и върху втория ред втулки слагаме втори кръг арматура. Мажем вътрешните повърхности на ламарините със старо двигателно масло. Разстиламе найлона и отрязваме колкото е необходимо. Поставяме върху една от подравнените площадки, слагаме кофража отгоре и нареждаме в кръг летви с дължина точно 1м във вътрешния кръг. Идеята е да избегнем образуването на елипса и започваме да наливаме бетона. Като започне да подминава средата, набучваме прави парчета железа до 50см и допълваме до горе. Почукваме леко с мистрията за да изгоним въздуха. Оставяме една нощ да стегне леко и на другия ден вадим внимателно ламарините и започваме следващия пръстен.
Копането е ясно. Влиза някой дребен вътре в пръстена и започва да копае. Като го подкопае достатъчно пръстена бавно се спуска сам. Това е момента за добавяне на следващия пръстен.
С помощта на двете парчета 3/4 по 6м се изработва стълба. Двете тръби се съединяват с резби и муфа между тях. На всяка се заварява по едно стъпало от страна и диагонална подпора към тръбата. Най-отгоре се изработва кука която да закача на пръстена и дистанционер под формата на трупче което да отдалечава стълбата от стената за да е удобна за качване. Триножника с макарата се монтира след третия пръстен за да се изхвърля пръстта.
Baлepu - специалист
С каква максимална дълбочина кладенец сте направили по този начин?
MamaMy - майстор
Първият е с 15 пръстена изцяло вкопани. Отгоре е изливан отделно. Втория е по-дълбок, но не знам колко точно. Аз помагах до 11 пръстена и си тръгнах, че имах задачи. След мен са отливали и дори след като са почнали да копаят на освободените места. Предполагам, че едва ли е повече от 15м. защото стълбата е малко повече от 13м.
Последния който копахме беше по-различна технология. Багер изкопа 4,5м. Спуснахме с багера два пръстена готови по 1м. като се копа вътре в тях. Стигна се до скала и подземна река с много вода отгоре, но дълбока 45-50см. За да получим по-голямо водосборно поле разкопахме покрай пръстените и нахвърляхме едри камъни почти до половината на втория пръстен. Нагоре беше зарината дупката с пръст, а пръстените надзидани с бетонни блокчета. Предложих на собственика кофража, но той каза, че няма време и бърза да зарине двора. Водата е на малко повече от 5 метра.
По принцип копането вътре в пръстените не е на-бързо и удобно, но на ден без да си дава зор и с редовно поливане с вода човек копае по 3 пръстена. По нашия край почвата е много камениста. Изваденото е основно жълтопръсница и камъни с размер до човешка глава.
hidrazin - майстор
Нямам нищо против ръчното копаене на кладенци както се е правило сигурно от хилядолетия.
Амаааа... да си кажа рецитацията.
НИКОГА не копайте сам и ако няма някой горе който да ви ... извади.
Елементарна физика - човека долу изчерпва кислорода и произвежда/издишва въглероден диоксид.
Пък пустия му въглероден диоксид е по-тежък от въздуха и се натрупва най-отдолу в кладенеца и ... остава там дълго време.
Примерно днес сте копали и сте произвели СО2 с ниво ... 1 метър.
Утре се пускате долу и нивото става ... 2 метра щото оня СО2 от вчера си е там.
На третия ден вече дишате само СО2 почти без кислород. Това ви кара да заспите ... завинаги.
Тааа... умната. Ако не - русата.

"Варна. След престъпно погазване на правилата за безопасност момче загина в кладенец на бензиностанция, пише в днешния си брой в. “Черно море”.
15-годишният Мартин Живков Георгиев загина в изкоп за кладенец на новострояща се бензиностанция на входа на Аксаково, съобщи началникът на областната инспекция по труда (ОИТ) във Варна Иван Иванов. Инцидентът станал на 25 юли т.г. между 10,15 и 10,30 ч. сутринта. Момчето било наето по устна договорка от Х.Й.М, собственик на автосонда, да разбие скала на дъното на 12-метровия кладенец. Малко след като било спуснато, то починало от липса на кислород,
Има и по-бързи и фрапиращи случи. Не се налага да работите в кладенеца с дни:
Бензинова лампа в кладенец
Бензинова помпа в кладенец

:partyman:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Моля за съвет за Сондаж ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума: