Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Palawnik - специалист
Тази идея на Trifun също е много добра.
Тани - модератор
Palawnik написа:
Тани според мен нещо си объркал мястото където слагаш помпата.
Тук са характеристиките на Вида 5. Това е най-масовата помпа с двигател 1,1 kW.
http://vipom.ru/bg/search_pump2900.shtml?q1=875
Според мен най-добре я сложи на около 4-5 м. от дъното или на 50-60 см. от нивото до което стига водата. Сложи тръба 4 - 5м и си решаваш проблема. Тази помпа това количество ще я изпомпи за около 2 часа. Спокойно можеш да я сложиш и на 6м. Над тази височина много си намаляват дебита.
Иначе идеята с датчици за ниво е добра, но както казва шопа „Щом е механизъм, ще се счупи.”
Хич не съм го объркал даже - нали това е проблема - че местото и е различно. Забравих да спомена , че платформата е на около 2 метра под нивото на земята и най редовно е залята с 1 метър вода. Т.е. водата е дълбока около 12 метра и с тази помпа няма вариант помпата да си има определено място! Досега помпата е давена "само" двайсетина пъти , :lol: та в 50% да откаже автоматиката все ще е кяр :-D Мислил съм и да и правя сал от автомобилна гума , но и се нарушава центъра на тежестта и се килва на една страна , понеже и маркучите и тежат!
LazarGanev - "Велик майстор"
С обикновен поплавък за управление от 15-20лв не става ли - не виждам причина? Ако ползваш само горните 7-8 м не е ли достатъчно? Като вариант можеш да я монтираш в горно (безопасно) положение, а за долната част от резервоара да имаш евтина потопяема помпа. А най-сигурният (и най-скъп) вариант за твоя случай е центробежна потопяема помпа за около 400лв - слагаш я на дъното и си решаваш всички проблеми. Е, малко олекваш, ама... :)
Palawnik - специалист
А колко метра е смукателната ти тръба?
Защо не я монтираш на 70см от нивото на земята. Тогава няма да се наводнява. Смукателната тръба я правиш 12м и не виждам проблем. Височината на засмукване е между помпата и нивото на водата, не нивото на смукателя.
Ако взе пак решиш да слагаш някаква автоматика препоръчвам ти да сложиш ниворегулатор от пералня. Проблема при него е че от време на време трябва да проверяваш да не се запуши маркуча. След него реле на 12V и нормално отворен контакт паралелно на бутона за пускане.
Тани - модератор
Palawnik , ако беше толкова просто , сигурно някой би се сетил в последните 20 години :-D Не става с дълъг смукателен маркуч заради последната колона в таблицата от твоя линк! А това с монтирането на 2,3 4, 5 помпи в един кладенец ми звучи най-малкото несериозно! Може би когато се наложи да се сменя помпата може да се помисли за друг тип помпа , но засега....

Прикачен файл

Cap_8.jpg
Cap_8.jpg (19.9 KиБ) Видяна 6666 пъти
lyki - специалист
Тани ,идва ми нещо на ум което може да се поразчерка , Ако лебедката ти е електрическа няма нужда без нужда да включва помпата и да разлива така ценната вода без нужда. Просто на дъното ,на помпата слагаш един капацитивен датчик,щом водата стигне до него включва лебедката в желаната посока през едно реле за време на което реглажа се центрова да речем за 1метър височина.
Когато водата пак стигне до датчика още 1метър на горе.
Нека колегите да вземат отношение по идеята.
Palawnik - специалист
Лъки идеята не е лоша.
Тани щом искаш да автоматизираш нещата може да използваш датчик за ниво от пералня. Струва 10-15 лв. Намираш някакво маркуч от система или някакво каквото намериш. Условието е да уплътнява много добре щуцера към датчика. Ако е с две нива може на едното ниското ниво да свържеш някаква сирена, а на друго по-високо ниво чрез реле да включваш помпата или както лъки предлага някакъв двигател който да изтегля помпата. Мисля че из форумите ще намериш как са изводите на датчика. Вътре има два контакта за ниско и високо ниво. Напрежението трябва да 12 или 24V за безопасност. В кутията слагаш две релета с които управляваш. Трябва от време на време да почистваш маркучето от попаднали разни неща. Може и някаква марля да сложиш. За да не се навива трябва да го закрепиш към някаква пръчка (метална или дървена). Нивото регулираш „по слух”. Превключването с е чува доста добре.
Тани - модератор
Palawnik , благодаря че обясни принципа на действие на тези ниворегулатори. Лично на мене ми е ясно за какво става въпрос и дори в мазето се търкалят няколко броя - за две и три нива. Ако не се лъжа имаше и с четири :? А иначе лебедката е ръчна , а и на такава влага , надали щеше да е безпроблемно ползването на електрическа. А и кладенеца е правен '78 година и тогава надали е имало от къде да се купят!
pavelari - майстор
такова ниворегулаторче се прави елементарно е транзистори и обикновено реле за 5 волта например.
аз имам едни сиви ретро транзисторчета дето се отпушват дори само с докосване на базата - правят се чудеса с тях. . .
ludmilz - специалист
купи си обикновен поплавък за помпа и го вържи на оперативната ти система за управление на помпата. той е с 2 позиции. продават се в магазините, в които предлагат и помпи. даже на някой потопяеми помпи са фабрично монтирани. прилича на круша или на сапунерка. това е най-надеждната система за контрол на нивото. внимавай само при монтажа. отпускаш кабела колкото е необходимо за да контролираш нивото и внимавай да не се заплита в нещо. ако сечението на кладенеца ти е чисто сложи я в средата и няма да имаш ядове. проблем ще ти е само когато се наложи да помпаш под зададеното долно ниво на водата. тогава се налага да елиминираш поплавъка. другото без да обиждам никого само утежнява системата ти. успех!

Тема "Малко помощ за хидрофорна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: