• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
NeoBoss - специалист
на къщата рядко се случва да има добро налягане , мисля да слагам хидрофор , но в главата ми се завъртя една бюджетна система. Но нямам опит и незнам дали ще работи. идеята ми е на мястото на презостата да се ползва нещо такова http://aquapump.net/product/155 което да следи дали има поток във системата или не.
вв са възвратни клапани, проблема е че е на края на системата и има само една входяща тръба - ето схема.

както и един възвратен клапан при водомера. всички косуматори са на максимум 50см височина.

Прикачен файл

Hidrofor1.jpg
Hidrofor1.jpg (35.53 KиБ) Видяна 4283 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Не разбрах какъв бюджет търсиш - висок или нисък, не разбрах схемата, не разбрах и идеята :-D
Каналски - специалист
NeoBoss написа:
....
Нищо не се разбира :)
danisaw - специалист
Доколкото разбирам схемата няма ли да е по-евтино да сложиш поплавък долно-горно ниво свързано към помпата която да вкл. и изкл. според нивото?
NeoBoss - специалист
извинявам се , нямах време да напиша по подробно какво ми е в главата.

значи схемата е следната:

"пресостата" следи кога през него протича вода, когато тя е по голяма от 144л на час включва помпата когато е по малко спира. така няма опасност от работа на сухо или от малки течове във системата да се включва помпата. резервоара е на най високата точка във системата ( на (2метра височина от чешмата) сега го ползвам като спре водата .. но понеже е на ниско църцорка едвам едвам ... но мисля че височината е достатъчна зада прави дебит по голям от 144л/ч.

от друга страна когато налягането от водопровода е по голямо водата ще идва от него и във тая точка (където е пресостата)надали ще има движение на водата. със двата възрватни клапана се дава посока когато от водопровода има налягъне къде от къде да се пълни, тъй като връзките са след помпата няма да има проблем за нейната работа.

и като цена излиза 60лв за пресостата , джет помпите от хидрофорите на вило за по 180лв възвратните клапани по 10лв , клапана за казанчето 40 да демек грубо 300лв всичко.

само хидрофорите на вило за по 320лв без да имат защити пресостати системи за пълнене и други.

но това е само на теория , единствения неостатък е че ако искаш да напълниш една каничка да полееш некое цвете пак ще се пуска помпата. НО лично мисля че тези ситуации в които врътваш кранчето на мивката за 2-3 секунди са твърде малко зада повлиаят на живота на помпата.

надявам се сега да сте ме разбрали :)
NeoBoss - специалист
още ли не е ясно нещо :) или и вие незнаете дали ще работи коректно или не
Просто не виждам смисъл да се заменя пресостата с датчик по дебит. Като цена нищо не се спестява, а като функции е по-далеч от това, което търсим.
NeoBoss - специалист
спестява много. по този начин системата може да се пълни автоматично когато има дори и ниско налягане от вик, а когато е достатъчно високо помпата няма да се пуска, няма нужда от мебранен съд който да държи налягане във системата, няма нужда от система против нулев дебит (презостатите с таквиа функции са по 150лв)

щот идвайки само една тръба (както е на схемата) - сдантарната система за със хидрофор със мембрана не отговоря на условието да се пълни ватоматично съда със вода и е тоста по скъпа.

та от гледна точка на функционалност е доста по практично ( но само при положение че помпите се намират под съда за вода).

идеята е като качество как ще според вас.

все пак функцията която търсим е като врътнем кранчето , помпата да се включи и като го врътнме пак да спре... и ако няма вода във системата да не се включва помпата... това са функции те които търсим със какво пресостата ги върши по добре ?
Точно такава система имам изпълнена със съд 500л. Освен хидрофора има 1 възвратен клапан, един поплавък за пълнене на буферния съд (подобен на този за тоалетното казанче) и един електрически поплавък от 15лв за изключване на помпата, ако в буферния съд няма вода. Хидрофорът е включен успоредно на водопровода и се включва само, ако във водопровода налягането е под 1,5 бара. Системата е стандартна, проста и надеждна и си работи перфектно - включва рядко, само при ниско налягане във водопровода.
Johny - майстор
Това което си нарисувал, не се вързва с никаква логика. Ако т.н. от тебе система, е водопровода от който ще за храниш консуматорите, то след като се напълниш буферният съд, водата трябва да мине обратно през помпата и пресостата, което създава допълнително хидравлично съпротивление. Каква е ползата от помпа, след като не създава директно мналягане, а пълни отворен съд?!
Освен всичко друго знай, че 10м воден стълб създават само 1атм. налягане, а в нормалният водопровод налягането е 6-8 атм= 60-80м воден стълб. Така, че за тези стойности, няма как да се разминеш с хидрофора.
  • 1
  • 2

Тема "система за повищаване на налягането" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: