• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
С 2 леви - специалист
При мен има 3 тръби по 1 цол и една 3/4 цола. По-тънката е за циркулацията на топлата вода, една за студената и две за двете системи за топлата вода, като аз съм закачен за едната топла и общата студена вода. Трите тръби за топла вода са около 55 градуса плюс-минус 2-3 до 5 градуса.

ПП
Тук има нещо за инсталациите: http://www.referati.org/injenerni-insta ... 891/ref/p4
arxd129 - специалист
С 2 леви написа:
Прави се събрание на входа и се ремонтира - няма искам-не искам.
Все пак нека отново да припомня: Забравяме за този вариант. Веднъж и завинаги.
С 2 леви написа:
Провери дали е гореща тръбата над отклонението за кухнята, дето е преди водомера - трябва да е, ако има проходимост и работи циркулацията.
За кое не бях ясен, моля.
Пак да повторя - спираме да проверяваме всичко дотогава, докато не разкъртя плочките.
Няма да къртя нищо, докато не ми помогнете да предположа колко и какви тръби минават вертикално покрай кухнята ми. И в каква посока ТРЯБВА да тече водата в тях - НАДОЛУ или НАГОРЕ. Трябва да ми е ясна схемата на снабдяването с топла вода. Умолявам ви за подобна помощ. И за подобна схема ви умолявам. И благодаря предварително за тях.
С 2 леви написа:
Във високите блокове топлата вода и парното се разделят на две системи за по-малко загуби и по-равномерна температура. Примерно в нашия 15-етажен блок ниската система е до 8-ми етаж включително. От 9-ти до 15-ти е горна система. Тоест всички консуматори от 1 до 8 етаж се захранват от един щранг, а 9 до 15 по друг.
Всичко това сега го разбрах. Но следват въпроси:
1. За почти всички 15 етажни блокове ли се отнасят горните правила? Има ли изключения?
2. В каква посока се движи топлата вода в ниската система? А във високата - в каква посока /нагоре или надолу/?
3. Колко на брой тръби са нужни за двете системи... Ами за студената вода пак ли има ниска и висока система...за да си направя извод за това какви тръби минават покрай кухнята ми. И коя тръба да срязвам за да си направя водовземане.
4. За 15 етажния блок разбрах, че "границата" между ниската и високата система е между 8-мия и 9-тия етаж. А за 14 етажен блок може ли да се предположи, че границата между двете системи е между 7-мия и 8-мия етаж?
Благодаря за ясните ви отговори на прекалено ясните ми въпроси.
С 2 леви написа:
Трябва да имаш минимум 3 горещи тръби преди водомера или нещо не е наред с общите части.
По всяка вероятност има три топли тръби около кухнята. Но това МАЙ това никак не е достатъчно за да имам задължително топла вода. Дано да греша и с този си извод. Дано.
С 2 леви - специалист
Ами за съжаление нищо не може да се предположи. Трябва ти план на блока, аз на моя блок имам всичко, щото съм домоуправител. Имам и ел. инсталацията, в и к, всичко подробно в една папка. получих ги от кметството и си направих копие. При теб какво е положението не знам, но с гадаене не става.

Сетих се нещо. Звънни на тези, дето ви поддържат абонатната станция или на тец-а - те със сигурност ще знаят кое, къде и как.
Последна промяна от С 2 леви на съб фев 04, 2017 4:48 pm, променено общо 1 път.
arxd129 - специалист
С 2 леви написа:
Ами за съжаление нищо не може да се предположи.
Ами аз пък да израза благодарност за това, че се опитахте да ми помогнете. Моите почитания към Вас!

Надявах се че във ВиК-науката има някакви правила за проектиране и изпълнение на топловодоснабдителната мрежа на високоетажното строителство. Които правила да са показани чрез една принципна елементарна и опростена схема. И някой да е запознат със схемата. Или поне с това... от коя посока /отгоре или отдолу/ следва да идва топлата вода на деветия етаж.

Отново благодарности за Вас!
С 2 леви - специалист
Водата върви нагоре, и топлата и студената, само циркулацията на топлата вода тече надолу към абонатната станция.
preslav - майстор
Могат още много предположения да се изкажат, но в крайна сметка се замислям защо ти е да знаеш всички тези подробности, така или иначе сам няма да режеш и сменяш тръби, най-многото сам да поразкъртиш тук и там, но това ще направи и онзи, който дойде да ти решава проблема.
Ако въпросите ти са от любопитство можеш да се разходиш до мазите, предполагам ще се ориентираш от къде тръгват щранговете за кухните, можеш и снимки да понаправиш. Полезно ще е да видиш и къде са главните спирателни кранове за щранговете - нека не пророкувам, но едва ли някой от тях ще работи и тогава става еднаааа.
Както решиш, но направи някоя и друга снимка, снимай и положението в кухнята ти, от къде излиза тръбата към водомера, къде се връща обратно под плочките.
iliya_i - майстор
А топлата в банята на отделен водомер ли е от кухнята?
preslav - майстор
С 2 леви написа:
Водата върви нагоре, и топлата и студената, само циркулацията на топлата вода тече надолу към абонатната станция.
Като резервен вариант "рециркулацията" също му върши работа - няма значение на къде се движи водата, налягането е едно и също.
С 2 леви - специалист
Не е редно да се прави, но в краен случай може да се закачи на нея, ако работи. :)
preslav - майстор
С 2 леви написа:
Не е редно да се прави, но в краен случай може да се закачи на нея, ако работи. :)
То не е редно и останалата част от живущите да не им пука, че при него има проблем, но очевидно е факт! В ситуацията на "спасявай се по единично" може да се окаже, че това е най-добрият вариант - гарантирано ще има топла вода докато всички не пропищят, че трябва по половин час да източват, за да им дойде топлото.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Прокарване на нов водопровод за топла вода в 14 етажен блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: