• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hidrazin - майстор
вт мар 03, 2026 11:29 pmLazarGanev написа:
От арматура няма нужда, понеже не се транспортира. Не може да се спука навътре, и навън не може, понеже е набит със сила. между изкопа и кофража
:shock: :shock: :shock:
Обикновено в такива случи се пише: "Не правете това в къщи!!!".
То все бях виждал разни изстъпления ама чак пък толкоз?
:partyman:
MamaMy - майстор
До някъде Антон е прав. Има много готови пръстени които изглеждат супер, но вътре нямат грам арматура. Нямат и фибри. Такива ми предложиха в завод производител. Струваха 400лв на фона на 760лв за такива с арматура. Според пласмента много се харчели. Даже сондьори ги купували. Нямало проблем с тях защото ги спускали направо със сондата. Като ги затиснела пръстта и нямало проблем. :?
Питах ги телата за шахтите и те ли са без арматура нали ги закопават? Казаха само, че там всичко е както трябва.
LazarGanev - "Велик майстор"
Като се зида с кладенчови блокчета да не би да има арматура? Пръстта натиска равномерно отвън навътре и товари бетона на натиск, а той на натиск издържа перфектно без арматура. Арматура му е нужна при натоварване на опън. Подобно на старите каменни мостове, които си работят векове без арматура, подобно и на бъчвите, които не се разпадат, благодарение на равномерния натиск отвън от обръчите. Колкото по-стегнат е обръча, толкова по-здрава е бъчвата, колкото е по-голяма дълбочината, толкова с по-голяма сила пада бетона зад кофража и се притиска към стената на изкопа и се създава по-голям повърхностен натиск. Който е учил статика и съпромат може да го проумее, за останалите може да е трудно
Последна промяна от LazarGanev на ср мар 04, 2026 7:39 am, променено общо 1 път.
Baлepu - специалист
вт мар 03, 2026 10:31 pmhidrazin написа:
Виж сега, за мен да имаш собствен водоизточник е благодат.
И пак за мен - не всичко е пари. Така съм възпитан.
...
Ако ще гоним 300% печалба и нагоре, по-добре да не се занимаваме.
Все пак не сме Али-Беговци...
...
:shock: Чак до там ли опряхме?
Има и соларни помпи...
И на мен много би ми се искало да имам собствен водоизточник, та и само за кеф. Да, и за поколенията макар че днес кой ти цени такива работи ... Парите не са всичко, но имам приоритети за тях все пак. Вчера ми пристигна бетонобъркачка и вибратор. Купих и 20 торби цимент изгодно. Специално за инструменти и машини не се стискам. Но каквото мога да спестя с работа - просто го правя, не ме мързи. Идния уикенд ще мръдна с ремаркето за пясък. Чакъл ще си купя. За кофраж имам достъп до бракувани палети. Мисля, че дъсчиците ще издържат за толко ... Все пак клоня към направа на тръби (пръстени) с арматура. Колебая се колко да са високи. Мисля да ги направя по 75 см. Ще ги спускам с телфер, така че не е задължително да са съвсем леки.
Относно цената на тока ... Един познат се оплакваше от високи сметки. Поразпитах го за консуматорите му. Каза си направо - "вадя вода от 100 метра (или повече, не помня)". Гледа доста животни, но не полива градина. Та от там имам "едно на ум". За солари съвсем не ми се мисли на този етап. Макар че в недалечно бъдеще - най-вероятно ...
Благодаря на MamaMy и на LazarGanev за разясненията! Намирам ги за важни.
Има три метода:
1. Изкопаваш нацяло кладенеца и тогава започваш да нареждаш пръстените отдолу нагоре, като слагаш чакъл зад тях под водното ниво. Този метод е най-стар, но е опасен и може да се ползва при здрави слоеве
2. Спускащи се пръстени - този метод е безопасен, но се лишаваш от филтъра
3. Моят метод, при който до водата изграждаш бетонна обсада , която не се свлича и само под водата копаеш до 2 м без обсада и тогава нареждаш пръстените както при първия метод с чакъл зад тях. Помисли пак, преди да почнеш. Ти като искаш пак можеш да им слагаш арматура, но трябва да са поне 8-10см, за да може да минава бетона
Baлepu - специалист
В режим на активно мислене съм :cool:
Какво ще кажеш за четвърти(-я ми) метод - свличат се до появяването на вода. След това копая без да подкопавам за свличане на пръстените (във водоносния слой). Пускам тръба(и) с 20 см по-малък диаметър. Ще имам 5 см за насипване на чакъл за филтър. Накрая е като при теб :?:
Да, така съм съгласен, филтъра пак го правиш, но свличането не е толкова лесно и безпроблемно. Представи си някой голям и здрав камък се покаже с крайчеца си в зоната на изкопа и пречи на свличането.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Моля за съвет за Сондаж ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: