Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Е, не ли разумно, просто да смени решетката?
Да не би решетката да е била върху цялото "басейнче", а по някое време хванала крака?
Козлин вече писа по назад- колкото по голяма "приемна" повърхност.......
kozl - майстор
вт апр 08, 2025 3:04 pmoska написа:
Замених клапокапака с решетка,но пак бързо се пълни с боклучета от двора.
Според снимката и цитираното съм приел , че се задръства решетката, а не оранжевия канал.
Едрината на отворите в решетката е компромисна по отношение на мястото на задръсване. По големи отвори ще повишат вероятността от запушване на канала за сметка задръстването на решетката.
Аз от снимките не мога да определя диаметъра на тръбата след бившия сифон.
Такива алуминиеви сифончета за тръба Ф50 се задръстват в леглото м-у капачкатапи основата, буквално от нищо. Задръстват се от прах + малко вода=кал, която се наслоява в сифонната част и задръства пътя на водата.
При линейните отводнители има и спец.елементи - утайници. По принцип имаше дворни сифони с решетка и утайник, но скъпи и вече не ги срещам в магазините. Дори и мостри не виждам. С поръчка става.
Аве оно всички дъждоприемни шахти по улиците се конструират с утайници, но като няма кой да ги чисти и все едно ги няма. Га бях по-малък от ученик помня как едни чичковци със странни лопати с мноо дълги дръжки идеха по график, бъркаха в дъждоприемните шахти и вадеха смърдяща тиня.
А сега мое и да се случи такоз събитие с nна брой жалби.
Канални истории. Край немат :-D
Николов Н. - специалист
Периодично почистване и продухвани със силна струя вода или водоструйка. Това правя 2 пъти годишно в канала пред входната ми врата. Запълва се си листа/есента/ и кал при дъжд.
oska - специалист
Прикачен файл:
Screenshot_2025-04-09-09-36-23-819_com.android.chrome.jpg
Чудех се дали някой слагал като това на снимката.В момента сме с решетка с малки дупки както писал колега 2 поста назад-да не запушим тръбата.Тя е около ф110.Благодаря на всички.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Уффф :-) :weedman:
Слагате една решетка с малки отвори, но повече, не като тази от снимката.. и да е по-голяма от отвора и по-изпъкнала... слагате и втора решетка, явяваща се външна, още по-голяма и още по-изпъкнала, с големи отвори, да задържа клечки и нормални листа
И да сложите линеен сифон, пак ще ви трябват решетките... Разбирам, че разходите са общи, ама какъв е смисълът? И наистина си направете прагове поне на прозорците. Повечето блокчета си имат
hidrazin - майстор
ср апр 09, 2025 9:40 amoska написа:
Чудех се дали някой слагал като това на снимката.
Аз съм слагал.
На снимката в дясно се вижда една дупка в земята.
Там беше направена една малка попивна яма - по обясними причини. То няма къде другаде да отива водата.

Прикачен файл:
Отводнителен канал.jpg

Отводнителните канали в случая са три по 1 метър.
Изтичането е в най-десния. Самите канали не са пробити а има само заготовки къде да се направят отвори.
Аз моя не го пробих изцяло а само го надупчих максимално гъсто със свредло 10мм.
Така това което мине през решетката на канала (листа, трева, клечки...) се задържа в канала и не ми пълни шахтичката.
Махам решетките и го чистя един път годишно или по-рядко ... когато се сетя. :-D
Но при мен въобще не е фатално дори да прелее.
Ето примерен канал и как, къде съм го надупчил.

Прикачен файл:
Канал отвори.jpg
Канал отвори.jpg (89.63 KиБ) Видяна 639 пъти

:partyman:
hidrazin - майстор
вт апр 08, 2025 3:04 pmoska написа:
Идеята ми е да изкъртя метър място около отводнението да имплементирам метър отводнителен канал и да оформя с бетон.
А щом си се решил да къртиш, това май ще е по-добре.
Има си и решетка за събиране на боклуците и почистването е лесно и бързо.

Прикачен файл:
Шахта.jpg
Шахта.jpg (77.82 KиБ) Видяна 633 пъти

:partyman:
iliya_i - майстор
Каквото и да сложи няма да получи очакваното решение за винаги.
Защото има дъждове, които и тръбата ф110 не може да ги поеме. Е то зависи и колко е водосбора.
Но в деня в който се пръкна темата във Варна валя зверски дъжд. Улуците на покривите преливаха. А улиците течаха от тротоар до тротоар.
Като Варна няма друга на света в това отношение. Дори десет минути да вали проливно, става съща Венеция.

Тема "Линеен сифон в двора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: