Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Тани - модератор
lov написа:
Чесно казано замислял съм се по въпроса щот съм намирал писано но единствено в материали на търговци на солари. И доста съм се чудил това с тая легионела ми звучи малко като търговски. Щото то не бяха пилешки грипове, свинси и тем подобни. И какво се оказва на практика с тях. Много шум за да се продава евтино лекарство на баснословно висока цена.
Не твърдя че легионелата не е опасна но все пак никой нищо не е писал за болни в България. Пък и на много места с централна топла вода температурата на водата с която са захранени едва ли надвишава така бленуваните 60. Щом трябва от време на време ще подгряваме да я морим. Но и няма да се разсърдя ако се направи отделна темичка по въпроса. То може и да е имало но ме извини не потърсих преди да почна да пиша.
Има доста писано , но си прав че е хубаво да има отделна тема ,за да даваме лин към нея, а не всеки път да коментираме наново! Смятам , че това е сериозен въпрос , който задължително трябва да си зададем при проектирането на каквато и да е система , в който може да се получат условия за развитие на тази болест!
Каналски - специалист
Пиша сега , после ще го редактирам , ако успея да формулирам нещо :)
1-во Въпросче: Какво точно ще пишем тук ? За Микробиология и Здравеопазване или за практически средства, приложение и системи ? Има ли опастност Темата да надскача характера на форума "Направи Сам"?
2-ро Въпросче: Аз свързвам нещата и с общо предпазване от замърсяване/застояване на водата във водоснабдителната инсталация. Видове случайни ситуации ....
-----------------------------------------------------------------
Малко по Темата :
Хлориране с цел обеззаразяване, остатъчни количесва активен хлор с цел превантивна мярка при случайни замърсявания и пр. и пр.
Уффф верно ли тук ще мъдрим такива неща? :)
Последна промяна от Каналски на ср мар 17, 2010 10:31 pm, променено общо 3 пъти.
Тани - модератор
И аз ще пиша после , че сега нямам време , но в общи линии целта е да светне лампичката ОПАСНОСТ , за да се погледне по-сериозно на този проблем , защото много хора го подценяват! Както и ти ми се струва!

Едно единствено нещо да се запомни 60 градуса Целзий от тази тема , значи си е свършила работата!
mitaka_vk - специалист
И обикновенно започва да се въди една друга бактерия със също такова унищожително действие. Чудя се защо ли се пълнят тръбопроводите на теца при годишната профилактика със студена вода? Май не е за да се завъди легионела. А и другото че не съм чувал легионела да се завъди във водопровод, май повече темата е за климатиците.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не толкова водопроводите, колкото обемните бойлери са опасни
hygro - майстор
Най-често огнището на заразата, както беше и при фаталните случай в Гърция, са слабо използвани отклонения в тръбопроводите. Водата в тях застоява и развитите бактерии навлизат оттам в основния тръбопровод. Заразената по този начин вода най-често не предизвиква никакви последици, защото легионелите са опасни при ВДИШВАНЕ, а не при поглъщане. Ако такава вода не се използва например за душ, никой няма и да разбере за заразата.

За информация тук ще изложа алгоритъма на работа на сертифицираните пулверизаторни овлажнителни системи, с които работим:

1. Отваряне на вентила на водопровода и източване на мъртвия обем на тръбите в канализацията, до запълването им с прясна вода.

2. Запълване на пулверизаторната тръбна система с вода.

3. Подаване на сгъстен въздух към пулверизаторите - работен режим

4. Изключване - спира се подаването на въздух и затваряне на пулверизаторите.

5. Спиране подаването на вода.

6. Продухване на водните тръби със сгъстен въздух до осушаване.


Конструктивни мерки: собствено водопроводно отклонение без свързани други консуматори, механичен филтър за примеси, ултравиолетов или сребърно-йонен стерилизатор на вода.

Организационни мерки: протоколна книга за ТО, ежемесечно промиване на цялата система със стерилизиращ разтвор.

Неглижирането на легионелите е безотговорна игра със смъртта - че от тях се мре вече е доказвано многократно...
mitaka_vk - специалист
Хммм хайде да си зададем въпроса колко глухи водопровода има и защо уличните водопроводни мрежи са свързани в кръгове. В повечето случаиако има глух модопровод има и достатъчно голям консуматор на вода за да не позволява застояването и развиването на бактерии. Обикновенно тази бактерия се развива в открити резервоари където водата не се третира по никакъв начин, и тогава може да се каже че легионелата ни е най малкия проблем. Вероятността да се хване холера май е доста по голям от прихващането на легионела при ползването на подобни водоизточници. Да не казвам че третирането с хлор също намалява шанса на такива бактерии. В сгради достатъчно големи които ползват собствени резервоари за вода /най вече за противопожарна система, запомнете не се ползва за питейна вода/ но където има резервоари за питейна вода се ползват всички налични йонизатори и други подобни по модерни системи за пречистване. А пък от битовите водопроводи май повече би трябвало да се притесняваме от примесите които има в старите тръбопроводни мрежи /тежки метали, азбест и всякакви подобни/ които могат да доведат много по бързо фатален край отколкото да чакаш летионелата да се появи.
Също така инвестирането в една битова система за пречистване на водата /една проста филтърна колона с няколко филтъра/ може много повече да подобри качествата на водата която ползваме.
Като финал мога да кажа че темата е доста абсурдна по начина на представяне, да не казвам че е и важна което е още по голяма глупост според мен, ако не вярвате прочетет пак по горното написано нещо .
LazarGanev - "Велик майстор"
Не забравяйте за температурите, при които се въди легионелата- от 30-35°С до към 50°С
hygro - майстор
Оттеглям се от темата. Има категорична нормативна уредба, която не подлежи на каквато и да е дискусия, особено от лаици.
Последна промяна от hygro на вт мар 16, 2010 10:32 am, променено общо 2 пъти.

Тема "Легионела - реална ли е опасността?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: