Не е по темата с кеклата, но за избиване на масло съм виждал няколко модела уреди. От нашия чутур до центрофуга от Еурика. Един приятел ми показа преди време ръчна руска центрофуга. Слага се върху пластмасова кофа и отгоре е с манивела и механизъм подобно на центрофугата за вадене на мед с тази разлика, че всичко беше от пластмаса. Отдолу в кофата висят няколко лопатки от страни и една централна турбина. Лопатките по външния кръг се въртят в една посока, а турбината вътре в обратната посока. От една кофа мляко около 10 л. за 20 минути извадихме почти чаена чаша "масло". След претопяване намаля на половина. Качеството и количеството зависи от млякото. На съседа му кравата явно беше много добра. Този ми приятел гледа 3 кози. Пробвал е и от тяхното мляко почти не излизало масло затова прави бартер с комшията, а той взима козето мляко за сирене. Този уред най-ме впечатли. Хем е прост и не изисква електричество, хем става супер лесно и бързо.
Центрофугата от Еурика беше я купила майка ми. Правеше се по едно време на земеделка и имаше крава. С тази центрофуга също става маслото за половин час, но не се налага да се изгребва с лъжицата. Има нагревател който нагрява съда и стапя маслото. Изтича си от там от където точиш и изстисканото мляко. Този пък уред е с най-малко ръчни операции за производството и най-много за поддръжката. После трябват поне още половин час миене и дезинфекция и една кофа гореща вода. Този уред е подходящ за собственик на 10-15 крави.
Друга дървена центрофуга също съм виждал при майка, но как работи нямам идея. Иначе беше майсторски направена явно от бъчвар. Имаше си обръчи на каче в което имаше дървени бъркалки. Отвън пак беше с манивела. Според втория мъж на майка ми нещо била счупена и не успели да я подкарат.
Центрофугата от Еурика беше я купила майка ми. Правеше се по едно време на земеделка и имаше крава. С тази центрофуга също става маслото за половин час, но не се налага да се изгребва с лъжицата. Има нагревател който нагрява съда и стапя маслото. Изтича си от там от където точиш и изстисканото мляко. Този пък уред е с най-малко ръчни операции за производството и най-много за поддръжката. После трябват поне още половин час миене и дезинфекция и една кофа гореща вода. Този уред е подходящ за собственик на 10-15 крави.
Друга дървена центрофуга също съм виждал при майка, но как работи нямам идея. Иначе беше майсторски направена явно от бъчвар. Имаше си обръчи на каче в което имаше дървени бъркалки. Отвън пак беше с манивела. Според втория мъж на майка ми нещо била счупена и не успели да я подкарат.