Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
romanpm - майстор
Имам "бибо" + хидрофор в една тръба , ти смяташ че помпата харчи повече ток от бибото и си прав , но за 1 кубик вода да кажем има съществена разлика в минус на бибото , т.е. примерно ако за градинката ти е необходима 1 куб.м вода с бибото ще я качиш за час , а с помпата за 10 мин и бибото ще е изхарчило 0.280 квт/ч , а помпата 0.133 квт/ч :wink: какво беше там когато фактите говорят и боговете... :lol:
шоп - майстор
LazarGanev, този хидрофор за 165 лв е много афиф. Даже за да съм по-точен помпата е афиф. Тя дори не е с метален корпус а е от пласмаса. само си направи сметка какви резби има навити в пласмасата и какви ядове ще се берът след един два монтажа и демонтажа. За механичният пресостат и нагнетателният балон отдолу не мога да комантирам.

И не на последно място, въпреки уважението ми към електрон БГ (редовен клиент съм им) данните които са дали са смешни: 40 метра смукателна височина ) и 8 метра напор :shock: Не е ли обратното!?!?

Колегата да си измери нивото от мястото където ще е помпата и ако е до 7 метра да слага жентробежна помпа, ако е над 7-8 да пуска потопяема жентробежна и да си свирка. Това 700-800 или 200-300 вата ми се вижда малко габровкса история. Моят хидрохор е 1.4 KW. колегата да има впредвид, че голямият мотор вади повече вода, по-кратко време е напояването, не се товари, не грее и в крайна сметка има по-дълъг живот. В момента в баумакса има една промоция на помпи с неръждаем корпус и бронзова турбина с 1.2KW.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами Грудфос, Вило, Педроло също имат модели с пластмасов корпус - това може да има минуси, но повече май са плюсовете. Така или иначе работното колело е от пластмаса, дори и на чугунените. При монтаж и демонтаж правиш така, че нипелът никога да не го развиваш от корпуса и няма проблеми с резбите.
шоп - майстор
Самото разглобяемо съединение метал-пласмаса не е потенциално надежно. Винаги при монтаж и демонтаж има прилагане на сила и работа с тръбни ключове, контра и т.н. Пласмасата старее под влияние на УВ лъчите и рано или късно става фал. Един приятел скоро ми се оплака, че нискобюджетният му хидрофор глътнал въздух, не изключил и след 30 мин топлината от ел. мотора стопила корпуса. Жалка гледка!
Грунфос и Вило може да са име, но и те произвеждат еднодневки.

Иначе има и доста помпи с чугунен корпус и бронзова турбина. Всеки решава сам за себе си какво да купи:-)
bikerider_ - специалист
шоп написа:
Самото разглобяемо съединение метал-пласмаса не е потенциално надежно. Винаги при монтаж и демонтаж има прилагане на сила и работа с тръбни ключове, контра и т.н. Пласмасата старее под влияние на УВ лъчите и рано или късно става фал. Един приятел скоро ми се оплака, че нискобюджетният му хидрофор глътнал въздух, не изключил и след 30 мин топлината от ел. мотора стопила корпуса. Жалка гледка!
Грунфос и Вило може да са име, но и те произвеждат еднодневки.

Иначе има и доста помпи с чугунен корпус и бронзова турбина. Всеки решава сам за себе си какво да купи:-)
Та в тази връзка какво да купя? :? Че наистита, ама наситина съмсем се обърках - 1 казва хидрофор, друг еди коя си помпа, 3-ти тази помпа е боклук и не струва... :?
шоп - майстор
Помпа ще си купиш разбира се
не ти трябва хидрофор за поливане. Просто си прецени бюджета.
bikerider_ - специалист
Да задам въпроса по друг начин - коя помпа не е боклук и не изразходва много ток, за да захравнва маркуч с дебит под налягане, като пожарникарски шланг?
LazarGanev - "Велик майстор"
Само аз ли смятам, че темата е изчерпана?
шоп - майстор
bikerider_ написа:
Да задам въпроса по друг начин - коя помпа не е боклук и не изразходва много ток, за да захравнва маркуч с дебит под налягане, като пожарникарски шланг?
Такова животно няма:-)
bikerider_ - специалист
LazarGanev, може да смяташ много неща, но хората смятат, че това което ми препоръчваш е еднодневка. При това доста мощна еднодневка. Не си модератор все още, за да казвааш кое е изчерпано и кое не. Темата е отворена за мнения.

Тема "Помпа за поливане на градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: