Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Paintmaster - помощник
Колеги, имам проблеми със канализацията на едно приземно помещение в един 18 етажен блок! Много често се пукат фитингите на прехода от вертикалната към хоризонталната част на канализацията, които се падат в това помещение! Искам да кажа, че когато някой ползва тоалетната и дръпне водата от последните етажи, водата набира такава скорост от 18тия етаж, че блъска със страшна сила в коляното, което е прехода към хоризонталния канал и го чупи. Замених коляното със дъги, за да става прехода по плавен, но - същата работа! Ефект няма! А пък ако някой пусне в канала нещо по-тежко, направо ги пръска! Интересува ме, има ли начин да заменя дъгите със метални такива, продават ли се някъде и къде! Ако не съществуват такива, мога ли да извия някъде една тръба, която да ги замени и да е по здрава? Каква тръба и къде да я огъна гладко, без да се сбръчка и как да я направя да пасне към останалите фитинги и тръби, които са ПВЦ /оранжевите/ без да пропуска! Със какво да уплътня снадките ?
muhala - специалист
Не знам дали няма да помогне ако по вертикалата в приземния етаж сложиш 4 дъги по 15 градуса, за да намалиш скоростта на водата преди да иде я коляното... :toimonster:
Paintmaster - помощник
направих една голяма чупка, но пак се чупи горната дъга! Прилагам снимка..

Прикачен файл

IMG_20180127_112656.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Принципно още при изграждането е трябвало да има такива чупки през няколко етажа. Сега можеш да направиш кофраж и да излееш бетон около тази дъга, която поема най-голямото усилие
nikolov333 - майстор
Има и едни усилени тръби с дебели стени. У нас сложих такива на Wavin за шумоизолация, по подобни причини, понеже съм на първи етаж в триетажен блок.. Представям си какво става при инерцията на водата от 18 етажа.. https://www.google.com/search?q=Wavin&c ... nWbpOVxFCM
kozl - майстор
Една тъпа идея, но може и да проработи :?
На проблемното място тройник и продължаваш правия участък до пода и там затапен и да се запъне в пода против изхлузване. Водата която се задържа в този участък ще служи като енергогасител. Проблема, че от време на време ще требе да се чисти, щото ще стане утайник.

Все пак странно явление за вътрешна канализация. Кво па шъ да е тва тежкото де чупи фасонните части :?
Може да прелаботиш участъка с чугун, но съм виждал и строшено чугунено коляно та не знам ков шъ е ефекта, че чугуня мноо по-скъп от PVC-то. Обаче има и полиетиленова канализация, тя значително по-еластична от PVC-то, но е на заварка и си требе "котлон" и опит за заваряването.

Ако ефекта се получава зимата, то подобни случки съм срещал по пластмасови водосточни тръби, където вътрешни висулки като се отлепят и ускоряват по вертикалната част и при преходите направо отнасят завоите. Ламарината издържа, но не и пластмасата.
Paintmaster - помощник
Чудя се, ако увия цялата зона на първата чупка с бинт намазан със силикон, дали няма да се плучи стабилно подсилване на зоната ? Или пък със епоксидна смола със фибростъклена мрежа, както се правят лодки или спойлери например ?
ESPACE - майстор
Подсили с 4-5бр гумено-метални скоби(като тези с които сте захванали тръбата за стената).
chapara - майстор
Тази тръба на мен ли ми се струва, че и е сменено мястото, като че ли е била вертикална :?

Разгледай този каталог:

https://www.google.com/search?q=%D1%83% ... 2&dpr=1.25

, от страница 327 надолу :?

Тема "Моля за съвет за фитинги Ф110" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: