Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Savov - специалист
Продължавам да пиша в темата, не че някой отговаря. Направих цялата система, скоро ще кача снинки. В момента имам нов проблем - не се уплътнява добре пластмасовия капак на резервоара. Опитах се за направя уплътнение от гумен маркуч ф20 - не става. Пробвах с по-тънък маркуч - пак не става. Опитах да направя уплътнение от санитарен силикон - същата работа. Утре ще опитвам с прозоречен силикон. Някой има ли по-добри идеи? Кълчища? Тефлонова лента?
Благодаря!
LazarGanev - "Велик майстор"
А защо трябва толкова добре да уплътнява?
shotik - майстор
Съда за вода не е нужно да е херметичен,поне това съм го виждал на живо ,а за изключвател не знам от къде може да се намери ,защото не ми е трябвало да търся,но ако си достатъчно сръчен и имаш възможност може да си направиш сам.Мисля че от сапунерка която да може да се уплътни след събиране на всички детайли вътре може да стане.По принцип поплавъка представлява кутия в която има контактни пластини и една съчма или ролка около 12-15 мм диаметър и като намалее водата до 20 л например,кутийката увисва на кабела си и се завърта надолу и съчмата /ролката/пада и прекъсва веригата за ел мотора.Така се спира помпата да не засмуче въздух.Като почне да се пълни съда с вода от провода ,водата повдига кутийката и съчмата/ролката/ се премества върху контактните пластини и вече хидрофора може да работи.Този поплавък е с нормално затворени контакти ,докато другият за горно ниво на водата в съда е с нормално отворени контакти.
Не знам дали с хидрофора са ти дали схема за свързване на електричество и вода ,аз мога само да ти опиша,но не мога да я начертая ,защото не съм се научил на компа как се прави.

Допълвам че поплавъците са окачени на твърда повърхност-в случая може да е капака на съда или напречна тръба или дори дъска,като кабелите са промушени в ПРЦ тръби ,на които дължината е според дълбочината на съда.Кабелите са отпуснати по 15-20 см под края на тръбите и като няма вода те са увиснали ,а като са напълни съда с вода ,те се вдигат нагоре и при обръщането им включват или изключват ел.веригите
Savov - специалист
Благодаря ви за отговорите. Намерих по мрежата няколко магазина, в които се продават поплавъци. Пуснал съм нужния кабел м/у резервоара и помпата. Когато купя поплавък, мисля че няма да е проблем монтажа. Защо ми трябва херметично затваряне? Защото резервоара се пълни от водоизточник - каптиран извор. От извора тръгва полиетиленова тръба 1 цол, която влиза в основата на резервоара. Когато последния се напълни, по изходяща полиетиленова тръба водата отива до декоративна чешмичка, чийто чучур е около 30 см по-висок от резервоара. Тоест резервоара е под налягане около 30 см воден стълб. Това, струва ми се не е високо налягане, но е достатъчно калпавия турски резервоар да прелива. Защо съм направил такава система? Така водата се обменя непрекъснато - винаги е прясна и няма опасност да замръзне зимата. Поплавък искам да сложа за всеки случай, ако някой път водата изчезне внезапно. Не че това се е случвало до сега. Извора е каптиран от дядо ми преди 60 години и водата е вървяла в борови тръби, ако сте чували за такова чудо. Дебита и температурата не се променят през годините. Аз прокарах полиетиленова тръба преди няколко години по други причини.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не може ли да повдигнеш резервоара с 40-50 см и да нямаш проблеми?
Savov - специалист
Не мога да го повдигна. Така поставен, е вкопан в почвата и само капака му е над повърхността и. Ще разваля естетиката на двора и съпугата ще ме погне с метлата. Освен това, извора и чучура на чешмичката са почти на едно ниво. Ако повдигна резервоара над тях водата ще спре. А и всички тръби са навързани, системата работи и се ползва. Пропуснах да добавя - вчера по едно време успях да спра теча, но в момента, в който се включи помпата от вибрациите на резервоара капака пак протече. Та се замислям и за един винтил на капака, който да пропуска въздух при засмукване. Защо има вибрации? Ами сега въздух влиза по изходящата от резервоара черна полиетиленова тръба /по-горната на снимките/, по която по принцип водата се оттича към чучура на чешмата. Тоест, при вкючване на хидрофора водата в чешмичката спира, връща се наобратно и вкарва и въздух в резервоара. При спиране на помпата резервоара се напълва и чешмичката протича. Последно пояснение, от което всичко ще се замъгли - тази чешма, която се вижда на снимките е поставена след хидрофора, тоест това не е "оная чешма, с чучура преливник". В момента нямам неини снимки. Извинете ме за объркания пост и неясните обяснения.

Прикачен файл

P1050261.JPG
P1050261.JPG (114.5 KиБ) Видяна 3908 пъти

Прикачен файл

P1050258.JPG
P1050258.JPG (118.22 KиБ) Видяна 3908 пъти

Прикачен файл

P1050257.JPG
P1050257.JPG (104.71 KиБ) Видяна 3908 пъти

Прикачен файл

P1050256.JPG
P1050256.JPG (151.6 KиБ) Видяна 3908 пъти
Savov - специалист
Днес беше поредния ден, в който си отрових нервите и не успях да уплътня капака. Опитах с гумена гарнитура /от вътрешна гума на автобус/; опитах и с прозоречен силикон. Нищо не става. Утре мисля да намажа всичко със силикон и тотално да го запечатя. А как ще го отварям след това, нямам идеи.
Petyr - специалист
Защо не му сложиш един шнорхел (преливник) на 40 см над капака? Така ако се запуши черната тръба, няма да нарастне налягането в резервоара. Също от там ще смуче въздух, като се пуска помпата и няма да имаш вибрации, които да ти развалят уплътнението.

А за уплътняване, дали не можеш в капака да си поиграеш и да опишеш по-широк кръг със силикон, така че да не пречи на резбата, но да уплътнява стабилно? Там със сапунена вода да приглаждаш докато стане...
крум - специалист
В Буграс попаднах на едни хора, които произвеждаха всякакви гумени изделия. Материала ти го правят какъвто желаеш (мек, по-твърд, еластичен...) формата - също.
Та мисълта ми е ако не можеш да намериш готова гарнитура за капака, да потърсиш някой като тях да я изработи. В София съм чувал, че има хора, които могат да ти изрежат всякаква форма, дори от блокче полиуретан (не че на тебе би ти свършил работа конкретния пример де).
tinalex - специалист
Колега,много сложно това нещо бре.Аз също имам каптаж,който е на 200м от къщата и на 6м над двора.Имам филтър,през който минава водата и след това директно влиза към басейнчето,дворната чешма и чрез нея към къщата.Имам шахтичка на входа в двора и кран,зимата я спирам.тръбата на външната чешма има байпас преди хидрофора и ако искам по-голямо налягане,просто отварям байпаса и затварям входа след хидрофора.Между другото и аз се мъчих да херметизирам един подобен бидон,исках да правя филтър за басейнчето.Не е възможно да стане.Отидох и взех един гол резервоар за 50 литров бойлер.Че един филтър пясъчен за басейн струва майка си и баща си.

Тема "Моля за помощ-става ли за резервоар? Нова система. Въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: