• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
тия дни въртях
ръчна сонда в двора си и на 12-я метър се появи вода продължих още 0.5 метра и изкарвах само сива
глина с пясък но тъй като започна да ми мие свредела спрях.За 5-10 минути сондажа се напални 1.5
метра с вода.На другия ден станах и меря нивото което беше около 4.5 метра вода а от мойте 12.5
метра сондаж беше станал 10 метра на дъното само кал от сива глина.Включвах помпа изпомпих водата
нивото пак се повишаваше но на дъното все повече кал и до вечерта сондажа стана 7.6 метра.сондажа е с размери ф160.
Явно много лесна си я представяш сондьорската работа :lol: . Трябва да сложиш обсада и дренаж. Подготви всичко и тогава копай надолу и после трябва да действаш бързо с обсадата иначе всичко се срутва много бързо.
извинявяи би ли ми разяснил повече за това обсаждане и дренаж.Имам още един сондаж с който нямам никакви такива проблеми и нямам нито дренаж нито е обсаден с тръби.
Като е готова дупката, пускаш пвц тръба вътре с нарязани малки отвори по нея. Фабричните такива приличат на нарязани с бръснарско ножче. След това около тръбата сипваш едър пясък за дренаж, да не ти запушва отворите на тръбата. Помпаш два дена с някоя ефтина помпа да се прочисти и това е.
Ако стените се срутват бързо, напълни сондажа с вода до горе, така ще забавиш срутването. Ако и така се срутват, най-добре викни някой с необходимата техника да го направи. На ръка не знам дали може да се сондира с "обсада"
Това трябва да е обсада
Изображение
А ето това го забива надолу и го вади след като е готов сондажа:
Изображение
ако диаметъра на сондажа ми е ф150 мм и спусна тръба ф110 мм дали ще успея.И каква дължина от тръбата да надупча и с какъв диаметър бургия.благодаря на всички предварително за помоща ви.
Дренаж не можеш да направиш
защо по-голям диаметър ли трябва да е сондажа
Ами да, това 150мм е за проучвателен сондаж. Ако водата е в твърди слоеве, може да работи и без дренаж, ама ако е в пясък сондажът се пълни с наноси.
сива глина изкарвах преди да попадна на водата и ми се стори доста твърда и после ми стана интересно като установих че сондажа се затълачва.на дъното когато спрях да копая изкарвах само сива глина с пъсък и се замислих дали от там не е проблема защото съм чувал че трябва да се достигне баластра на дъното.Възможно ли сондаж да достигне воден стълб близо 5 метра като в моя случай и какво бихте ми предложили вие като решение на моя проблем.благодаря предварително
Къде си го чувал това за баластрата не знам, може и да е вярно при Вас, не споря. При нас кладенци на по няколко метра един от друг имат коренно различна картина. Какво разбираш под"воден стълб"? Ако сондажът е в непропусклив слой, като глина, водата може да е под налягане и при пробиване на жилата - вдига ниво, но чак 5м не вярвам. Ако водата е в лясъчен слой, тя е без никакво налягане и за да получиш "воден стълб" или резервоар трябва да копаеш надолу е непропусклив слой.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Водоснабдяване и канализация.”