• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 36
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Georgi345 - специалист
пон авг 12, 2024 9:21 pmMamaMy написа:
За това пускам статиите. Лов беше умен човек и обясняваше с прости думи. Като разбереш едно нещо как работи и магията изчезва. Остава простата физика. Тогава вече може да ти обяснят и тези 1,2м от какво са и дали дъното на сондажа завършва с края на тръбата.
А колко по лесно би било да се върже една гайка с канап и да се пусне в тръбата. После мериш дължината на канапа от горния ръб до мокрото. Само и единствено това ни интересува. :lol:
Така, завързал съм на канап парченце арматура и по този начин съм мерил. Измерил от началото на арматурата която е опряла в дъното на тръбата до края на мокрият канап и е било 1.20м. Не е проблем и сега да го измеря просто трябва да нагрея снадките понеже са спекли и да ги развия, та за това не съм го направил. Ако е необходим ще нарисувам, къде съм разположил 2те ми тетки(какво е разстоянието между тях). Две са понеже в началото си мислих помпата да е в шахтата, но в последствие сложих и една по нагоре която не е в шахтата и се вижда на снимката(тази която е с крана). Ако е необходимо нещо друго да обясня няма проблем. Не виждам, защо е нужно повечето да се нервят.... Пак казвам на 20години съм и не съм запознат с някои неща та и за това питам тук (пък е ясно че и от наборите ми 1 на 100 ще има желание да се занимава с подобно нещо и то за собствени цели). Човек цял живот се учи но няма значение. Благодаря ви предварително!

А относно че изпуска от някъде сондата си мислих да развия първата тетка която е в шахтата и преди нея да завия възвратен клапан и да видя дали ще държи по този начин. Не ми се искаше да го правя понеже възвратния клапан може да започне да изпуска ако застане някоя песъчинка, пък и пак казвам връзките съм ги правил с калчища и с блажна боя и ще се наложи да ги нагрявам. Но ако има някаква вероятност да стане и да държи без да подкачвам вода с ръчната помпа всеки път, ще го направя.
Възможен сценарий- имаме сондаж 8м, като водният стълб е 1.2.
Пуска се помпата, евентуално започва да черпи вода, но с помощ- разстояние от центъра на турбината до водното огледало е 6.8м.
Работи известно време и спира, поради спадане на нивото и достигане лимита на помпата.
Споменат бе дебит от м3/ч. Това са 16.66л за минута. Много е вероятно помпата да смогва на такъв дебит при такава смукателна дълбочина, при което да се окаже, че освен несъвършенствата по системата, то......
Да притвори кран на изхода на помпата!
hidrazin - майстор
И на всичкото отгоре си е осигурил условия за кавитация която да му прецака помпата.
пон авг 12, 2024 12:28 pmGeorgi345 написа:
Сондажа съм го направил с тръба 1 1/4.
Помпата е райдер с вход и изход 1 1/2.
Аз май ще се отказвам от тая тема...
"Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак."
Целта му била да слага хидрофор... Абе таранкоолу, що чака два месеца за да го кажеш?
Както и другите неща като дълбочина на засмукване, воден стълб...
Щеше да си спестиш правенето на тоя НАПЪЛНО НЕНУЖЕН в твоя случай съд за обезвъздушаване.
Копаеш 2 метра дълбока шахта, вътре натикваш тъпия хидрофор с един възвратен клапан преди него и си захранваш къщата.
Хидрофора с електронен пресостат за защита от работа на сухо.
Толкоз. Аре чао!
:partyman:
пон авг 12, 2024 10:47 pmhidrazin написа:
И на всичкото отгоре си е осигурил условия за кавитация която да му прецака помпата.
....
Откога опявам
viewtopic.php?f=22&t=51594&start=100#p1174232
viewtopic.php?f=22&t=51594&start=50#p1174158
Както и постът след съобщението му
нед авг 11, 2024 6:57 amGeorgi345 написа:
Мисля че са към 8метра.
Но пък се поупражнявахме- някои повече, други по малко, еле па Иванов.
Georgi345 - специалист
Целта му била да слага хидрофор... Абе таранкоолу, що чака два месеца за да го кажеш?
Щеше да си спестиш правенето на тоя НАПЪЛНО НЕНУЖЕН в твоя случай съд за обезвъздушаване.
Копаеш 2 метра дълбока шахта, вътре натикваш тъпия хидрофор с един възвратен клапан преди него и си захранваш къщата.
Толкоз. Аре чао!
Нещо не сте ме разбрали. Как хидрофорът ще изкара вода като се налага преди пускане на ел. помпата да подкачвам вода с ръчната помпа? Идеята е че няма да се живее там постоянно и системата за поливане ще се управлява чрез компютър.
Georgi345 - специалист
пон авг 12, 2024 10:44 pmТрифон П.Трифонов написа:
Възможен сценарий- имаме сондаж 8м, като водният стълб е 1.2.
Пуска се помпата, евентуално започва да черпи вода, но с помощ- разстояние от центъра на турбината до водното огледало е 6.8м.
Работи известно време и спира, поради спадане на нивото и достигане лимита на помпата.
Споменат бе дебит от м3/ч. Това са 16.66л за минута. Много е вероятно помпата да смогва на такъв дебит при такава смукателна дълбочина, при което да се окаже, че освен несъвършенствата по системата, то......
Да притвори кран на изхода на помпата!
Електлическата помпа не спира, като тръгне може да работи с часове. Пак казвам проблемът е че като мине известно време трябва да се падкачи вода с ръчната помпа и тогава да се пусне електрическата!
ivanovbg - майстор
Еми тогава си лесен. Реализираш тази схема https://forum.napravisam.bg/downloa ... ?id=152999
Тестваш я. Ако работи без проблем ръчно, купуваш една задвижка да замениш крана и две релета за време, свързваш ги и си в джаза. Ръчна помпа ти не трябва.

Тества се по следния начин:
1. в изходно положение бойлера е пълен с вода и затворен кран. Помпата е празна.
2. Отваряш крана, изчакваш минута -две докато се напълни смукателя и пускаш помпата. Трябва да почне да качва вода.
3. След като от обезвъздушителя на бойлера спре да съска - примерно след 5мин. Затваряш крана.
4. Спираш помпата. Отваряш обезвъздушителя на помпата за да върне отново водата в сондажа и да остане суха. Затваряш обезвъздушителя на помпата.
5. Повтаряш цялата процедура няколко пъти за да си сигурен, че имаш повтаряемост на резултата.
6. Ако всичко е наред ще ти начертая схемата на свързване с релетата за време и ги връзваш към компютъра дето ще ти управлява поливането.

П.П. И един съвет. Избери си един, слушай само него и нещата ще се получат. Иначе - много баби келяво дете.
hidrazin - майстор
пон авг 12, 2024 11:09 pmGeorgi345 написа:
Нещо не сте ме разбрали. Как хидрофорът ще изкара вода като се налага преди пускане на ел. помпата да подкачвам вода с ръчната помпа? Идеята е че няма да се живее там постоянно и системата за поливане ще се управлява чрез компютър.
Ние сме разбрали и тук ти си тоя който не разбира.
Хидрофорът ще изкарва винаги вода след като си оправиш връзките и крановете.
Как при мен може да не изтърва вече 8-10 години а при теб да изтърва на другия ден? Елементарно - изпуска от някъде.
Щом връзките са правени с кълчища и блажна вода е възможно да изпуска от някой кран - често срещано.
Там където е оста на крана който въртиш има уплътнение - на новите са О-пръстени а на старите лоени набивки.
Лоената набивка се оправя с притягане на гайката под врътката на крана или с нова набивка - ако е много износена.
НИКАКЪВ ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪД за обезвъздушавене НЕ ТИ Е НЕОБХОДИМ !!!
P.S. Ето как е при мен - крановете последно са въртени и ръчната помпа е използвана за последно преди 8-10 години.
Шишето с вода е за да напълня помпата напролет когато чистя грубия филтър преди помпата.
Ръчната помпа не я използвам!

Прикачен файл:
444.jpg
gogo7777 - майстор
Има ли разлика в салниците на хидрофора и центробежната помпа?
miroki - майстор
пон авг 12, 2024 11:09 pmGeorgi345 написа:
Толкоз. Аре чао!
Пропусна какво ти писа Хидрата.
с един възвратен клапан преди него
Това ти замества смукателя. Веднъж само да вдигне.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 36

Тема "Помощ за преправяне на сондаж!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: