Като каза ролки... Един потенциометър за ос на рамото на поплавъка и нататък е лесно.
8180 :
Ако не те обижда или разсмива, защо пък не:
Поплавък, корда, 3-4 ролки, дупка в стената/дограмата на дядото (да е жив и здрав да полива салатката), подходяща противотежест, скала на стената в %, литри, цветове и др. по избор.
velsi :
Като каза ролки... Един потенциометър за ос на рамото на поплавъка и нататък е лесно.
РЕЗЮМЕ :
И така момчета не се обиждайте (особено Стефан),аз просто искам съвет. Когото неволно съм обидил да ме извини, ама нали и аз си падам майсторче, като всеки бълг.инженер разбирам от всичко и си правя всичко сам.
ТЕЗИ , които не им се чете да отидат на " ЗА БОГА !!! "
Ще ви разкажа накрая една историйка, както сме го подкарали весело, как си представям близкото бъдеще :
Седя си аз и си пийвам ракийката на верандата и щерките ме питат : "Тате, има ли вода да се изкъпем ?", пък из отговарям : "Чакайте сега ще проверя...".
Бодвам един домат от салатката за из път и се понасям - слизам от верандата, която е на ИЗТОК, преминавам през южната страна на вилата, после през западната и отивам на бодливите камани към змиярника (така наричаме северната част). ПОЯСНЕНИЕ : за любопитни от изток на север не може да се премине заради една постройка и оградата на съседа; вилата се намира в с.Сърнегор и си отглеждаме пепелянки ?! .... та да се върнем на змиярника, за по драматично си го представете нощем, късно вечерта, лято е аз съм по джапанки, преобувам се в ботуши, вземам една сопа и напред 5-6м до постройката с бидона, която е заключена разбира се от "мургавите" да не свият помпата ... отивам с фенерче, отключвам вратата, стъпвам на една дъска и отварям капака на бидона, след това навирам глава в дупката (просвет 30-35см) и с фенерчето установявам примерно 200-250л. и от поплавъка не чете, значи няма в централното вода... после обратно няма да разказавам до верандата ... викам на шерките : "Момичета, къпете се, но по-икономично !" , сядам и посягам към чашката но нито ми се яде, нито ми се пие, като знам, че след малко пак трябва да обувам ботуши да ходя отзад, за да видя колко е останала вода за утре ....
ЗА БОГА !!! в XXI век сме, век на информационни технологии, трябва ми просто ДИСТАНЦИОННО СЕНЗОРИРАНЕ на съдържанието на бидона ... и все пак Вие много ми помогнахте много. Ще направя така : ще изкарам от долният край на бидона тетка за прозрачен маркуч, който ще изкарам извън къщичката, от горният край ще сложа филтър за въздух, да не влизат насекоми, а над водата в маркуча ще поставя пинг-понгово топче, боядисано например в червено (за да се вижда от далече и не ходя до къщичката), по-късно може би ще поставя датчици за ниво вече не на бидона, а на маркуча, който е от вън със съоветствуваща електроника, която няма да е под вода и ще прекарам през северната стена във вилата кабел от СОТ 6-8 жилен, тук може да ми помогне lenko71 за схемка.
Това е приятели, много благодаря !!!
Оставям все пак темата отворена, ако някой има свежа идея да заповяда ...
Бисер